Tematică: Banii și administrarea banilor Categorie: Viață creștină

7 Principii privind finanțele pentru un credincios

Jim Elliff și Pam Elliff

Una din diferentele cele mai usor de recunoscut intre un credincios si lumea in care el traieste consta in relatia sa neobisnuita fata de bani si posesiuni. Cu toate acestea, chiar si credinciosi seriosi se impiedica uneori in unele extreme aparente din invataturile si stilul de viata al Domnului Hristos si cele ale liderilor bisericii Noului Testament. Putem reproduce noi acest stil de viata din Noul Testament in zilele noastre?

Acest articol furnizeaza credinciosului sarguincios unele principii cheie care sa il/o pregateasca pentru un comportament financiar radical si ne-lumesc. Singur, sau casatorit, alaturi de sotia ta, luati-va timp pentru citirea catorva pasaje din Scriptura si gsnditi-va la lucruri care implica ascultarea voastra in fiecare din domeniile precizate. Apoi scrieti-le pe hartie. Dupa ce veti finaliza de gandit si meditat la aceste lucruri, nu va ramane decat un singur lucru de facut….ascultarea!

1.Principiul ne-atasamentului – Nu voi cumpara sau primi nici un lucru pe care nu il pot darui. 
“Apoi le-a zis: „Vedeti si paziti-va de orice fel de lacomie de bani; caci viata cuiva nu sta in belsugul avutiei lui.”. (Luca 12:15). Cititi si Luca 12:32-34; 16:13-25; 1 Ioan 2:15-17
Ce trebuie facut pentru a asculta de Dumnezeu in ce priveste aceste versete?

2.Principiul libertatii – Nu voi datora nimanui altceva decat dragostea. 
“Sa nu datorati nimanui nimic, decat sa va iubiti unii pe altii: caci cine iubeste pe altii, a implinit Legea” (Romani 13:8). Cititi si Proverbe 22:7.
Ce trebuie facut pentru a asculta de Dumnezeu in ce priveste aceste versete?

3.Principiul generozitatii – Voi cauta permanent sa daruiesc bani si posesiuni pentru slava lui Dumnezeu. 
“Va marturisesc ca au dat de buna voie, dupa puterea lor, si chiar peste puterile lor. Si ne-au rugat cu mari staruinte pentru harul si partasia la aceasta strangere de ajutoare pentru sfinti. Si au facut aceasta nu numai cum nadajduisem, dar s-au dat mai intai pe ei insisi Domnului, si apoi noua, prin voia lui Dumnezeu” (2 Cor. 8:3-5). Cititi si 2 Corinteni 9:7 si Luca 6:38.
Ce trebuie facut pentru a asculta de Dumnezeu in ce priveste aceste versete?

4.Principiul amintirii – Voi pastra curate dovezile si amintirile ajutorului pe care l-am primit de la Dumnezeu in aspectele financiare, cu scopul de a arata altora ca Dumnezeu raspunde la rugaciuni si satisface nevoile copiilor Lui. 
“Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune, si sa slaveasca pe Tatal vostru, care este in ceruri” (Matei 5:16). Cititi si Proverbe 27:23-27.
Ce trebuie facut pentru a asculta de Dumnezeu in ce priveste aceste versete?

5.Principiul securitatii – Voi economisi si investi numai daca Dumnezeu ma va instiinta, cu intelegerea ca voi fi gata sa daruiesc totul la cea mai mica solicitare din partea Lui. 
“Nu va strangeti comori pe pamant, unde le mananca moliile si rugina, si unde le sapa si le fura hotii; ci strangeti-va comori in cer, unde nu le mananca moliile si rugina si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura” (Matei 6:19-20). Cititi si Proverbe 28:8 si 1 Timotei 6:9-11.
Ce trebuie facut pentru a asculta de Dumnezeu in ce priveste aceste versete?

6.Principiul compasiunii – Nu ma voi ruga pentru nevoile financiare ale unei persoane, pana cand nu voi fi gata sa fiu instrumentul de care Dumnezeu se foloseste sa implineasca acea nevoie, daca aceasta ar fi voia Lui. 
“Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea ca El Si-a dat viata pentru noi; si noi deci trebuie sa ne dam viata pentru frati. Dar cine are bogatiile lumii acesteia, si vede pe fratele sau in nevoie, si isi inchide inima fata de el, cum ramane in el dragostea de Dumnezeu? Copilasilor, sa nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta si cu adevarul” (1 Ioan 3:16-18). Cititi si Iacov 2:15-17; Luca 6:30, 38; 2 Corinteni 9:6-15; Proverbe 28:27.
Ce trebuie facut pentru a asculta de Dumnezeu in ce priveste aceste versete?

7.Principiul multumirii – Voi fi multumit sa traiesc in orice conditii imi va da Dumnezeu, fie cu putin, fie cu mult. 
“Nu zic lucrul acesta avand in vedere nevoile mele; caci m-am deprins sa fiu multumit cu starea in care ma gasesc. Stiu sa traiesc smerit, si stiu sa traiesc in belsug. In totul si pretutindeni m-am deprins sa fiu satul si flamand, sa fiu in belsug si sa fiu in lipsa. Pot totul in Hristos, care ma intareste” (Filipeni 4:11-13). Cititi si Proverbe 30:7-9; Matei 6:24-34; 1 Timotei 6:8.
Ce trebuie facut pentru a asculta de Dumnezeu in ce priveste aceste versete?

Tradus si folosit cu permisiune.

Toate drepturile rezervate – 1994 Christian Communicators Worldwide, Inc., 201 Main, Parkville, MO 64152 USA www.CCWtoday.org.

Sus