Pe măsură ce crește opoziția lumii față de creștinism, ne întrebăm care este efectul ei asupra evanghelizării noastre la locurile de muncă? Suntem noi mai credincioși sau mai temători?

Cu greu ai putea fi blamat pentru că îți este mai degrabă teamă. Înaintarea rapidă a liberalismului social și a politicilor de resurse umane care promovează „toleranța” la locul de muncă nu face decât să exacerbeze cele două temeri pe care noi le cităm în mod obișnuit ca motive pentru care nu mărturisim Evanghelia colegilor noștri de muncă: temerea de probleme sociale și frica legată de repercusiunile asupra carierei, cum ar fi pierderea slujbei sau stagnarea în carieră.

Evanghelizarea a fost întotdeauna dificilă. Dacă există ceva nou în legătură cu provocările de astăzi, este curajul pe care pare să îl manifeste împotrivirea față de Evanghelie. În trecut, necreștinii obișnuiau să spună „fiecare cu credința lui”. Acum, este mai posibil ca ei să ne acuze de stupiditate („Serios, tu nu crezi în evoluție?”) sau de bigotism și ură („Cum îndrăznești să spui că homosexualitatea este păcat?”). Angajatorii fac tot mai multe verificări riguroase în mediile de socializare electronică înainte de a lua decizii de angajare sau promovare. Și cât de des am văzut companii care se tem de discriminare și hărțuire la locul de muncă trecând pe lângă creștinii mai vizibili în favoarea unor candidați care „fac mai puține valuri”!

În ciuda tuturor acestor lucruri, sunt atât de mulțumitor pentru frații care s-au temut de Dumnezeu mai mult decât de oameni și mi-au vestit Evanghelia. Credința mea este roada evanghelizării la locul de muncă.

PIERDUT ȘI GĂSIT LA LOCUL DE MUNCĂ

În urmă cu 12 ani, eram un cercetător la o firmă de consultanță de mărime medie din Washington DC. Eram sigur pe mine, atotsuficient și un hindus care prospera profesional. N-ai fi presupus că eram o persoană nesigură spiritual. Ca să fiu deschis, nici nu știam că eram așa. Nu eram nici măcar un tip care Îl căuta activ pe Hristos.

Intră în pielea colegului meu creștin Hunter. Foarte cunoscut și plăcut de toți cei din birou, Hunter era un tip care avea rezultate excepționale în vânzări, și pe deasupra o mulțime de hobby-uri. Cineva mi-a spus, „Este creștin, știi…” Niciunul dintre noi nu știa sigur ce însemna acel lucru, dar amândoi credeam că această remarcă era suficient de relevantă pentru a adăuga un „aha”, în sens aprobator.

Știam că Hunter nu se potrivea tiparului de creștin pe care-l construisem în mintea mea. Creștinii erau drăguți, de modă veche, ipocriți și oameni care nu știau decât un singur lucru. Dar Hunter nu era așa. De aceea, am început să îl examinez.

Am devenit apoi prieteni. Am petrecut timp împreună și am vorbit despre o mulțime de lucruri – The Simpsons, Lord of The Rings, Hristos, Krishna, cafea, muncă… În timp ce Domnul s-a folosit de Hunter pentru a mă căuta, nu m-am simțit niciodată ca un „proiect” al lui Hunter, ci ca un prieten al lui. Și întrucât doar Dumnezeu poate face asta, El a aranjat în mod providențial ca Hunter să fie acolo în același timp în care Dumnezeu a orchestrat o criză spirituală în viața mea. Și El i-a dat lui Hunter înțelepciunea și curajul de a-mi spune adevărul într-un moment al vieții când aveam nevoie cel mai mult de el.

COMPORTAMENTUL UNUI EVANGHELIST LA LOCUL DE MUNCĂ

În timp ce eram eu însumi proaspăt în credință, am observat multe lucruri în exemplul lui Hunter, pe care orice credincios le poate aplica în contextul locului său de muncă. Iată despre ce e vorba.

1. Fii transparent și lasă-i pe alții să știe că ești ucenic al lui Hristos

În primul rând, fii transparent și lasă-i pe alții să știe că ești ucenic al lui Hristos. Întrucât poate fi o situație rară să dai peste creștini la locul tău de muncă, este esențial ca oamenii din biroul tău să știe că ești ucenic al lui Hristos. În acest fel, poți fi disponibil să-i ajuți pe credincioșii mai slabi și poți fi un exemplu pentru necredincioși. În fapt, un coleg necredincios a fost cel care mi-a vorbit prima dată despre credința lui Hunter. Evident, n-ar trebui să facem acest lucru într-un mod iresponsabil sau neplăcut, ci prin a relata ce s-a petrecut în weekendul tău, prin a descrie un studiu biblic la care participi sau prin a povesti cum te rogi pentru alții, așa încât oamenii să afle în curând cine ești.

