Tematici: Evanghelizare și misiune Lucrarea de misiune Categorii: Biserica și lucrarea bisericii Evanghelizare și misiune

Patru practici ale unei biserici dedicată Marii Trimiteri

Mark Dever

Marea Trimitere nu cheamă bisericile să acționeze precum ministerul vehiculelor motorizate. Ea nu le cheamă să acționeze nici ca niște birouri de informații. Dar mai este ceva: Marea Trimitere nu cheamă bisericile să se comporte ca niște echipe profesioniste de sport.

Celor care fac parte din echipa bisericii mele le place uneori să glumească pe seama faptului că nu știu multe lucruri despre sport, ceea ce poate fi tolerat. Dar ceea ce eu știu este că obiectivul oricărei echipe dintr-un sport este să câștige campionatul. Acea echipă va încerca să angajeze cei mai buni jucători, să dezvolte cele mai bune dotări pentru antrenament și să-și optimizeze personalul echipei antrenorului așa încât să câștige cel mai mare trofeu al ligii în care joacă. Evident, o echipă este bucuroasă că există și alte echipe. Fără ele, n-ar exista liga. Dar obiectivul ei principal este să le învingă pe celelalte echipe.

Acum, în ceea ce privește bisericile, mă îndoiesc că există foarte multe care să se gândească în mod explicit la ele în acești termeni: „Trebuie să le surclasăm pe celelalte biserici!” Dar dați-mi voie să ridic o serie de întrebări de tip diagnostic care să ne testeze mentalitatea că echipa noastră este cea mai bună:

  • Îi lași cu bucurie pe cei mai buni jucători ai tăi să meargă la alte biserici?
  • Te bucuri dacă, după ce te-ai rugat pentru trezire, aceasta vine la biserica de peste stradă? (Îi mulțumesc lui Andy Johnson pentru această întrebare excelentă!)
  • Te rogi în mod regulat pentru biserica de peste drum ca și pentru celelalte biserici din orașul tău?
  • Dăruiești o sumă oarecare din bugetul tău pentru revitalizarea bisericilor mai vechi sau pentru plantarea de noi biserici în orașul tău, în țară sau chiar peste hotare?

Bisericile evanghelice au fost marcate mult prea adesea de un soi grotesc de spirit de competiție între ele. Dar o biserică dedicată Marii Trimiteri nu intră în competiție cu alte biserici ce predică Evanghelia, pentru că ea știe că orice biserică de acest fel joacă în aceeași echipă.

O BISERICĂ DEDICATĂ MARII TRIMITERI ESTE O BISERICĂ CE PLANTEAZĂ ALTE BISERICI

Iată aici o idee mai largă: o biserică dedicată Marii Trimiteri este o biserică ce evanghelizează și face ucenici, dar este și o biserică ce plantează și revitalizează alte biserici. Ea dorește să vadă Împărăția lui Dumnezeu crescând prin lucrarea ei, dar vrea și să vadă Împărăția extinzându-se dincolo de propriii pereți, prin intermediul altor biserici.

Așadar, o biserică dedicată Marii Trimiteri este interesată în facilitarea unei mulțimi de activități evanghelistice care să aibă loc plecând de la ea, pentru a-i atrage pe cei dinafară înapoi la biserică. Dar ea este în același timp interesată și să vadă eforturile sale culminând cu plantarea sau susținerea altor biserici locale. O astfel de biserică nu poate rămâne mulțumită cu propria sănătate, ci ea dorește să vadă alte congregații sănătoase, credincioase în Biblie și care predică Evanghelia.

O astfel de biserică încurajează alte biserici evanghelice și proiecte de plantare de biserică, chiar dacă acestea se petrec la doar câteva clădiri distanță. Și ea se roagă pentru ele pe nume. Este dornică să trimită membri buni care să le ajute pe acele biserici. În același timp, ea se străduiește să planteze și să crească alte biserici în alte părți ale lumii.

O biserică dedicată Marii Trimiteri se străduiește și se roagă să crească bărbați calificați pentru a fi prezbiteri și apoi, cu altruism, îi trimite în toată lumea.

