22 Noiembrie / Cheia către maturitate spirituală
Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.
„Hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuințare, să deosebească binele și răul” (Evrei 5:14).
Acest lucru este uimitor. Nu rata să îl vezi. Ți-ar putea salva ani de trăire risipită pe nimicuri.
Ceea ce îți spune acest verset este că, dacă vrei să devii matur, să înțelegi și să apreciezi învățăturile mai solide ale Cuvântului, atunci laptele bogat, hrănitor și prețios al făgăduințelor Evangheliei trebuie să transforme simțurile tale morale – gândirea ta spirituală – așa încât să poți face deosebirea între bine și rău.
Sau, ca să mă exprim altfel, pregătirea pentru ospățul din întreg Cuvântul lui Dumnezeu nu este în primul rând o provocare de natură intelectuală, ci una de natură morală. Dacă vrei să mănânci hrana solidă a Cuvântului, trebuie să îți pui la lucru simțurile spirituale așa încât să îți dezvolți o gândire care face deosebirea între bine și rău. Aceasta este o provocare morală, nu doar intelectuală.
Adevărul uimitor este că, dacă ai dificultăți să înțelegi chestiunea lui Melhisedec din Geneza și din Evrei, cauza poate fi că te uiți la programe TV problematice. Dacă ai greutăți să înțelegi doctrina alegerii, cauza poate fi că încă folosești practici de afaceri dubioase. Dacă te chinui să înțelegi lucrarea lui Hristos de pe cruce, lucrare focalizată pe planul lui Dumnezeu, cauza poate fi că iubești banii, cheltui prea mult și dăruiești prea puțin.
Calea către maturitate și către hrană biblică solidă nu presupune în primul rând să devii o persoană inteligentă, ci una ascultătoare. Ceea ce faci cu alcoolul, sexul, banii, distracția, mâncarea și computerele, și felul în care îi tratezi pe ceilalți, are mai mult de-a face cu capacitatea ta de a consuma hrană solidă decât cu unde te duci la școală sau ce cărți citești.
Acest lucru este foarte important, pentru că, în societatea noastră foarte tehnologizată, noi suntem înclinați să credem că educația – în special cea intelectuală – ar fi cheia către maturitate spirituală. Există mulți doctori în teologie care se poticnesc de lucrurile lui Dumnezeu în imaturitatea lor spirituală. Și există mulți sfinți cu mai puțină educație, care sunt profund de maturi și se pot hrăni cu plăcere și cu folos din lucrurile cele mai adânci ale Cuvântului lui Dumnezeu.