2. Lucrează cu excelență.

În al doilea rând, lucrează cu excelență. Atunci când ești transparent și ceilalți știu că ești ucenic al lui pe Hristos, așteaptă-te să fii studiat de colegii tăi așa cum eu l-am studiat pe Hunter. Lucrează într-un fel care să reflecte creativitatea, scopurile și bunătatea lui Dumnezeu. Demonstrează credință și integritate. Lucrează „fără cârtiri şi fără șovăieli” (Filipeni 2:14). Supune-te celor în autoritate și slujește cu smerenie.

Aceste lucruri în ele însele nu reprezintă evanghelizare, dar comportamentul nostru la lucru ar trebui să întărească, nu să submineze mesajul Evangheliei pe care îl mărturisim.

3. Iubește-ți colegii.

În al treilea rând, iubește-ți colegii. Investește în prietenii necreștini de la locul tău de muncă, și nu-i privi drept „proiecte” ci, cu dragoste, ca pe cei creați după chipul lui Dumnezeu. Nu subestima importanța încrederii. Gândește-te că a trecut un an și jumătate de când Hunter și eu ne-am întâlnit pentru prima dată și până când am ajuns să studiem Biblia împreună iar Dumnezeu mi-a dat urechi deschise pentru Evanghelie.

Folosește pauza de prânz în mod strategic. Atunci când ești în măsură, folosește-ți ospitalitatea într-un mod generos, momente în care poți să îți împărtășești viața față de un coleg, în afara biroului și dincolo de discuțiile scurte din cadrul acestuia.

4. Pregătește-te să evanghelizezi.

În al patrulea rând, pregătește-te să evanghelizezi. Pe cât de nebunește poate suna, asigură-te că știi cum să explici Evanghelia cu ușurință. Exersează, dacă ai nevoie de asta.

Atunci când Domnul deschide o oportunitate, nu vrei ca vocea ta interioară să strige la tine că ești neclar – ci vrei ca mintea ta să fie liberă să îl asculte pe colegul tău și să înțeleagă lucrurile pe care el se luptă să le priceapă. Dincolo de orice, Evanghelia este ceea ce mântuiește, nu răspunsurile noastre rapide sau priceperea noastră deosebită în apologetică. Îl laud pe Dumnezeu pentru claritatea, curajul și încrederea în puterea Evangheliei pe care Hunter le-a demonstrat.

5. Roagă-te

În al cincilea rând, roagă-te. Roagă-te regulat pentru colegii tăi. Roagă-te să ai parte de oportunități bune de mărturisire a Evangheliei. Roagă-te să crești în curaj. Roagă-te ca Dumnezeu să Se arate măreț iar omul să fie mic – pentru că noi toți suntem vinovați de a încerca să amestecăm cele două persoane.

Și invită-i pe frații și surorile din biserica ta să se roage și ei. Hunter mi-a spus mai târziu că bărbații de la grupul lui de studiu biblic s-au rugat pentru mine din momentul când i-am pus prima întrebare legată de credința lui creștină.

O CHEMARE LA CREDINCIOȘIE

Pe măsură ce locurile noastre de muncă devin tot mai ostile creștinismului, aceste practici de bază vor deveni din ce în ce mai importante. Domnul a fost bun să răspundă multora dintre rugăciunile mele, prin care i-am cerut oportunități bune și cuvinte potrivite. Fiind cunoscut drept creștin, trăind în viața profesional și interpersonal și iubindu-mi colegii mai mult, ca pe niște purtători ai chipului lui Dumnezeu, am ajuns să capăt oportunități de a vorbi deschis despre credința mea. Și, în harul Lui măreț, Dumnezeu a ales să mă folosească pentru a-l aduce la credință pe un coleg.

Ar trebui să ne așteptăm ca Domnul să răspundă rugăciunilor noastre și să ne ofere oportunități de a vorbi despre Hristos, așa că roagă-te pentru curaj. Și fii dornic să îți cheltuiești capitalul relațional. Dumnezeu te-a pus în locul în care ești cu un scop.

Sus