21 Octombrie / Taina căsătoriei
Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.
„De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mamă-sa, și se va lipi de nevastă-sa, și cei doi vor fi un singur trup. Taina aceasta este mare – vorbesc despre Hristos și despre Biserică” (Efes. 5:31-32).
Aici, în Efeseni 5:31, Pavel citează din Geneza 2:24, un text scris de Moise – iar Isus a spus că Dumnezeu a vorbit prin Moise (Matei 19:5): „De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa, și se va lipi de nevastă-sa, și cei doi vor fi un singur trup?” Pavel spune că acest cuvânt de la Dumnezeu, rostit înainte de căderea în păcat, face referire la Hristos și Biserică, și, de aceea, conține o taină mare.
Implicația este că, atunci când Dumnezeu a creat bărbatul și femeia, și când a rânduit unirea lor în căsătorie, El nu a aruncat cu zarurile, nici nu a dat cu banul ca să vadă în ce relație să fie aceștia unul față de celălalt. El a conceput căsnicia foarte precis după modelul relației dintre Fiul Său și Biserică, lucru pe care El îl plănuise din toată veșnica.
De aceea, căsnicia este o taină – ea conține și ascunde un sens mult mai mare decât vedem noi din exterior. Dumnezeu a creat oamenii bărbat și femeie, și a rânduit căsnicia astfel încât relația veșnică de legământ dintre Hristos și Biserica Lui să fie ilustrată în unitatea căsătoriei.
Implicația pe care Pavel o extrage din această taină este că rolurile soțului și soției în căsnicie nu sunt rânduite arbitrar, ci sunt înrădăcinate în rolurile distinctive pe care le au Hristos și Biserica Lui.
Aceia dintre noi care suntem căsătoriți trebuie să ne gândim iar și iar la cât de tainic și minunat este ca Dumnezeu să ne dea, în căsnicie, privilegiul de a ilustra realitățile divine uimitoare, infinit mai mari și mai deosebite decât noi înșine.
Această taină a lui Hristos și a Bisericii este temelia modelului dragostei pe care Pavel o descrie ca o caracteristică a căsniciei. Nu este suficient să ne spunem unii altora să căutăm să avem propria bucurie în bucuria celuilalt. Acest lucru este adevărat, dar nu și suficient. La fel de important este să spunem că soții și soțiile ar trebui să imite cu sârguință relația pe care Dumnezeu a rândui-o între Hristos și Biserică. Altfel spus, fiecare ar trebui să caute să trăiască după modelul specific al planului curat și fericit al lui Dumnezeu pentru Hristos și Biserică.
Sper că vei lua acest lucru în serios, indiferent dacă ești căsătorit sau nu, dacă ești tânăr sau bătrân. Descoperirea lui Hristos, Cel care păzește legământul, și a Bisericii Lui, care păzește legământul, depinde de acest lucru.