Tematică: Evanghelistice Categorie: Evanghelistice

Ce ai voie să faci și ce nu la tribunal

The Way of the Master

In primul rand, nu ai voie sa intri cu arme de orice fel, nu ai voie cu telefonul mobil deschis.

Iata cateva reguli de baza privind comportamentul pe care ar trebui sa il ai chiar tu cand ai de-a face cu o audiere la tribunal:

1.Nu mesteca guma si nu fuma in timp de depui marturie.
2.Cand te angajezi sa spui juramantul, ridica-te, fii atent la ce ti se citeste, si raspunde “DA” cu claritate.
3.Spune numai adevarul. Nu uita ca poti fi pedepsit daca depui marturie mincinoasa.
4.Este permis sa raspunzi “Nu imi amintesc” atunci cand intr-adevar nu iti poti aminti cu claritate anumite detalii.
5.Raspunde doar la intrebarile care iti sunt puse. Nu te oferi voluntar sa dai raspunsuri.

6.Daca nu vrei sa raspunzi la o anume intrebare, nu il întreba pe judecator daca este obligatoriu sa raspunzi. Daca este vorba despre o intrebare incomoda, avocatul acuzarii va protesta.
7.Nu iti clatina capul in semn afirmativ sau negativ. Raspunde la intrebari folosind cuvinte.
8.Formula de adresare fata de magistrati este “onorata instanta”.
9.Judecatorul este interesat doar de fapte. Nu te oferi sa tragi tu concluzii sau sa iti exprimi opinii daca nu ti se cere.
10.Nu te enerva. Nu te ajuta la nimic.

IMPORTANT
Citeste cu mare atentie expunerea de mai jos! Te va ajuta cand te vei afla in fata Judecatorului.

Judecatorul: Pentru inceput o sa te invat cateva principii importante in respectarea legii, asa incat te rog sa raspunzi cinstit la urmatoarele intrebari.

Acuzatul:Da, onorata instanta.

Judecatorul: Consideri ca esti o persoana buna?

Acuzatul: Da, sunt o persoana buna.

Judecatorul: Ai spus vreodata o minciuna…macar o singura data, chiar si minciuni albe, cu scop aparent pozitiv?

Acuzatul:Da, onorata instanta.

Judecatorul: Asadar, ce sunt cei care spun minciuni?

Acuzatul:Oameni, onorata instanta.

Judecatorul: Deci tu spui ca oamenii mai fac si “greseli”. Da, poate fi adevarat ca oamenii nu sunt perfecti. Insa, in lumina legii, esti un mincinos. Daca omori pe cineva, atunci esti un ucigas; daca spui o minciuna, esti un mincinos.

Acuzatul:Da, onorata instanta, dar sunt multi oameni mult mai rai decat mine.

Judecatorul:Nu are nici o relevanta. Daca ai spus macar o minciuna, ce esti?

Acuzatul:Un mincinos, domnule judecator.

Judecatorul:Ai furat vreodata ceva? Indiferent de valoarea obiectului furat…

Acuzatul:Da, onorata instanta, dar s-a intamplat cu mult timp in urma.

Judecatorul:E adevarat, insa tot ce ai facut in viata ta pana sa vii aici, este “la timpul trecut”. Daca ai furat ceva, ce esti?

Acuzatul:Un hot, onorata instanta.

Judecatorul:Asadar, prin propria marturie, esti un hot mincinos.

Acuzatul:Dar, domnule judecator, imi pare rau ca am furat. N-o sa mai fac.

Judecatorul:Chiar trebuie sa iti para rau pentru faptele tale. Stiai ca nu este bine sa faci asa ceva…si totusi ai incalcat legea. Si evident ca nu trebuie sa mai faci pe viitor astfel de fapte. Dar ai recunoscut in fata mea ca esti un hot si un mincinos, astfel ca trebuie sa aplic legea si sa te pedepsesc pentru incalcarea ei.

Acuzatul:Da, dar am facut si fapte bune, am dat bani la saraci…

Judecatorul:Este desigur laudabil sa ajuti pe cei nevoiasi. Dar ce are a face asta cu problema ta privind incalcarea legii ? Esti vinovat, trebuie sa platesti. Asa cere legea.

