Ești mândru că ești român?

Ești mândru că ești român?

EȘTI MÂNDRU CĂ EȘTI ROMÂN?

Ești mândru de România? Mândru că ești român?

Poate că ai suficiente motive să fii mândru de țara ta. Și noi suntem mândri de lucrurile bune pe care românii le-au făcut și le fac, lucruri care au schimbat cu adevărat lumea.

Ai idee cine sunt persoanele din fotografiile de mai jos? Sunt români, te asigurăm. Și nu niște oameni obișnuiți. Ei (alături de mulți alți români) au schimbat lumea. Fără invențiile lor, probabil că lumea în care trăim ar fi fost alta. De exemplu, fără contribuția românilor, holera și febra tifoidă, două maladii care au decimat lumea în secolele trecute, n-ar fi fost eradicate. Pacienții diagnosticați cu diabet ar avea șanse minime de supraviețuire fără contribuția românilor. Sau industria aeronautică și transporturile aeriene ar fi rămas cu un secol în urmă dacă un român n-ar fi descoperit motorul cu reacție.

Dar dacă spui că ești mândru că ești român, crezi că ai putea recunoaște persoanele din fotografiile de mai jos?

ROMÂNI CU CARE POȚI FI MÂNDRU

ȘTII CINE SUNT ACEȘTI CINCI ROMÂNI CARE AU SCHIMBAT LUMEA?

Iată cine sunt ei (de la stânga la dreapta, începând cu rândul de sus):

► Prof. Dr. Ioan CANTACUZINO (1863 – 1934) – medic, microbiolog, fondatorul școlii românești de imunologie și patologie experimentală. Dr. Cantacuzino a descoperit primele tratamente medicale care au dus la eradicarea holerei, dizenteriei și febrei tifoide. Datorită lui Cantacuzino, România a fost a doua țară din lume care a introdus, în 1926, vaccinul împotriva tuberculozei. Data viitoare când auzi de cineva care a fost vindecat de holeră sau TBC, poți ști că se datorează și românului Cantacuzino.

►Dr. Nicolae Constantin PAULESCU (1869 – 1931) – Om de știință, a fost cel care a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas, denumit mai târziu insulină. Astăzi sunt 347 milioane de oameni în întreaga lume, din care 1.2 milioane români, care beneficiază de tratament pentru boli diabetice, dar mulți nu știu că acesta a fost descoperit de un român.

►Dr. Ana ASLAN (1897-1988) – specialist în gerontologie. A descoperit beneficiile procainei în afecțiunile reumatice, apoi a înființat Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie, prima instituție de acest gen din lume. A inventat Gerovital H3, un medicament care întârzie îmbătrânirea fizică. Gerovital a fost folosit de celebrități din toată lumea, precum Charles de Gaulle, J.F. Kennedy sau Salvador Dali.

►Henri Marie COANDĂ (1886 -1972)
 – a fost inginer, fizician și pionier al aviației. Este inventatorul motorului cu reacție, utilizat azi în multiple aplicații, cel mai mult în industria aeronautică. Invenția sa a revoluționat transportul aerian. Aviația din întreaga lume îi datorează enorm românului Henri Coandă, lucru de care mulți compatrioți informați se simt mândri.

 Constantin BRÂNCUȘI (1876-1957) – a fost unul dintre cei mai apreciați artiști români, câștigându-și reputație mondială prin operele sale de artă deosebite, precum Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Domnișoara Pogany și altele. Reputația lui peste hotare a adus multe servicii României de-a lungul timpului.

Mai avem și alt fel de români cu care, vrem sau nu, am ajuns să ne mândrim. Citește mai departe. Cu siguranță că vei găsi interesante informațiile

O ALTĂ ROMÂNIE

Mândru că ești român? Poate că după ce ai citit câteva rânduri despre doar 5 dintre românii care au schimbat lumea și care au făcut țării noastre un nume bun în întreaga lume, te simți deja bine că ești român. Pe bună dreptate. Dar nu te grăbi cu entuziasmul. Există și alte lucruri care îi caracterizează pe români. Iată câteva date statistice interesante.

