Tematică: Lucrarea pastorală Categorie: Biserica și lucrarea bisericii

Întrebări pentru candidații la pastorat

Jim Elliff și Don Whitney

In zilele noastre, nu este un lucru neobisnuit pentru un pastor sa fie confruntat la un moment dat chiar de catre persoanele care la început l-au promovat cu entuziasm. De ce? Adesea motivul este ca intre candidatul la pastorat si congregatie a avut loc doar o comunicare superficiala inainte ca el sa ocupe pozitia de pastor în biserica locala. Si astazi este posibil ca un pastor sa fie ales de o biserica fara sa-i fie adresate aproape nici un fel de intrebari serioase, cu atat mai putin intrebari privind aspecte doctrinare. Dar acest lucru n-ar trebui sa se intample niciodata. Noi recomandam ca bisericile sa caute sa aiba alaturi de candidatul la pastorat cel mai complet dialog posibil despre tot ce este important in materie de doctrina, practica si stil in biserica locala. Acolo unde biserica esueaza in a face acest lucru, candidatul la pastorat ar trebui sa ceara o astfel de discutie. Aceasta procedura ii va proteja atat pe pastor, cat si pe biserica lui.

Doua alte lucruri sunt de importanta extrema. In primul rand, candidatul la pastorat trebuie sa aduca o lista de persoane care pot da marturie despre el. Biserica trebuie sa verifice cu atentie aceste referinte si chiar sa ceara acelor persoane sa sugereze alte persoane care pot face acelasi lucru. Trebuie acordata importanta faptului ca uneori o persoana poate sa nu fie placuta de altii fara sa fie vina ei (chiar si Hristos a fost urat). Pe cat de mult se merge in aceasta interogare a referintelor, pe atat veti fi asigurati ca pastorul are “o buna marturie din partea celor de afara” (1 Timotei 3:7). Chestionarea referintelor trebuie sa se focalizeze pe lista calitatilor din 1 Timotei 3:1-7 si din Tit 1:5-9. Aceste liste de calitati pastorale au fost scrise in primul rand pentru a servi ca mijloace de a observa vietile celor care sunt candidati la a fi lideri în biserica, si nu ca o lista de intrebari ce trebuie puse candidatilor. Astfel de observatii practice sunt extrem de importante. Bineinteles ca situatia ideala ar fi ca biserica ta sa traiasca alaturi de acel barbat si sa ii observe viata de-a lungul catorva luni sau poate chiar ani. Intrucat, din pacate, aceasta nu este modalitatea de abordare a majoritatii bisericilor, veti fi nevoiti sa fiti dependenti mai mult de observatiile pe care le-au facut si de marturia pe care o pot da persoanele din lista de referinte. Raspunsurile superficiale sau prea subiective ale candidatului pot sa distorsioneze imaginea adevarata a lui. Analiza de mai jos se va referi la textele biblice mentionate, dar utilizarea lor va trebui sa fie mai generala. De aceea, folositi din plin intrebarile de mai jos si pentru persoanele pe care candidatul le-a mentionat in lista de referinte. Aceasta nu presupune ca pasajele mentionate nu sunt de o importanta deosebita pentru a fi utilizate si în cazul candidatului.

In legatura cu lucrurile de mai sus, iata o a doua consideratie. Trebuie depus mult efort pentru a expune candidatul la pastorat cat mai mult in relatie cu biserica, inainte de a se lua o decizie in privinta lui. Expunerea unui candidat spre a fi in relatie cu biserica nu este o problema atunci cand alegerea pastorului se face din interiorul congregatiei, dar poate presupune dificultati considerabile pentru cei care aduc un pastor nou din afara ei. Petrecerea unui sfarsit de saptamana in intalniri si discutii adesea nu este suficienta pentru ca oamenii sa se informeze suficient. Amintiti-va ca acest om va fi acolo pentru multa vreme, influentandu-va familiile si comunitatea pentru Hristos. Stim ca sunteti gata sa aveti un nou pastor. Dar este un lucru mai rau decat a nu avea nici un pastor – pastorul gresit.

Iata si o recomandare finala. Dupa interviurile initiale, luati in considerare sa primiti in scris raspunsuri la intrebarile de mai jos de la candidatul care vi se pare cel mai serios. Intrebati-l daca este suficient de interesat in a trece la etapa urmatoare de cercetare si spuneti-i ca ii va lua destul de mult din timpul sau valoros pentru a raspunde la intrebari. Aceasta chestionare detaliata trebuie aplicata celor care arata un grad ridicat de interes in acest fel de cercetare. Intrebarile de clarificare pot sa urmeze apoi prin telefon sau la un interviu personal. O parte a acestor intrebari pot fi apoi puse in adunarea mai larga a bisericii, permitand astfel pastorului sa vorbeasca adunarii despre credinta sa si sa primeasca si alte intrebari.

