Din când în când, cititorii noștri au întrebări despre MAGNA GRATIA. Cele mai frecvente sunt enumerate mai jos, alături de răspunsul pe care noi îl dăm în general. Vă rugăm ca, înainte de a ne trimite un mesaj, să consultați această listă de întrebări pentru a evita să puneți aceeași întrebare, În acest fel, vom fi mai eficienți și noi, și Dvs. Mulțumim!
Viziunea Asociației MAGNA GRATIA este aceea de a-i oferi comunității evanghelice vorbitoare de limba română resurse creștine explicit reformate, spre gloria lui Dumnezeu și spre binele spiritual al Bisericii lui Hristos.
Credem că Biserica lui Hristos din România a fost vitregită de-a lungul timpului de aceste resurse de calitate, aflându-se sub influența dăunătoare a unui amalgam de învățături care i-au afectat practica de credință, atât la nivel individual, al adunărilor locale, cât și în ansamblu, ca mișcare evanghelică.
Astfel, începând cu anul 2004, dar îndeosebi mai intens din 2006, ne-am angajat într-un proces de traducere și publicare a celor mai bune cărți, broșuri, eseuri, predici și articole având autori reformați consacrați, îndeosebi din secolele XVIII-XIX.
În perioada 2004-2016, aceste resurse au fost puse la dispoziția cititorilor prin intermediul Societății Misionare Coresi, iar începând cu anul 2017, majoritatea au fost preluate și republicate de Asociația MAGNA GRATIA, prin Editura MAGNA GRATIA.
Întrucât credem cu tărie în principiul priorității răspândirii mesajului Evangheliei în fața beneficiilor materiale, toate resursele pe care noi le publicăm sunt disponibile GRATUIT în format electronic. Anumite resurse sunt distribuite gratuit și în format tipărit, precum revista Vestitorul Evangheliei Harului sau cărțile din Programul LUCRĂTORI ÎNCERCAȚI.
Noi credem că mai mult decât să știți cine ar fi în spatele MAGNA GRATIA, contează CE anume oferim noi, pentru că vrem să vă concentrați mai mult pe valoarea cărților noastre, decât pe cine suntem noi.
Asociația MAGNA GRATIA este o organizație non-profit fondată de un grup de 5 credincioși dornici să promoveze doctrinele harului, iar rolul de coordonare îi aparține unui consiliu director format din 3 dintre membrii fondatori și o persoană din afara organizației, care asigură monitorizarea MAGNA GRATIA din punct de vedere etic și al strategiei editoriale.
De la înființare și până în prezent, conducerea executivă a Asociației MAGNA GRATIA este asigurată de fr. Ninel Lazăr. Fr. Lazăr este implicat în publicistică de peste 25 de ani, fiind corector profesionist, jurnalist și traducător a peste 300 de lucrări, majoritatea cărți, eseuri și articole în domeniul teologiei creștine.
Noi oferim accesul gratuit la resursele noastre din mai multe motive, după cum urmează:
În primul rând, pentru că majoritatea resurselor disponibile pe piața de carte creștină sunt, în esență, non-reformate din punct de vedere teologic, iar cele reformate sunt disponibile la prețuri foarte mari.
În al doilea rând, pentru că noi credem în principiul „fără plată ați primit, fără plată să dăruiți”. Credem în același timp că, acolo unde acesta nu se poate aplica, este biblic și normal să se aplice principiul „lucrătorul este vrednic de plata lui”, situația apostolului Pavel fiind una destul de izolată în istoria Bisericii. Credem că este exagerat să li se impună sau să li se ceară slujitorilor să slujească gratuit sau foarte ieftin, după cum este exagerat și ca aceștia să ducă o viață de abundență materială, mai ales în contextul României.
În al treilea rând, MAGNA GRATIA oferă aceste resurse gratuit pentru că, fiind disponibile în format electronic, pot fi accesate de un număr nelimitat de cititori, utilizând mediile de comunicare socială de tip email, Facebook, Twitter etc. Mai mult, costurile de producție și distribuție a acestor resurse sunt mult reduse comparativ cu cele în format tipărit.