Ea se străduiește să-și alinieze bugetul la aceste priorități ale Marii Trimiteri. Parte din bani sunt păstrați pentru lucrarea din propria localitate, dar alți bani sunt dedicați ajutării altor lucrări, atât în zona apropiată, cât și în depărtare.

Ea se străduiește să revigoreze congregațiile aflate pe moarte, oriunde acest lucru este posibil.

Ea se implică prin tot felul de modalități publice și private să cultive printre propriii membri această mentalitate de echipă alături de alte biserici centrate în Evanghelie. Membrii și liderii sunt la fel de fericiți când aud de o nouă biserică ce predică Evanghelia după cum sunt bucuroși când aud de o nouă cantină care se deschide într-o zonă afectată de sărăcie.

Așadar, ce anume face o biserică dedicată Marii Trimiteri? Aș vrea să vă ofer patru pași strategici.

1. CULTIVĂ O CULTURĂ A UCENICIZĂRII

În primul rând, o biserică dedicată Marii Trimiteri va cultiva printre membrii ei o cultură a ucenicizării. Aceasta îl ajută pe fiecare membru să își asume responsabilitatea de a-i ajuta pe ceilalți credincioși să crească în credință. Păstorii îi echipează pe sfinți pentru lucrarea de slujire, spune Pavel (Efeseni 4:11-12), ceea ce înseamnă că lucrarea de slujire aparține tuturor sfinților. Spunând adevărul în dragoste, întregul Trup crește zidindu-se, fiecare parte făcându-și lucrarea (Efeseni 4:15-16; vezi și 1 Corinteni 12, 14).

Ucenicia constă din umblarea mea cu Isus. Ucenicizarea constă din a ajuta pe altcineva să Îl urmeze pe Isus (de Ex. 2 Timotei 2:2). Iar într-o biserică dedicată Marii Trimiteri, bărbații mai maturi în credință îi ucenicizează pe cei mai tineri, iar femeile mai tinere caută sfaturile celor mai mature. De exemplu, dacă ești o femeie necăsătorită, ai putea să te oferi să ajuți o mamă casnică din biserica ta la spălatul rufelor, în schimbul oportunității de a-i pune o mulțime de întrebări! Dacă ești un prezbiter laic ce predă lecții adulților de la școala duminicală, ar fi bine să te asiguri că ți-ai recrutat un învățător junior. Iar obiectivul tău, într-un sens, este să îl antrenezi și să îi transferi slujba de învățător. Apoi tu poți merge să începi o altă clasă și să aduci alături de tine un alt învățător junior.

O biserică dedicată Marii Trimiteri are sensibilitatea geografică implicată în porunca lui Isus de a „merge”. De aceea, pentru cei care rămân, „a merge” poate foarte bine să însemne să locuiești mai aproape de biserică sau de grupurile de membri din ea. În acest fel, este ușor să slujești altora de-a lungul săptămânii. Unde locuiești? Ajuți oare la dezvoltarea unei culturi a ucenicizării în biserica ta prin faptul că ai ales să închiriezi un apartament sau să-ți cumperi o casă mai aproape de biserică?

O biserică dedicată Marii Trimiteri ar trebui să se simtă deranjată, chiar provocată, de ideea existenței unui creștin nominal. Dacă ți-ai face apariția ca un astfel de oaspete într-o asemenea biserică și într-o zi de duminică, și asta doar ca parte a activităților tale religioase obișnuite, se prea poate să nu-ți placă foarte mult acel loc. Ai fi binevenit, dar membrii bisericii nu doresc să fie ceea ce tu intenționezi să fii. Ei vor să-și predea în totalitate viețile umblării cu Isus, și ajutării reciproce în această umblare cu Isus. O astfel de dedicare și o astfel de activitate sunt parte din însăși cultura acelei biserici: întrebări intenționate, conversații cu scop, rugăciune și reamintirea constantă a Evangheliei.

Dacă vrei să afli mai multe informații în acest sens, aruncă o privire peste cartea lui Robert Coleman, The Master Plan of Evangelism, a lui Colin Marshall și Tony Payne, The Trellis and the Vine sau a mea, Discipling (Ucenicia, în curs de apariție în limba română).

