13 fraze evanghelistice care produc falși convertiți
Astazi, bisericile au dispute pe marginea carei culori sa aiba covorul dela intrare, pe marginea imbunatatirii aspectului cladirii si mai ales pe marginea modului de cheltuire a bugetului. Intre timp, membrii bisericii sunt pe drumul pierzarii in iad.
A.W.Tozer a spus: “Opinia mea este ca zeci de mii, daca nu chiar milioane de oameni au trecut prin experienta convertirii intr-o modalitate religioasa fara fond, asa incat ei in realitate nu sunt mantuiti”.
D. James Kennedy a concluzionat: “Majoritatea covarsitoare a membrilor bisericilor din America zilelor noastre nu sunt crestini autentici. Spun aceasta cu toata responsabilitatea si ma bazez aici pe observarea comportamentului a mii de oameni timp de 24 de ani de slujire ca pastor”.
Prietene, dezbatem prea mult pentru lucruri prea marunte. Pot sa sugerez ca de fapt noi am pierdut din vedere cel mai important lucru dintre toate, si anume “Ce este mantuirea”? Teologia ma invata ca mantuirea incepe cand un om se pocaieste si isi pune credinta in Isus Hristos (Faptele Apostolilor 20:21).
As vrea sa prezint in cele ce urmeaza 13 feluri prin care s-a ajuns sa re-definim modul cum o persoana devine un convertit autentic. S-a intamplat acest lucru in mod intentionat? Cu siguranta ca nu. Pur si simplu am creat expresii-tip care dau impresia adevarului din Scriptura, dar ele sunt atat de interpretabile incat mai degraba conduc oamenii catre convertiri false.
Iata-le:
1. „Fa-L pe Isus Domn si Mantuitor!” Nu putem noi sa Il facem pe Isus Domnul si Mantuitorul nostru, pentru ca El este oricum Domn si Mantuitor. Noi suntem cei care traim in razvratire fata de El si El ne porunceste sa ne pocaim si sa credem in El.
2. „Cheama-L pe Isus in inima ta!” Vine Isus in inimile noastre? Da, sigur. Dar intrebarea este: “Cum intra El in inima omului?” Acest lucru nu se intampla cerandu-I sa intre; ci prin pocainta si credinta.
3. „Crede doar in Isus si vei fi mantuit!” Avem o problema aici: si demonii cred si ei se ingrozesc. Noi insa avem nevoie de pocainta si de credinta.
4. „Ai in inima un gol in forma de Dumnezeu pe care doar Isus il poate umple.” De departe avem mai mult decat un gol care necesita a fi umplut asa incat sa ne simtim completi – avem o inima plina de pacate, stricata si deznadajduit de inselatoare, care are nevoie de curatare. Pocainta si credinta folosesc ca instrument sangele Mielului pentru a face curatarea.
5. „Accepta-L pe Isus!” Wow…Noi trebuie sa Il acceptam pe Isus? Cred ca asta este tocmai pe dos. Noi avem nevoie ca Iisus sa ne accepte pe noi – si El o va face, daca noi ne pocaim si credem in El.
6. „Fa o decizie pentru Hristos!” Regenerarea prin decizie il pune pe om la carma “corabiei salvarii”. Dar atunci cand ne pocaim si credem in Hristos, Isus devine Cel care stapaneste “carma corabiei salvarii”….si aceasta inseamna ca El conduce si El porunceste.
7. „Este usor – doar crede!” In timp ce formula teoretica a pocaintei si credintei poate sa dea impresia de simplitate, totusi o supunere completa in pocainta a eului unei persoane poate fi oricum, numai usoara nu. Este foarte dificila si grea.
8. „Dumnezeu te iubeste si are un plan minunat pentru viata ta.” Prin contrast, singurele promisiuni pe care le poate capata un convertit autentic sunt incercarile, ispitele si persecutia. Daca asta s-ar intelege prin “plan minunat”, bine. Altfel, Isus porunceste tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca si sa creada in Domnul Isus.
9. „Vino la Isus asa cum esti!” Chiar ar trebui sa venim la Isus asa, pacatosi cum suntem, dar El asteapta de asemenea ca venirea aceasta sa se faca avand o inima franta si un duh zdrobit, demonstrand pocainta si credinta.
10. „Vino la Isus, si vei primi iertarea de pacate si_____________!” (pune in acest spatiu oricare din cuvintele: bunastare, sanatate, intelegere in casatorie si familie etc.). Isus nu a promis ca va reface casatoriile sau familiile celor care Il vor urma; dimpotriva, El a spus ca familiile ii vor dusmani pe membrii familiei care se pocaiesc si cred in El.
11. „Vino la Isus, si vei experimanta dragoste, bucurie si pace!” Primim noi darurile Duhului Sfant dupa convertire? Da. Numai ca daca venim la Isus in primul rand pentru aceste daruri si nu pentru Cel care le daruieste, nu vom primi nici darurile si nici pe El.
12. „Isus este tot ce iti lipseste.” Nu, nu poate fi adevarat…Dumnezeul intregului univers nu este piesa care lipseste, ci El cere sa fie centrul vietilor noastre, atunci cand noi ne pocaim si credem in El.
13. „Isus este mai bun decat faima si norocul.” Aceasta idee este pur si simplu o insulta. A spune ca Isus este mai bun decat banii este ca si cum ai spune ca o cina splendida cu gratar este mai buna decat a manca un munte de balegar. El ne cere compasiune si noi banalizam pe Insusi Fiul lui Dumnezeu. In loc sa facem acest lucru, ar trebui sa ii indreptam pe oameni la pocainta si credinta, in atitudine de umilinta inaintea lui Dumnezeu.
Daca as bate la usa ta cu o canistra de suc de fructe si o rola de prosoape de hartie si m-as oferi sa iti fac schimbul de ulei la masina, sigur ca ai refuza uitandu-te stramb si spunand: “Nu, multumesc”. Asadar, daca n-am permite nimanui sa ne faca praf masinile folosind instrumente si metode gresite, de ce am permite ca Evanghelia sa fie prezentata in modalitati atat de ambigui precum cele de mai sus.
Ai permite unui doctor sa iti opereze copilul de apendicita cata vreme copilul nu ar prezenta nici un fel de simptome ale apendicitei? Si mantuirea omului este de departe cu mult mai importanta decat un apendice.
Te implor sa analizezi felul in care marturisesti Evanghelia. Fiecare dintre noi stim despre ce vorbim atunci cand utilizam aceste fraze, dar te-ai intrebat ce inteleg cei neregenerati cand le aud? Este posibil sa avem astazi atat de multi care “cad de la credinta” tocmai pentru ca de fapt ei nu au ajuns niciodata la credinta? Se intampla acest lucru pentru ca niciodata nu le-ai spus ca trebuie sa se pocaiasca de pacatele lor si sa creada in Hristos?
Daca suntem deschisi intotdeauna sa dezbatem pe tema covorului de la intrarea in biserica, nu crezi ca ar trebui sa fim mult mai preocupati de un aspect al credintei noastre care are consecinte eterne?