►CONSUMUL DE ALCOOL raportul Organizației Mondiale a Sănătății din 2013 pune România pe locul 5 în lume la consumul de alcool și pe primul în Europa. Consumul de alcool la persoanele de peste 15 ani este de 24,48 litri alcool pur/persoană, adică 490 litri de bere/an sau 188 litri de vin/an de persoană. Peste 2 milioane de români consumă alcool în exces, iar 70% din cazurile de violență în familie și aproape 50% din crime sunt cauzate de consumul excesiv de alcool. Circa 17.000 de români mor anual din cauze legate de consumul de alcool. 46/zi!

►RATA DIVORȚURILOR
conform Eurostat, România are cea mai mare rată a divorțurilor din Europa, cu 1,52 divorțuri la mia de locuitori și circa 35.000 divorțuri anual. Cauzele principale sunt alcoolismul, adulterul și violențele fizice. De asemenea, 31% din nașteri pe an în România au loc în familii monoparentale (un singur părinte).

►AVORTURILE
datele statistice privind avorturile sunt zguduitoare. Anual, în România au loc circa 250.000 avorturi, iar în perioada 2000-2010 au avut loc, oficial, 11 milioane de avorturi. Adică tot atâtea vieți omenești nevinovate ucise fără milă și fără să fi fost întrebate dacă sunt de acord. Și la acest capitol, România este “campioană” în Europa, situându-se pe primul loc, cu 630 de avorturi la 1.000 de sarcini. Incredibil?

►RATA INFRACȚIONALITĂȚII
Numai în anii 2010 și 2011, în România au fost înregistrate oficial peste 550.000 in-fracțiuni, soldate cu cca 90.000 condamnări definitive. Adică la fiecare 100 de români, aproape 3 sunt oficial infractori. Oficial. Însă datele reale sunt sigur cu mult mai mari. În închisorile din țară sunt încarcerate 37.000 de persoane și sunt neîncăpătoare.

►CORUPȚIA
rapoartele internaționale situează an de an țara noastră în topul celor mai corupte țări din Europa și din lume, și zilnic auzim noi cazuri de corupție. Corupția a ajuns să fie atât de răspândită încât literalmente nu se mai poate trăi fără ea. Corupția se manifestă sub forme ca: plicul cu bani la spital, fondul clasei și cadouri pentru profesori, “atențiile” pentru a beneficia de drepturi legitime, “șpaga” pentru inspectorii de la fisc pentru a scăpa de controale și multe altele.

►RELIGIA – poate că cea mai interesantă statistică dintre toate este aceasta: 98% dintre români se declară creștini și avem mai multe biserici decât școli! Cum se împacă asta cu toate celelalte date statistice despre români este greu de înțeles, cel puțin la prima vedere. Nu vrei săexplorăm un pic?

ROMÂN = CREȘTIN?

Dacă deja îți scarpini capul gândindu-te cum să împaci statisticile despre români cu pretenția lor de a fi creștini de 2000 de ani, e posibil să vrei să afli explicația. Iar ea este următoarea: nu orice român este creștin și nu orice creștin este român, oricât ne-am bate noi cu cărămida în piept. Pot să pretind eu mult și bine că sunt președintele țării, însă doar pretenția mea nu este suficientă. Trebuie să satisfac anumite condiții pentru asta. La fel este și cu pretenția de a fi creștin, care se dovedește având caracteristicile creștinului adevărat, din Biblie.
Sfântul Apostol Ioan scria în prima sa epistolă: „V-am scris aceste lucruri ca să știți că voi, care credeți în Numele Fiului lui Dumnezeu, aveți viața veșnică” (1Ioan 5:13). „Aceste lucruri” sunt enumerate anterior și sunt cele mai importante caracteristici ale creștinului adevărat, care dovedesc că el are viața veșnică, nu doar ipotetic, ci în mod sigur – „aveți viața veșnică”. Iată 5 din caracteristicile esențiale ale creștinului adevărat.