2. DEZVOLTĂ O CULTURĂ A EVANGHELIZĂRII

În al doilea rând, o biserică dedicată Marii Trimiteri va dezvolta și hrăni o cultură a evanghelizării. Pe de-o parte, membrii cunosc faptul că Evanghelia va fi predicată la fiecare dintre adunările săptămânale ale bisericii. Astfel, ei sunt încântați să își invite prietenii necreștini. Evanghelia radiază prin cântare, rugăciune și fiecare predică.

Ești convins de faptul că orice necreștin pe care îl aduci la biserica ta va auzi Evanghelia? Dacă nu, ce poți face pentru asta?

Pe de altă parte, o biserică dedicată Marii Trimiteri se străduiește să-și învețe membrii cum să evanghelizeze, pentru că ea știe că ei, împreună, se vor întâlni cu mai mulți necreștini de-a lungul săptămânii decât vor fi capabili să aducă în clădirea bisericii. Așadar, „succesul” în evanghelizare nu constă doar din a aduce pe prietenii tăi necreștini la biserică așa încât ei să audă Evanghelia. Succesul constă din a împărtăși Evanghelia vecinilor și prietenilor tăi necredincioși.

De aceea, biserica se străduiește să-și echipeze membrii pentru lucrarea de evanghelizare, așa încât ei să știe cum să mărturisească altora Evanghelia. Biserica mea face acest lucru prin școala duminicală pentru adulți, în care predăm lecții dedicate evanghelizării. Eu încerc să fiu la rândul meu model de cum să vorbim celor necreștini atunci când predic, mai ales prin felul în care mă adresez în mod explicit acestora. Noi încercăm să-i echipăm pe membrii noștri prin a le oferi instrumente evanghelistice precum „Two Ways to Live”, „Christianity Explored” sau „Christianity Explained”. Le dăruim o mulțime de exemplare ale cărții lui Greg Gilbert, Who Is Jesus?, așa încât membrii bisericii să le dăruiască prietenilor lor necreștini. De asemenea, prezentăm oportunitățile noastre evanghelistice în decursul întâlnirii de duminică seara. Atunci când îi auzim pe alți membri vorbindu-ne despre oportunitățile evanghelice și când ne rugăm pentru acestea, cu toții suntem încurajați în propriile încercări de a răspândi Vestea Bună.

Ce înseamnă Marea Trimitere pentru tine? Ea înseamnă că Isus te-a chemat să fii un făcător de ucenici. El te cheamă atât la evanghelizarea necredincioșilor cât și la ucenicizarea celor care au crezut. Ar trebui să faci acest lucru personal – acasă, la serviciu, printre vecinii tăi, printre prietenii tăi. Ar trebui să faci acest lucru în și prin biserica ta.

De aceea, folosește-i pe ceilalți membri ca să te ajute. Invită un prezbiter la o masă și cere-i sfatul. Împărtășește oportunitățile tale și roagă-te cu grupul tău mic. Mergi și evanghelizează-ți prietenii.

Dacă vrei să cunoști mai multe pe această temă, caută orice carte scrisă de Mack Stiles, dar în special cartea Evanghelizarea: Întreaga Biserică Vorbește despre Isus sau cartea mea, The Gospel and Personal Evangelism.

3. STRĂDUIEȘTE-TE SĂ MERGI CU EVANGHELIA LA POPOARELE NEATINSE DE EA, PRIN MISIUNE

O biserică dedicată Marii Trimiteri, în al treilea rând, se va strădui să ajungă cu Evanghelia la popoarele neatinse de ea, prin lucrarea de misiune. Care este diferența dintre misiune și evanghelizare, pe de-o parte, și lucrarea de plantare de biserici acasă, pe de altă parte? În realitate, misiunea este doar ceea ce noi numim evanghelizare și plantare de biserici, atunci când acestea trec dincolo de barierele etnice, culturale și, de regulă, naționale.

Isus ne-a poruncit să mergem în toată lumea și să facem ucenici din toate popoarele. N-am vorbit prea mult pe acest subiect pentru că există atât de multe alte cărți care tratează foarte bine această idee. Dar este greu să știi cum ar putea o biserică să citească această poruncă și să nu se dedice lucrării de ducere a Evangheliei la acele popoare care n-au auzit-o niciodată până acum.

