Tematici: Evanghelizare și misiune Evanghelizarea Categorii: Biserica și lucrarea bisericii Evanghelizare și misiune

2 oameni pe secundă, 150.000 pe zi. Îți pasă?

Nini Lazar

In fiecare secunda mor pe pamant doi oameni. Da! Cat ai zice tic-tac, moartea i-a secerat deja. Pana sa apuci sa citesti acest articol, deja vor fi murit cel putin 200 de persoane. Pana cand vei pune deseara capul pe perna, deja moartea a luat un tribut bogat – 150.000 de oameni. Fara a pune la socoteala razboaiele si catastrofele naturale ori provocate.

Doi la secunda, 150 de mii pe zi. Iti pasa unde vor merge ei? Iti pasa unde isi vor petrece eternitatea? 

Da-mi voie sa reformulez întrebarea ca sa fiu mai la subiect: 
Iti pasa de ei suficient incat sa iesi din zona ta de confort si sa faci ceva pentru ei inainte ca moartea sa ii rapeasca?

Bill Bright, fondatorul si coordonatorul organizatiei crestine Campus Crusade for Christ (Alege Viata) a spus, cu putin timp inainte de moartea sa, ca sunt cel mult 2% dintre cei care isi spun crestini si care Il marturisesc in mod public pe Domnul Hristos.

Ti se pare ca asta seamana cu vremurile Faptele Apostolilor?

Promise Keepers, organizatie mondiala a barbatilor crestini, a publicat recent rezultatele unui sondaj de opinie printre acestia. Rezultatul este devastator: peste 90% dintre cei intervievati nu L-au marturisit niciodata pe Domnul Hristos. NICIODATA!

Ti se pare ca asta seamana cu Faptele Apostolilor? Ti se pare ca sunt astazi de gasit modele de crestini inflacarati printre noi care seamana cu Petru, Pavel, Stefan, Barnaba si asa mai departe?

Oamenii acestia mari ai Bibliei despre care noi citim astazi au facut un singur lucru remarcabil – AU PASIT DINCOLO DE ZONA LOR DE CONFORT. Stii ceva? Cand treci dincolo de zona ta de confort, intri in zona de confort a lui Dumnezeu. Da, in zona in care Dumnezeu se simte confortabil sa lucreze prin tine.

Unii vor spune – „pai oricine merge in cer este predestinat, asa ca nu imi fac mari griji, va ajunge cineva sa le spuna Evanghelia, dar nu eu”. Iata raspunsul lui Dumnezeu, nu al meu (atentie, nu despre predestinare vorbim mai jos): “Daca marturisesti deci cu gura ta pe Isus ca Domn si daca crezi in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti, vei fi mantuit” (Romani 10:9, sublinierea noastra) si “Dar cum vor chema pe Acela in care n-au crezut ? Si cum vor crede in Acela despre care nu au auzit? Si cum vor auzi despre El fara propovaduitor? Si cum vor predica daca nu sunt trimisi? Dupa cum scrie: “Cat de frumoase sunt picioarele celor care vestesc pacea, ale celor ce vestesc Evanghelia!”” (Romani 10:14-15, sublinierea noastra).

O alta obiectie este cea care vine de la utilizarea exagerata si scoasa din context a unei fraze al lui Francisc de Assissi, care a spus astfel: “Predica Evanghelia fara incetare, si daca este nevoie, foloseste cuvinte”. Ce voia sa spuna era ca este datoria noastra sa traim ceea ce predicam, altfel compromitem total mesajul pe care il predicam prin marturia faptelor noastre. 

Altfel, Scriptura spune ca apostolii nu i-au indreptat pe necredinciosi catre modelul lor, ci catre Domnul Hristos. Iata doar doua pasaje magistrale privind folosirea cuvintelor in marturisire:
Psalmul 40:9-“Vestesc indurarea Ta, in adunarea cea mare, iata ca nu-mi inchid buzele. Tu stii lucrul acesta, Doamne!”