În al patrulea rând, dacă MAGNA GRATIA oferă gratuit resursele de literatură, nu înseamnă că avem ceva de ascuns. Este adevărat că majoritatea sectelor oferă gratuit literatură de propagandă, greșită doctrinar și înșelătoare, dar la fel de adevărat este că și cultele evanghelice obișnuite au folosit, istoric vorbind, literatura oferită gratuit ca pe o unealtă evanghelistică și de ucenicizare foarte bună, și nu este nimic greșit în acest lucru.
Procesul nostru editorial este unul riguros, implicând analiza serioasă a fiecărui titlu propus spre publicare, traducerea, corectura, prelucrarea editorială și tehnoredactarea finală. MAGNA GRATIA folosește un model de asigurarea și controlul calității recomandat de AALC (Australasian Association of Language Companies), pe care l-am completat cu două etape de revizuire adiționale (analiza teologică ex-ante și ex-post), având în vedere natura lucrării și responsabilitatea spirituală pentru conținutul publicat. De aceea, noi nu credem că sintagma „dacă este gratuit, trebuie să fie de slabă calitate” se aplică oricui și în orice circumstanță.
Asociația MAGNA GRATIA se bazează pe spiritul voluntar al celor ce fac parte din și slujesc în cadrul ei. Prin harul lui Dumnezeu și ajutorul fraților de credință, ne bucurăm că putem fi în măsură să contribuim cu timpul și resursele noastre la această lucrare spirituală.
Dacă doriți să participați la lucrarea noastră printr-o donație, vă rugăm să ne contactați sau să folosiți una dintre cele câteva posibilități de a dona indicate pe pagina noastră de donații, nu înainte de a consulta politica noastră privind donațiile și sprijinul financiar. Mulțumim!
Costurile cu traducerea și publicarea unei cărți diferă de la un titlu la altul, și sunt dependente de factori precum tema, dificultatea temei, dificultatea limbajului (rețineți că o parte importantă a autorilor pe care noi îi publicăm au trăit și scris în urmă cu peste 100-150 de ani, așa încât limbajul și modul de exprimare erau diferite), nevoia de a plăti drepturile de traducere și publicare. La costurile cu traducerea, se adaugă costurile de editare, corectură, tehnoredactare, analiză teologică, formatarea fișierelor pentru cititoarele electronice de cărți, designul grafic al părții interioare și al coperților, cheltuielile cu software și achiziția, după caz, a resurselor grafice necesare pentru coperți și interior, costurile asociate cu publicarea și menținerea cărții pe website, cheltuielile cu supravegherea respectării drepturilor de autor și combaterea fraudei asociate cu aceasta etc.
În general, costurile pentru traducerea, corectura, tehnoredactarea și formatarea unei cărți de 100 pagini (A5), preluată din domeniul public, cu un autor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, sunt de circa 7.000-9.000 RON, din care 60-70% constituie cheltuielile de traducere.
Cea mai bună modalitate în care ne puteți ajuta este să le spuneți și altora despre resursele noastre. Apoi, să vă rugați pentru noi. În al treilea rând, dacă doriți să faceți o donație, vă rugăm să ne contactați printr-un mesaj privat folosind formularul de la pagina de contact, dar vă rugăm să consultați mai întâi politica noastră privind donațiile.
Aceasta este o întrebare pe care o primim destul de des. Principalul motiv este că vrem să menținem lucrarea în limita viziunii noastre de a oferi aceste resurse GRATUIT.
Asociația MAGNA GRATIA nu este, formal vorbind, o organizație afiliată denominațional (adică nu este o organizație a unui cult religios), dar din punct de vedere doctrinar suntem baptiști reformați. Pentru mai multe informații privind mărturisirea de credință, vă rugăm să consultați pagina aceasta.