Jim Elliff si Don Whitney

Intrebarile care urmeaza* nu sunt prezentate in mod necesar in ordinea importantei lor. Unele pot sa nu fie importante pentru voi. Sau puteti dori sa adaugati alte intrebari. Nu exista un pastor perfect, dar acordarea atentiei la aceste aspecte, alaturi de o perioada indelungata de rugaciune si chiar post, va vor asigura ca veti gasi omul lui Dumnezeu pentru biserica voastra.
_______________________________________________________________

1.Exista multe persoane care pretind ca Il cunosc pe Hristos, dar care se inseala. Ce dovezi ai ca in ceea ce te priveste, ti-ai dat viata lui Dumnezeu?

2.Ce inseamna ca o persoana sa iubeasca pe Dumnezeu? In ce feluri vezi dragostea biblica autentica pentru Dumnezeu demonstrata in viata ta? Cum vezi manifestata dragostea biblica autentica pentru Dumnezeu in vietile sotiei tale si ale fiecaruia dintre copiii tai?

3.Ce crede sotia ta despre angajamentul tau fata de slujirea ca pastor?

4.De ce crezi ca Dumnezeu vrea ca tu sa slujesti ca pastor?

5.Examineaza indeaproape fiecare din calitatile biblice pentru pastori si diaconi (1 Timotei 3; Tit 1:5-9; Faptele Apostolilor 6:1-6; 1 Petru 5:1-4). Care dintre ele sunt punctele tale cele mai tari? In cazul carora dintre aceste cerinte ai cele mai mari problele in a le satisface? De crezi ca aceste aspecte in care ai dificultati nu te descalifica de fapt de la lucrarea de pastorat? (Observa ca fraza din 1 Timotei 3:2 este “sa fie”, avand sensul ca “trebuie sa fie”).

6.Un pastor este insarcinat de Dumnezeu sa predice bisericii si sa pastoreasca membrii ei intr-o modalitate mai individuala. Care aspect al lucrarii iti place mai mult? Care sunt modalitatile specifice prin care ai putea sa fii ajutat in dezvoltarea abilitatilor tale in oricare din aceste aspecte?

7.Care sunt metodele tale pentru a te implica în vietile membrilor bisericii tale ca pastorul si supraveghetorul sufletelor lor?

8.Care sunt activitatile care caracterizeaza interesul tau evanghelistic? Cum abordezi tu evanghelizarea personala? Dar evanghelizarea in grup?

9.Care este abordarea ta fata de consiliere? Cum iti vei gestiona programul de consiliere?

10.Care sunt obiceiurile tale specifice privind disciplinele spirituale (de ex. rugaciunea personala, studiul Bibliei, meditatia, ucenicizarea, invatarea etc.)?

11.Cum ai descrie un pastor de succes? Cum ai descrie o biserica de succes?

12.Cum trebuie sa dea socoteala pastorul? Ce relatii din viata ta curenta promoveaza darea de socoteala pentru atitudini si un comportament responsabil, atat la nivel personal, cat si ca pastor?

13.Care sunt scriitorii tai crestini favoriti, comentatorii, teologii favoriti etc? De ce? Ce carti ai citit in ultimul an?

14.Descrie o situatie cand ai incercat sa reformezi o biserica intr-un domeniu important. Care au fost rezultatele? Ce te-a costat personal din acea experienta?

15.Descrie stilul tau in conducere. Care au fost unele din slabiciunile tale? Dar din punctele tari?

16.Cand te-ai lovit de opozitie, aceasta s-a referit mai mult la stilul tau de conducere, la personalitatea ta, la credinta ta, sau la altceva?

17.Conform observatiilor tale, ce doctrine au nevoie de o tratare speciala in prezent?

18.Ce este pocainta biblica, autentica?

19.Ce este credinta biblica, adevarata?

20.Explica justificarea (indreptatirea) prin credinta. Care este diferenta intre cum vede catolicismul justificarea si cum este prezentata in Biblie?

21.Explica felul cum vezi tu sfintirea. Care sunt modalitatile variate pe care Dumnezeu le foloseste pentru sfintirea credinciosului?

22.Se poate ca o persoana sa Il aiba pe Hristos ca Mantuitor personal, fara a I se supune Lui ca si Domn? Explica de ce da/nu.

23.Care este pozitia ta cu privire la ineranta Scripturii?

24.Explica termenul biblic de “botezul Duhului Sfant.” Când are loc acest botez?

25.Care este punctul tau de vedere cu privire la botezul cu apa?

26.Cum relationeaza Biblia suveranitatea lui Dumnezeu cu mantuirea?

27.Ce invata Biblia cu privire la extinderea depravarii omului?

28.Ce a obtinut Hristos prin ispasire?

29.Ce invata Biblia despre perseverenta si pastrarea credinciosilor?

30.Care este utilizarea adecvata a Legii Vechiului Testament?

31.Cum explici modalitatea in care vezi acum sfarsitul lumii sau aspectele escatologice?

32.Crezi ca Isus Hristos S-a nascut din fecioara? Care este semnificatia credintei tale?

33.Care este interpretarea ta cu privire la invatatura Bibliei despre iad?