Matei 4:17-“De atunci incolo, Isus a inceput sa propovaduiasca, si sa zica: Pocaiti-va, caci Imparatia cerurilor este aproape!” (atentie, acesta este exemplul Domnului Hristos!)

Daca apostolii doar s-ar fi plimbat printre sutele de orase pline cu necredinciosi asteptand ca acei oameni sa isi inchipuie cumva ca modul de viata pozitiv si altruist al apostolilor avea ca fundament pocainta si credinta in jertfa Domnului Hristos, dar fara ca ei sa spuna macar un cuvant despre Sursa sfinteniei lor, probabil ca astazi crestinismul era doar in cartile de istorie, si asta cu mari sanse.

O alta obiectie, extrem de des intalnita, este ca nu este oricand momentul. Este adevarat ca nu oricand este momentul, insa iata ce spune apostolul Pavel adresandu-i-se lui Timotei: “Vesteste Cuvantul, fii gata la timp si nelatimp…fa lucrul unui evanghelist si implineste-ti bine slujba” (2Tim. 4:2,5)

Charles Spurgeon, cunoscut ca “printul predicatorilor”, a avut cateva expresii memorabile in acest sens. Iata doar 3 dintre el: “Nu ai nici o dorinta ca toti cei din jurul tau sa fie mantuiti? Atunci nici tu nu esti mantuit! Fii sigur de asta!

Fiecare crestin este fie un misionar, fie un impostor.”

Mai degraba as aduce un pacatos la Domnul Hristos, decat sa descopar toate tainele Cuvantului Divin, pentru ca mantuirea este singurul lucru pentru care suntem chemati sa traim.

Daca nici aceste argumente nu te-au convins cat de importanta este slujba marturisirii consecvente a Evangheliei, mai jos ai un avertisment din partea Domnului. Te implor, ia-l în serios.

Cand voi aduce sabia peste vreo tara, si poporul tarii va lua din mijlocul lui pe un om oare care, si-l va pune ca strajer, daca omul acela va vedea venind sabia asupra tarii, va suna din trambita, si va da de stire poporului, si daca cel ce va auzi sunetul trambitei nu se va feri, si va veni sabia si-l va prinde, sangele lui sa cada asupra capului lui. Fiindca a auzit sunetul trambitei si nu s-a ferit, de aceea sangele lui sa cada asupra lui; dar daca se va feri, isi va scapa viataDaca insa strajerul va vedea venind sabia, si nu va suna din trambita, si daca poporul nu va fi instiintat, si va veni sabia si va rapi viata vreunui om, omul acela va pieri din pricina nelegiurii lui, dar voi cere sangele lui din mana strajerului. Acum, fiul omului, te-am pus strajer peste casa lui Israel. Tu trebuie sa asculti Cuvantul care iese din gura Mea, si sa-i instiintezi din partea Mea. Cand zic celui rau: „Raule, vei muri negresit!” si tu nu-i spui, ca sa-l întorci de la calea lui cea rea, raul acela va muri in nelegiuirea lui, dar sangele lui il voi cere din mana ta. Dar daca vei instiinta pe cel rau, ca sa se intoarca de la calea lui, si el nu se va intoarce, va muri in nelegiuirea lui, dar tu iti vei mantui sufletul. (Ezechiel 33:2-9).

Te rugam, fii un strajer credincios si supus lui Dumnezeu! Invata sa asculti de El ca sa iti fie bine! Daca nu stii cum sa Il marturisesti pe Domnul Hristos, cere-I calauzirea in rugaciune! Roaga-L sa iti scoata in cale in fiecare zi oameni carora sa le vestesti Evanghelia!

Noi am pus pe website cateva dintre principiile biblice de evanghelizare, care sunt gata la dispozitia ta pentru a le folosi. Nu ezita! Nu intarzia! Si astazi vor muri 150.000 de oameni! Iti pasa?

Sus