Nicio congregație nu poate să-și propună să se afle peste tot pe planetă. De aceea, eu cred că bisericile sunt înțelepte să își concentreze eforturile lor misionare asupra câtorva locuri. De exemplu, biserica mea se concentrează pe câteva țări din așa numita fereastră 10/40, care constă din acea regiune din emisfera vestică, aflată între paralelele de 10 respectiv 40 grade la Nord de Ecuator. Aceasta este regiunea lumii unde există cele mai mici procentaje de creștini raportate la totalul populației.

Dacă ești un membru în biserica noastră și îți exprimi interesul de a te implica în misiune, vom fi capabili să punem mai multe din resursele noastre în folosul tău dacă vei merge în unele dintre acele locații în care deja investim. Pur și simplu suntem incapabili să sponsorizăm sute de oameni care să meargă în sute de locuri diferite. Spunând aceasta, noi preferăm să susținem mai puțini misionari cu mai mulți bani, decât să trimitem câțiva bănuți unei mulțimi de misionari. Acest lucru îi face capabili pe misionarii pe care îi susținem să petreacă mai puțin timp strângându-și suportul financiar și mai mult pentru lucrarea de plantare de biserici. În plus, acest lucru ne ajută să avem o relație apropiată cu ei și să le oferim posibilitatea de a putea da socoteală mai bine.

Biserica noastră lucrează direct cu misionarii, dar noi lucrăm și prin organizații de misiune, precum International Mission Board din cadrul Southern Baptist Convention. De asemenea, lucrăm cu grupuri deosebite, precum Access Partners, care ajută la plasarea de oameni de afaceri în puncte strategice din lume, în vocațiile lor de afaceri, așa încât ei să îi ajute pe misionarii implicați în teren pe termen lung.

Ce rol ar trebui să ai, în calitate de creștin individual, în ajutarea bisericii tale să ajungă cu Evanghelia la aceste popoare? Cu siguranță că ar trebui să te rogi pentru misionarii bisericii tale. Asigură-te că îi cunoști atunci când vin în concediu. Poate că ar trebui să te uiți la calendarul călătoriilor de misiune pe termen scurt, care ți-ar putea permite să îi ajuți pe lucrătorii care sunt implicați pe termen lung. Citește biografii ale misionarilor. Poate că te poți gândi chiar să te implici tu însuți.

Dar mai există un ultim lucru pe care tu și biserica ta îl puteți face pentru a ajunge cu Evanghelia la acești oameni: caută în propriul tău oraș pe oamenii veniți din astfel de țări. Biserica mea se străduiește mult să ajungă cu Evanghelia la studenții internaționali. Ce grupuri de străini trăiesc în orașul tău? Dacă ajungi la ei cu Evanghelia chiar acolo, în orașul tău, există o șansă destul de bună ca Evanghelia să ajungă înapoi în locul de unde ei au venit.

Pentru mai multe informații pe acest subiect, aruncă o privire la cartea lui John Piper, Let the Nations Be Glad.

4. LUCREAZĂ LA ÎNTĂRIREA ALTOR BISERICI

În mod obișnuit, bisericile au o alocare bugetară dedicată misiunii. Dar cred că merită să adăugați o linie bugetară cu titlul „Încurajarea bisericilor sănătoase”. Străduința de a întări alte biserici este a patra practică a bisericilor dedicate Marii Trimiteri.

Propria mea biserică folosește această linie bugetară pentru a susține anumite lucruri, precum programul nostru de practică pastorală. Noi plătim 12 bărbați pe an care să vină să facă practică alături de noi, majoritatea ajungând apoi să păstorească sau să slujească în alte biserici.

De asemenea, folosim această linie pentru a susține lucrarea de la 9Marks, o lucrare dedicată zidirii bisericilor sănătoase.