34.Crezi ca evenimentele descrise in Geneza 1-11 sunt faptice, sau simbolice?

35.Ce invata Biblia despre darurile spirituale? Te rugam sa precizezi punctul tau de vedere cu privire la darurile profetiei si ale vorbirii în limbi.

36.Care este punctul tau de vedere cu privire la divort si recasatorire? Cat de strict vei urma acest punct de vedere in practica?

37.Care este punctul tau de vedere cu privire la fraza: “episcopul sa fie… barbatul unei singure neveste” (1 Tim. 3:2)?

38.Care sunt cerintele tale privind ceremonia de casatorie?

39.Te rugam sa explici punctul tau de vedere cu privire la disciplina in biserica. Relateaza-ne orice experienta personala in acest sens.

40.Cum tratezi un caz de scandal sau imoralitate savarsita de un membru al bisericii?

41.Care este punctul tau de vedere cu privire la avort?

42.Multi copii care par sa fie convertiti la o varsta frageda, totusi nu arata nici un semn de cunoastere a lui Hristos mai tarziu. Cum tratezi astfel de copii care vin la tine pentru consiliere in ceea ce priveste convertirea lor? Care este sfatul tau catre parinti?

43.Care ar fi modalitatea de primire a noilor membri in biserica? Care ar fi conditiile pentru aceasta?

44.Care este punctul tau de vedere privind stilurile de muzica in biserica?

45.Cine ar trebui sa conduca inchinarea bisericii? De ce? Ce metode de conducere a inchinarii de grup sunt adecvate? Dar inadecvate?

46.Care este scopul pe care ni-l arata Biblia ca ar trebui sa il aiba adunarea saptamanala a bisericii?

47.Care este punctul tau de vedere cu privire la strangerea de fonduri pentru diverse proiecte in cadrul bisericii? Ar trebui ca biserica sa solicite astfel de fonduri din afara ei?

48.Care sunt convingerile tale cu privire la biserica locala si indatorarea financiara?

49.Ce invata Biblia despre femei si implicarea lor in lucrarea pastorala?

50.Ce invata Biblia despre felul cum bisericile trebuie sa ia decizii?

51.Cum ar trebui ca un pastor si biserica lui sa se relationeze la alte biserici si (daca sunt afiliate denominational) la un grup mai mare de biserici? Te simti confortabil sa cooperezi cu alte denominatii? Consideri ca ai limite in astfel de cooperari?

52.Care sunt responsabilitatile biblice ale prezbiterilor? Exista diferente intre prezbiteri, pastori si supraveghetori? Daca exista, care sunt diferentele intre pastorii clerici si pastorii laici?

53.Care sunt responsabilitatile biblice ale diaconilor? Cum ar trebui sa se relationeze diaconii si prezbiterii intre ei?

54.Ce accent pui pe conducerea de catre tati a familiilor lor, in special in ceea ce priveste inchinarea in familie? In ceea ce te priveste, esti angajat in inchinare ca familie, alaturi de sotia si copiii tai?

55.Care este viziunea misionara pentru biserica? Cum iti demonstrezi in prezent interesul si implicarea misionara?
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Este posibil ca persoanele intervievate sa nu aiba raspunsuri complete si imediate la toate intrebarile pentru a fi un lucrator bun si credincios. Pentru unele din aceste intrebari, poate fi acceptabil ca el sa spuna “nu stiu sa raspund”, sau “nu am deocamdata o opinie complet formata in acest aspect”.

Totusi, atentie la pastorul care pare sa evite sa dea raspunsuri clare. In mod sigur, in cazul anumitor intrebari, poate sa se simta nevoit sa defineasca unii termeni si sa isi clarifice astfel raspunsul. Procedati cu atentie daca el evita sa iti prezinte pe cat de clar este posibil pozitia.

Alte intrebari, daca este cazul, pot sa trateze aspecte precum miscarea de crestere a bisericii, scolarizarea acasa, miscarea francmasonica, miscarea New Age, aspectele rasiale, activitatea politica a bisericii sau membrilor ei, relatiile cu alte misiuni sau miscari etc. Intrebarile privitoare la alte doctrine biblice importante trebuie sa fie puse in masura in care se considera necesar (de ex. privind dumnezeirea lui Hristos, acceptarea doctrinei Trinitatii etc.). Atat comitetul de prezbiteri cat si biserica trebuie sa fie satisfacute in ce priveste orice aspect pe care doresc sa le discute si sa le clarifice.
____________________________
*Unele intrebari sau chiar toate pot fi considerate ca adecvate spre a fi folosite pentru comisii de ordinare, pentru angajarea personalului bisericii, pentru trimiterea de misionari, pentru interviurile in vederea admiterii la facultati si scoli crestine, si pentru evaluarea candidatilor in diferite posturi din misiuni crestine.

Tradus si folosit cu permisiune. Toate drepturile rezervate – 1996 Christian Communicators Worldwide, Inc. 201 Main, Parkville, MO 64152 USA www.CCWtoday.org.

Sus