1) DUMNEZEU = SINGURA SURSĂ A ADEVĂRULUI

Creștinul adevărat știe că Dumnezeu este Cel care definește binele și răul, prin intermediul Biblieinu prin opinia majorității, nici prin ce spun alți învățați, oricine ar fi. Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să în-drepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2Tim. 3:17). Altfel spus, Biblia a fost lăsată de El și e suficientă ca să îți dea toate informațiile pentru a ajunge la mântuire și ca să știi cum să trăiești o viață evlavioasă. Dacă tu spui că Biblia nu contează, că e o carte scrisă de oameni, că nu are inspirație divină, că e învechită oricum, și alte astfel de lucruri, concluzia simplă pe care trebuie să o tragi este aceasta: NU EȘTI CREȘTIN. Un creștin adevărat prețuiește și studiază atent Biblia. Mântuitorul Iisus Hristos a spus: „Dacă veți rămâne în cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenici ai Mei; Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” (Ioan 8:31-32). Nu crede ce spun unii, care te îndeamnă să nu citești Biblia! Vezi deja că Dumnezeu Însuși spune că nu poți fi eliberat de păcat stând nepăsător față de Biblie, unde se află adevărul despre mântuire. Tu pe cine crezi? Pe Dumnezeu sau pe oameni? Răspunsul tău definește ce ești: creștin sau păgân.

2) MÂNTUIREA = NU PRIN MERITE PERSONALE, CI DOAR PRIN IISUS HRISTOS

Creștinul adevărat își recunoaște păcatul în detaliu și știe că nu e iertat prin vreun merit personal, ci numai prin jertfa lui Iisus Hristos. Poate că te șochează această afirmație, dar este exact ce Biblia spune. „Dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi, și a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre” (1Ioan 4:10). 

„Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni” (Efes. 2:8-9). Dacă crezi că îți poți câștiga singur mântuirea făcând fapte bune, te înșeli total și vei sfârși în iad. Biblia spune că există o singură cale spre mântuire, și aceea este Iisus Hristos, care a spus: „Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine (Ioan 14:6). Dacă noi ne-am putea obține mântuirea altfel decât doar prin credința în jertfa Lui de la cruce, atunci nașterea, viața, moartea și învierea lui Hristos ar fi inutile – „dacă neprihănirea se capătă prin Lege, degeaba a murit Hristos” (Gal. 2:21). Iată una din cele mai importante caracteristici ale creștinului adevărat – credința în jertfa lui Iisus Hristos pe cruce e singura modalitate de a ajunge la mântuire. Nu prin fapte, ci prin jertfa lui Hristos.

3) O VIAȚĂ TRĂITĂ ÎN SFINȚENIE

Creștinul adevărat știe că, după ce a fost iertat de păcatele lui, el nu mai poate trăi în neascultare față de Dumnezeu, rămânând în aceleași păcate și în nepăsare față de poruncile Lui. „Cine zice: „Îl cunosc”, și nu păzește poruncile Lui, este un mincinos, și adevărul nu este în el” (1Ioan 2:4). Nu înseamnă că trebuie să trăiești perfect ca să poți ajunge la mântuire, ci înseamnă că, dacă ai înțeles că Hristos a murit pentru păcatele pentru care nu puteai plăti decât cu veșnicia în Iad, atunci e clar că vei arăta recunoștință față de El, ascultând de poruncile Lui. Dacă te scapă cineva de la înec, redându-ți viața cu prețul vieții lui, îi vei fi recunoscător toată viața, vei căuta să îi onorezi memoria în orice moment, prin orice gând, vorbă, atitudine și faptă. Cu cât mai mult când Salvatorul este chiar Dumnezeu, care este viu. „Căci dragostea lui Hristos ne constrânge … pentru ca cei ce trăiesc, să nu mai trăiască pentru ei înșiși, ci pentru Cel ce a murit și a înviat pentru ei” (1Cor. 5:14-15). Dacă tu mergi la biserică, îți faci două-trei cruci, te împărtășești, sau spui o rugăciune, dar tot restul vieții tale, zi de zi, trăiești ignorând pe Dumnezeu, umblând după lucrurile acestei lumi, fără să cauți să Îl onorezi, răspunsul Bibliei e clar: NU EȘTI CREȘTIN!