Noi structurăm în mod intenționat personalul nostru așa încât bărbații să fie instruiți și apoi trimiși. Asistenții pastorali slujesc la noi pentru 2 până la 3 ani, după care se așteaptă să meargă în altă parte. Păstorii asistenți slujesc vreme de 3 până la 5 ani, după care pleacă. Este de așteptat ca doar eu și păstorii asociați (împreună cu păstorii nesalarizați sau prezbiterii) să rămânem în biserica noastră pe termen lung. Pe toți ceilalți îi echipăm să meargă mai departe.

Biserica noastră sponsorizează conferințe de weekend, în cadrul cărora păstori din întreaga lume se alătură nouă pentru întâlnirile programate regulat, ca și pentru a-i auzi pe anumiți vorbitori și pentru a petrece un timp de întrebări și răspunsuri. De asemenea, eu particip săptămânal la convorbiri telefonice cu alte câteva rețele de păstori din întreaga lume, pentru aceleași scopuri. Fiecare din aceste conversații îmi oferă oportunitatea de a mă ruga și de a lucra pentru zidirea bisericilor sănătoase din întreaga lume.

Mare parte a lucrării pe care noi o facem, și care vizează întărirea altor biserici prin plantarea și revitalizarea acestora, se petrece în regiunea noastră. Totuși, facem plantare și revitalizare și în jurul lumii. De exemplu, l-am trimis pe un frate, John, la o biserică din Dubai, din Emiratele Arabe Unite, pe vremea când acea biserică era în căutarea unui păstor, în urmă cu aproape 10 ani. Dumnezeu l-a folosit pe John în modalități minunate pentru a revitaliza acea biserică internațională. Unul dintre prezbiterii cheie ai acelei biserici, care a ajutat la aducerea lui John acolo, a fost Mack, un vechi prieten al meu. Odată ce John și Mack au adus biserica într-o situație sănătoasă, Mack și un alt frate, Dave, au părăsit acea biserică pentru a planta o altă biserică la o depărtare de aproape 30 de minute. Noi am trimis apoi un fost asistent pastoral și un fost practicant pentru a-i ajuta pe Mack și Dave la acea nouă lucrare. Simultan, am trimis un alt fost practicant pastoral să planteze o altă biserică într-un alt oraș din Emirate.

Acum avem trei biserici sănătoase plantate și care funcționează în această țară musulmană. Nimic din aceste lucruri n-a fost parte dintr-un plan colosal conceput de noi. În fapt, nici oportunitatea de revitalizare și nici cele două oportunități de plantare n-au fost inițiate de noi. Noi am fost doar acolo pentru a ne ruga, pentru a ajuta și pentru a trimite suport financiar și uman unde am putut. A propos, o parte a membrilor noștri și-au relocat slujbele în Emiratele Arabe Unite pentru a ajuta în acest fel lucrarea din aceste biserici. Biserica noastră nu câștigă în niciun fel special altfel decât prin a fi părtași la o bucurie deosebită când vedem Împărăția lui Dumnezeu extinzându-se în această țară îndepărtată.

Totuși, o mulțime a acestor exemple s-au concentrat pe ceea ce eu, ca păstor, am făcut. Dar presupunând că ești un membru obișnuit al bisericii, întrebarea este: Ce poți face tu pentru a ajuta la întărirea altor biserici, fie în zona ta, fie în jurul lumii? Evident, pot să te rogi pentru alte lucrări. Pot să te rogi și cu familia ta pentru ele. Poți să le susții financiar.

Ar mai trebui să ai grijă atunci când critici alte biserici. Da, există lucruri în care practicile bisericilor sau doctrinele secundare pot să fie diferite de cele ale altora. Și da, avem motive să nu fim de acord cu acele lucruri. Nu-ți cer să arunci pe fereastră aceste diferențe. Dar ține minte faptul că acele aspecte secundare, în privința cărora biserica ta poate fi în dezacord cu alte biserici, nu sunt niciodată la fel de importante pe cât este Evanghelia pe care o împărtășim cu toții. Așa că păzește-te împotriva unui spirit critic, și caută modalități de a te bucura de parteneriate în Evanghelie.

NOTA EDITORULUI

Acest articol este un fragment din cartea lui Mark Dever, intitulată Understanding the Great Commission, din seria Church Basics (B&H, Aprilie 2016). Reprodus cu permisiunea B&H.

Sus