|
ISTORIA PROBLEMATICĂ A DISPENSAȚIONALISMULUIAutor: Mark SARVER
<
>
În ciuda accesului tot mai larg la informaţii, vedem că tot mai puţini credincioși cunosc cu adevărat istoria creștinismului. Când vine vorba despre mișcările teologice care au influenţat semnificativ lumea și gândirea evanghelică în ultimii 200-300 de ani, această lipsă de cunoaștere a istoriei intră pe un tărâm care nu are impact doar în ce privește cultura evanghelică și nivelul de cunoștinţe generale despre creștinism. De data aceasta, avem de-a face cu o mulţime de aspecte care au caracter practic și un impact semnificativ în felul cum credincioșii citesc și interpretează Scriptura, în felul cum ei gândesc și acţionează în mod practic, ba chiar în felul cum influenţează pe ceilalţi sau chiar cum predică Evanghelia altora.
De aceea, chiar dacă studiul istoriei creștinismului nu poate niciodată înlocui citirea și studierea atentă, cu rugăciune, a Cuvântului lui Dumnezeu, totuși acesta poate revela credinciosului sârguincios sursele multora din erorile care au devenit, încetul cu încetul, prevalente în gândirea creștină și în studiul și interpretarea Scripturii. Istoria dispensaţionalismului (cunoscut adesea prin învăţăturile privind răpirea secretă a Bisericii și împărăţia milenară a Israelului naţional) nu face excepţie de la această regulă, ba chiar poate fi obiectul unui manual asupra felului cum circumstanţele și neatenţia credincioșilor și a liderilor evanghelici au făcut loc unor erori, precum:
Departe de a face o analiză detaliată, din punct de vedere teologic, a învăţăturilor dispensaţionalismului, pastorul și profesorul Mark Sarver se rezumă la relatarea istoriei acestei mișcări, concentrându-se pe circumstanţele care au dat naștere mișcării și care ulterior i-au favorizat dezvoltarea. Credem că simpla lecturare a acestei scurte prezentări a istoriei problematice a dispensaţionalismului va fi ca un „deschizător de ochi”, spiritual vorbind, pentru mulţi credincioși care, altfel cu sinceritate, îmbrăţișează învăţăturile dispensaţionaliste doar pentru că sunt „la modă”. Lucrarea lui Mark Sarver, el însuși crescut într-un mediu influenţat puternic de aceste învăţături, este, înainte de toate, un apel călduros și frăţesc adresat credincioșilor care le susţin, să privească la izvoarele dispensaţionalismului și să ia în considerare inconsecvenţele și erorile acestuia, corectându-se. Mark Sarver este pastor de peste 25 de ani la Albany Baptist Church și profesor la Reformed Baptist Seminary, SUA. Preț: GRATUIT Format: electronic, Acrobat Reader PDF, E-PUB, MOBI. Nr. pag: 87 Descărcați cartea în format: PDF - EPUB - MOBI Dacă nu știți cum să descărcați și să citiți fișierele PDF, Epub sau Mobi, găsiți instrucțiuni aici (întrebările 13-15). Vă rugăm să respectați condițiile de copyright, care sunt prezentate la această pagină. CAPITOLUL 1. GÂNDIREA PROFETICĂ ÎNAINTE DE APARIȚIA DISPENSAȚIONALISMULUI 1.1. Introducere 1.2. Punctele de vedere mileniste dinainte de apariția dispensaționalismului 1.2.1. Biserica Primară 1.2.2. Evul Mediu 1.2.3. Perioada Puritană și a Reformei CAPITOLUL 2. APARIȚIA ȘI DEZVOLTAREA DISPENSAȚIONALISMULUI ÎN ANGLIA SECOLULUI AL XIX-LEA 2.1. Trezirea „milenismului” 2.2. Edward Irving 2.3. John Nelson Darby 2.4. Răspândirea învățăturii lui Darby în Anglia CAPITOLUL 3. DEZVOLTAREA ȘI RĂSPÂNDIREA DISPENSAȚIONALISMULUI ÎN AMERICA 3.1. Apariția milenismului în America secolului al XIX-lea 3.2. Ridicarea dispensaționalismului ca tabără semnificativă de mileniști 3.3. Mișcarea profetică și a conferințelor biblice 3.4. D. L. Moody și alianța trezirilor 3.5. Dispensaționalismul și fragmentarea milenismului 3.6. Expansiunea agresivă a dispensaționalismului CAPITOLUL 4. DEZVOLTĂRI ȘI MODIFICĂRI MODERNE ÎN DISPENSAȚIONALISM 4.1. Dezvoltarea și răspândirea dispensaționalismului în America 4.2. Respingerea celor două căi de mântuire – prin ținerea Legii în Vechiul Testament, și prin credință în Noul Testament 4.3. Abandonarea ideii de separare între Israel și Biserică în starea veșnică 4.4. Aplicațiile secundare ale poruncilor și profețiilor din Vechiul Testament 4.5. Caracterul cumulativ al revelației 4.6. Un singur popor al lui Dumnezeu în toate veacurile 4.7. Patru categorii de dispensaționaliști NOTE BIBLIOGRAFICE ȘI EXPLICATIVE |