Mulțumim pentru întențiile bune, dar nu vrem să vă dezamăgim 🙂 MAGNA GRATIA are doar un sediu social, neavând un sediu administrativ sau un magazin. De aceea, dincolo de o masă caldă și ceva momente de părtășie, nu veți găsi la noi decât câteva computere, o imprimantă-două, cărți (nu foarte multe, după cum vedeți, noi preferăm versiunile electronice), cutii de carton pentru ambalarea cărților pe care le trimitem donatorilor în semn de recunoștință pentru susținerea lor, și… cam atât. Noi v-am recomanda mai degrabă să vă „întâlniți” cu cărțile noastre. Vă vor fi mult mai de folos. Mulțumim pentru înțelegere!
În principiu da, dar vă rugăm să notați că avem responsabilitatea de a acorda prioritate nevoilor de lucrare existente ale MAGNA GRATIA. Pot exista situații când putem considera înțelept să NU răspundem pozitiv anumitor invitațiilor de a predica sau prezenta lucrarea ori seminarul de evanghelizare biblică, în funcție de circumstanțe. Dacă doriți să găzduiți seminarul de evanghelizare biblică, vă rugăm să consultați pagina aceasta și, în prealabil, mărturisirea noastră de credință.
În ceea ce privește alăturarea la lucrarea noastră, răspunsul franc și deschis este: Da și Nu. 🙂
„Da” în sensul în care, dacă aveți abilități de traducere sau corectură dovedite, ori abilități de editare grafică și credeți că puteți ajuta în aceste arii ale lucrării, sunteți bineveniți. Există un „totuși” – anume că MAGNA GRATIA își plătește întotdeauna lucrătorii externi, și se folosește de ei doar DACĂ își permite. Altfel spus, dacă nu ne permitem să vă plătim serviciile, nu puteți sluji pentru noi.
„Nu” – în sensul în care noi ținem foarte mult la independența editorială a MAGNA GRATIA. Apreciem foarte mult dorința de voluntariat, dar vă rugăm în același timp să notați că păstrarea lucrării în limitele actuale îi garantează independența editorială și doctrinară. Desigur, asta nu înseamnă deloc că nu putem primi sugestii, recomandări sau chiar critici.
Cele mai bune modalități de a ne ajuta sunt să vă rugați pentru noi, și să le spuneți și altora despre cărțile MAGNA GRATIA. Apoi, dacă doriți să donați, vă rugăm să consultați anterior politica noastră privind donațiile și sprijinul financiar. Mulțumim!
Denumirea „MAGNA GRATIA” este o expresie din limba latină, care semnifică, poetic exprimat, ideea de „har măreț”.
Într-un sens, MAGNA GRATIA este o societate de binefacere – pentru că noi credem că predicarea Evangheliei este cel mai bun lucru ce poate fi făcut pe această lume. De aceea, credem că și ceea ce noi facem este un act de binefacere, este adevărat, unul mic, o picătură într-un ocean de nevoi spirituale imense.
În sens strict, însă, MAGNA GRATIA NU ESTE o societate de binefacere, chiar dacă ne-am dori să putem ajuta și în aceste nevoi, atât ale fraților cât și ale săracilor acestei lumi. De aceea, cu regret, vă informăm că nu putem da curs solicitărilor (multe) de ajutor financiar care ne sunt adresate. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Simplu – iubește!
Iubește-i pe frații tăi de credință, chiar dacă, din cauza învățăturii la care au fost expuși mulți ani, încă nu au ajuns să înțeleagă doctrinele harului. Caută să le vorbești, dar cu atenție, grijă și dragoste! Lasă-i mai degrabă pe alții (de exemplu cărțile unor mari predicatori, precum Jonathan Edwards, Bunyan, Owen, Spurgeon) să vorbească în aspecte care pot duce la conflicte, decât să îți impui opinia. Altfel, ai putea să câștigi o discuție, dar nu și o inimă. Și, mai important, trăiește ce predici! Arată în viața ta că doctrinele harului, bine înțelese, conduc la o viață curată și la o pasiune pentru Evanghelie și pentru gloria lui Dumnezeu, o viață trăită în constantă acțiune spre binele celorlalți (poți consulta articolul Work-a-holic, dacă te simți lipsit de motivații sau exemple).