4) IUBIREA FAȚĂ DE FRAȚII DE CREDINȚĂ

Creștinul adevărat iubește cu sinceritate și se jertfește pentru ceilalți credincioși, pe care îi numește și tratează ca pe frații lui. Poate că ți se pare un termen exagerat să spui „frate” cuiva care nu este rudă de sânge. Dar Biblia spune că toți cei ce sunt creștini adevărați au în comun sângele lui Hristos (simbolic, pentru că El și-a dat viața pentru ei), de aceea ei se consideră frați. „Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu și copiii diavolului. Ori-cine nu trăiește în neprihănire, nu este de la Dumnezeu; nici cine nu iubește pe fratele său” (1Ioan 3:10). Iubești pe frații tăi creștini? Dar cum? „Copilașilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta și cu adevărul.” (1Ioan 3:18)

5) SPUNÂND ȘI ALTORA VESTEA BUNĂ

Creștinul adevărat este chemat să spună și altora despre Cel ce i-a salvat sufletul de la pedeapsa veșnică. Da, e adevărat că unii oameni numesc asta prozelitism. Dar Scriptura vede diferit lucrurile: “Noi mărturisim că Tatăl a trimis pe Fiul ca să fie Mântuitorul lumii. Cine va mărturisi că Isus este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu rămâne în el, și el în Dumnezeu.” (1Ioan 4:14-15). Însăși Hristos a spus: “Căci de oricine se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina și Fiul omului de el, când va veni în slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri” (Luca 9:26). Adică, dacă crezi că ai toate caracteristicile creștinului adevărat de până acum, dar nu cauți să spui și altora că Iisus Hristos este Mântuitorul păcătoșilor, și că doar prin El se poate ajunge la mântuire, nu prin faptele oamenilor, concluzia este tragică: NU EȘTI CREȘTIN! Nu înseamnă că pentru a fi creștin trebuie să Îl propovăduiești pe Hristos, ci că unui creștin adevărat nu-i va fi niciodată rușine să vorbească despre Salvatorul lui.

ROMÂN = CREȘTIN ADEVĂRAT?

După ce ai văzut ce spune Scriptura despre caracteristicile creștinului adevărat, mai poți spune că a fi român este același lucru cu a fi creștin? Ești sigur de asta?

Îl iubești tu pe Dumnezeu, pe Fiul Lui, Iisus Hristos, Mântuitorul, mai presus de orice?

Recunoști tu că Dumnezeu este singura Sursă a adevărului, și că El a lăsat Biblia ca singurul ghid către viața veșnică?

Ești deplin conștient și crezi din toată inima că singura modalitate de mântuire, pentru tine personal, stă în viața, moartea și învierea lui Iisus Hristos și nu în faptele tale, oricât de bune ar fi ele?

Ți-ai recunoscut înaintea lui Dumnezeu păcatele, și ai ajuns să le urăști atât de mult – pentru că ele L-au pironit pe cruce pe Fiul Lui cel nevinovat – încât să îți dorești din toată inima ca Dumnezeu să te ajute să te lași de ele?

Cauți tu să asculți de Dumnezeu și de poruncile Lui din Biblie în mod constant, cu rugăciune ca să fii ajutat?

Îi iubești sincer pe toți credincioșii adevărați, și cauți să le arăți dragostea în mod practic, oricând e nevoie, fără a considera că asta te-ar califica la mântuire?

Spui și altora cu bucurie despre Iisus Hristos?

Dacă da, bucură-te din plin și continuă!

Dacă nu, iată mesajul Bibliei pentru tine: „Cine crede în Fiul, are viața veșnică; dar cine nu crede în Fiul, nu va vedea viața, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el” (Ioan 3:36) și „Astăzi, dacă auziți glasul Lui, nu vă împietriți inimile!” (Evrei 4:7). Nu amâna! Ești pe drumul alunecos către Iad!

Dacă ai întrebări sau dorești să știi mai multe despre cum să fii un creștin adevărat, contactează-ne folosind formularul de mai jos:


Sus