===================================================================
Dialogul anterior a urmarit sa iti arate cele mai dese greseli pe care oamenii le fac in ceea ce Il priveste pe Dumnezeu si Legea Lui (Cele 10 Porunci). Aproape toti dintre noi credem ca suntem persoane bune. Tot asa, credem – in mod gresit – ca faptele noastre bune, faptul ca ne pare rau dupa ce facem ceva gresit si dorinta noastra de a nu mai repeta greselile (pocainta), toate acestea ne vor salva de la iad in Ziua Judecatii, cand vom sta inaintea lui Dumnezeu.

Cu toate acestea, va veni Ziua in care fiecare dintre noi vom da socoteala, cand vom sta inaintea lui Dumnezeu, Cel pe care Biblia Il numeste “Judecatorul intregului pamant”. In acel moment vom vedea cu ochii nostrii mania Lui revarsata asupra tuturor ucigasilor, hotilor, mincinosilor, talharilor, adulterilor (inclusiv celor care au avut relatii sexuale inaintea casatoriei), lacomilor, dispretuitorilor, mandrilor, celor care si-au necinstit parintii, celor care au idolatrizat lucruri, oameni, idei, organizatii, celor care au esuat in a-L pune pe Dumnezeu pe primul loc in viata lor in fiecare clipa si asa mai departe. 

Dreptatea lui Dumnezeu va fi atata de adanca, incat El va echivala ura si dispretul cu crima, si va judeca pana si vorbele si gandurile oamenilor.

Isus Hristos a spus: “Oricine se uita la o femeie ca s-o pofteasca, a si comis adulter cu ea in inima lui”. De cate ori ai savarsit o astfel de fapta?

Crezi ca in Ziua Judecatii vei fi gasit vinovat de incalcarea Legii lui Dumnezeu sau nu? Aminteste-ti ca Legea nu considera ca scuza plauzibila faptul ca “orice om are slabiciuni” sau ca “toti ceilalti fac la fel”. 

Dumnezeu este bun, si astfel El va face ca dreptatea absoluta sa domneasca. Faptul ca iti pare rau sau promisiunea ta ca nu vei mai face nu te salveaza nicidecum de la aplicarea pedepsei, pentru ca oricum ar trebui sa iti para rau (ai o constiinta, nu ?), si desigur ca ar trebui sa nu repeti greseala. Faptele tale bune pot fi demne de lauda, insa ele nu pot compensa cu nimic incalcarea legii pentru ca nu au de-a face cu incalcarea legii. 

Daca ti-ai dat seama ca ai fi vinovat in Ziua Judecatii (si noi toti am fi vinovati), conform Bibliei, vei merge in iad. Prin urmare, tot ce poti face este sa astepti mila Judecatorului….iar Biblia spune ca El, Dumnezeu, este plin de mila. El nu doreste ca tu sa ajungi in iad si te-a iubit atat de mult incat a dat la moarte pe singurul Sau Fiu, Isus Hristos, Dumnezeu-Fiul, pentru ca astfel sa fie platita pedeapsa pe care tu ar fi trebuit sa o platesti o vesnicie in iad: “Dumnezeu Si-a aratat dragostea fata de noi prin aceea ca pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi”. Apoi Isus a inviat din morti, invingand moartea.

Daca te pocaiesti (te intorci de la viata ta de pacat catre Dumnezeu), si iti pui credinta in El, Dumnezeu te va ierta, pe baza sacrificiului lui Hristos, si iti va da viata vesnica in dar. Da, daca ne pocaim si credem in El, suntem eliberati ! Daca nu stii cum sa te rogi pentru a-ti cere iertare lui Dumnezeu si pentru a-i darui viata ta, pentru a-L urma mereu de acum inainte, citeste Psalmul 51 si transforma-l in propria ta rugaciune.

Apoi citeste Biblia in fiecare zi si implineste ceea ce Dumnezeu te invata prin ea. Fii recunoscator Celui care te-a salvat si onoreaza cum se cuvine jertfa Lui in locul tau. Dumnezeu te iubeste si nu te va abandona. 

Pe drumul credintei, vei avea nevoie de ajutor si de la oameni. Citeste brosura “Cele 10 Principii pentru Credinciosi” si intreaba-ne orice iti este neclar.

IMPORTANT – cand parasesti sala de judecata, nu uita sa dai „buna ziua” judecatorului…
(utilizat cu permisiunea Way of the Master, www.wayofthemaster.com)

Sus