Iubește-i pe cei necredincioși spunându-le despre Hristos. Cea mai frumoasă modalitate în care poți să le arăți dragoste este să le vestești pe Isus Hristos, Mântuitorul omului și Suveranul universului.
Un fișier Mobi se poate transfera pe dispozitivul Dvs Kindle în mai multe modalități.
1) Prin transfer direct, utilizând un cablu USB normal. Conectați dispozitivul Kindle la computerul Dvs, apoi deschideți din Windows Explorer dosarul (directorul) care are indicația „Kindle”, apoi copiați fișierul Dvs în cadrul acestuia. Apoi deconectați dispozitivul Kindle de la computer, și veți putea vizualiza noul document pe prima pagină a acestuia.
2) Utilizând adresa de email generată automat de Amazon la momentul înregistrării dispozitivului Dvs pe portalul Amazon.com. Această adresă este de forma „utilizatorKindle@Kindle.com”. Dacă nu cunoașteți această adresă, selectați pe dispozitivul Dvs opțiunea Settings, apoi My Account, iar la secțiunea Send-to-Kindle Email veți putea identifica această adresă. Puteți trimite un email de pe adresa Dvs cu care v-ați înregistrat dispozitivul pe Amazon.com, trimițându-l către adresa de email alocată automat dispozitivului Dvs Kindle, atașând la acest email fișierul Mobi descărcat de Dvs în computerul, smartphone-ul sau tableta Dvs.
3) Folosind aplicația SendToKindle, disponibilă pentru PC și dispozitive Android aici, și să urmați instrucțiunile oferite de Amazon pentru această opțiune. Pentru instrucțiuni detaliate în limba română, puteți vizita această pagină de internet.
Pentru a citi o carte în format PDF pe computerul Dvs, aveți nevoie de aplicația Adobe Reader, care poate fi descărcată și utilizată GRATUIT de pe website-ul de aici. Dacă folosiți smartphone sau tabletă, va trebui să instalați respectiva aplicație din Google Play (pentru dispozitive pe Android) sau iStore (pentru Ipad și Iphone).
Pentru a citi o carte în format Epub pe dispozitivul Dvs (tabletă, smartphone), aveți nevoie de aplicații specifice în funcție de sistemul de operare al dispozitivului. Pentru dispozitive pe Android, noi recomandăm să folosiți aplicația Google Play Books (instalați de aici). Pentru dispozitive pe iOS (Ipad sau Iphone), vă recomandăm să folosiți aplicația iBooks (preinstalată). În cazul computerelor cu Windows 10-11, fișierele ePub pot fi citite și în browserul Edge, fiind necesar doar să deschideți fișierul cu acel browser.
Vă rugăm să notați că instalarea și utilizarea acestor aplicații o veți face pe propria răspundere, iar MAGNA GRATIA nu răspunde pentru eventualele probleme sau daune rezultate din instalarea acestor aplicații pe dispozitivele Dvs.
Mai întâi trebuie să notați că toate publicațiile MAGNA GRATIA, inclusiv publicațiile Societății Misionare Coresi, preluate în întregime la finalul anului 2016 de către MAGNA GRATIA și republicate, sunt proprietatea intelectuală EXCLUSIVĂ a MAGNA GRATIA. Faptul că oferim accesul GRATUIT la aceste resurse în format electronic nu trebuie înțeles ca o permisiune pentru utilizator de a dispune de fișiere în orice fel, implicit NU ESTE o permisiune de a le tipări, de a le distribui sau utiliza în orice format, în orice scop și pe orice portal altele decât cele puse la dispoziție de MAGNA GRATIA. În cazul încălcării dreptului de proprietate intelectuală, MAGNA GRATIA își rezervă dreptul de a acționa conform legislației pentru protecția drepturilor de autor.
În ceea ce privește tipărirea publicațiilor MAGNA GRATIA, conform politicii de copyright, aceasta este interzisă.
Înainte de a descărca și citi oricare dintre publicațiile noastre, vă rugăm să consultați cerințele de copyright.