Tematică: Evanghelistice Categorie: Evanghelistice

Ce poate fi mai mortal decât Ebola?

Nini Lazar

CE ESTE EBOLA?

EBOLA HF, denumită și febră hemoragică virală, este o boală rară și foarte gravă, cu o rată de mortalitate extrem de mare, până la 90% din persoanele care contractează această boală murind în decurs de 7 până la 10 zile de la debutul bolii.

CAUZA. Boala Ebola este cauzată de un virus A.R.N. aparținând familiei filovirusurilor, fără a se cunoaște cauza primară a bolii, suspectându-se că la origine ar fi consumul de carne de animale sălbatice bolnave sau contactul cu liliecii africani din familia Hypsignathus monstrosus. Virusul Ebola a fost descoperit prima dată în 1976 în Yambuku, Congo.

SIMPTOME. Virusul are iniţial o perioadă de incubaţie de 2-21 de  zile, după care boala debutează brusc, cu febră, cefalee, dureri musculare, stare de slăbiciune și durere în gât. Următoarea fază este caracterizată de stări de vomă, diaree, erupție cutanată și disfuncții ale ficatului și rinichilor. O bună parte a celor infectaţi cu Ebola prezintă hemoragii interne și externe abundente și insuficiențe ale mai multor organe, care cauzează moartea. Diagnosticul bolii poate fi dificil mai ales în zone în care Ebola nu a existat anterior, adică alte continente decât Africa, dar esenţial este ca în cazul unor simptome din cele enumerate, să mergeţi de urgenţă la cel mai apropiat spital.

TRANSMITERE. Ebola se transmite prin contact direct cu sângele sau cu alte fluide ale persoanelor infectate (ex. salivă, urină, vomă, transpiraţie, fluid seminal), în viață sau decedate. Infectarea e posibilă și de la obiecte medicale contaminate, sau prin contact direct cu sânge sau alte fluide provenind de la animale sălbatice, vii sau moarte, precum maimuțele, antilopele sau liliecii. Ebola NU SE TRANSMITE PRIN AER, precum gripa, și nici prin apă sau mâncare obişnuită. Ebola se transmite numai când cineva este bolnav, dar din cauza neatenţiei și nerespectării regulilor de protecţie, poate degenera oricând într-o epidemie.

TRATAMENT. Până în prezent, NU S-A DESCOPERIT nici un vaccin sau tratament împotriva acestei boli. Altfel spus, șansele de supravieţuire sunt minime. Pentru a preveni infectarea, trebuie să evitaţi călătoriile în zonele afectate și contactul fizic cu persoane care prezintă simptomele bolii.

Dar ştiai că există o boală mult mai răspândită decât Ebola şi cu o rată a mortalităţii de 100%, despre care companiile farmaceutice sau guvernul nu îţi spun nimic?


PicturePOATE FI CEVA MAI MORTAL DECÂT EBOLA?

Îngrijorat cu privire la virusul Ebola? Te cred, și eu sunt. Totuşi, există o boală mult mai răspândită decât Ebola și care, odată ce pătrunde în om, îl lasă fără șanse de scăpare, rata mortalităţii fiind de 100%. Ai putea fi oare și tu afectat de ea?

Ei bine, boala aceasta se numește PĂCAT, iar dacă spui că ești creştin cu adevarat, atunci ar trebui să crezi pe Dumnezeu, care spune în Biblie că “sufletul care păcătuieşte va muri” (Ezec. 18:4) și “plata păcatului este moartea” (Rom. 6:23). Bine, vei spune, dar e evident că toţi oamenii mor, și totuși noi știm și credem că unii dintre ei vor ajunge în Rai, alţii în Iad.

Înainte de asta, trebuie să înţelegi adevărurile Bibliei despre omul afectat de păcat. Sfântul Apostol Pavel scria: “Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre” (Efes. 2:1). Chiar dacă omul este viu fizic, prin păcat el devine mort din punct de vedere spiritual, incapabil să facă vreun lucru care să placă lui Dumnezeu. Biblia mai vorbește despre această moarte folosind și termenul de robie faţă de păcat: “oricine trăieşte în păcat este rob al păcatului” (Ioan 8:34), adică o dependenţă și înclinaţie de a face rău în loc să faci bine.

Morţii nu sunt în măsură să facă nimic ca să se aducă la viaţă singuri, ci dimpotrivă, singurul lucru care se petrece cu ei este că se degradează tot mai mult. Moartea spirituală este motivul pentru care nu găseşti nici o plăcere în practicarea credinţei, în a citi Biblia, în a fi preocupat sau a accepta o discuţie onestă privind soarta veşnică a sufletului tău. De aceea, ca și într-o boală, primul lucru bun este să admiţi că eşti bolnav. Dacă nu faci asta, te comporţi ca un nebun, care neagă realitatea bolii lui și merge înainte spre moarte sigură.

Poate că vei spune că sunt unii oameni mai răi decât tine și, da, ai dreptate. Unii sunt mai răi decât tine. Dar și dacă mergi într-un cimitir, sunt tot felul de morţi, unii mai de curând, alţii de mai multă vreme. Unii într-o stare de degradare mai avansată, alţii mai la început. Ceea ce însă contează este că toţi sunt morţi. “Ce este omul, ca să fie curat? Şi poate cel născut din femeie să fie fără prihană? Dacă n-are încredere Dumnezeu nici în sfinţii Săi, dacă nici cerurile nu sunt curate înaintea Lui, cu cât mai puţin fiinţa urâcioasă şi stricată – omul, care bea nelegiuirea ca apa” (Iov 15:14-16).

Realitatea morţii spirituale a omului păcătos este subliniată și de Catehismul Ortodox: “Păcatul a pus o duşmănie (Rom. 5:10) între oameni şi Dumnezeu, fiind toţi “fii ai mâniei” (Efes. 2:3). Pedeapsa cea mai mare a păcatului a fost moartea, cu cele 3 trepte ale ei: trupească, sufletească şi veşnică.

EŞTI ŞI TU BOLNAV DE PĂCAT? MORT ÎN PĂCAT?


PictureDIAGNOSTICUL PENTRU TINE

După cum ai citit până acum, ar părea că Biblia vorbește despre cea mai mare pandemie din istoria omenirii, care a afectat și afectează pe toţi oamenii, fără excepţie: PĂCATUL. Dar cu ce este deosebit păcatul de bolile sau pandemiile obișnuite? Ei bine, principala deosebire este că el afectează atât viaţa de aici de pe pământ, cât și viaţa veșnică a păcătosului.

1Ioan 3:4 spune că “păcatul este fărădelege”, altfel spus, încălcarea Legii, adică a Celor 10 Porunci. Păcat mai este și când ai avut oportunitatea să faci binele și ai ales să fii indiferent, sau să faci răul: “cine ştie să facă bine şi nu face, săvârşeşte un păcat” (Iac. 4:17). Dar hai să vedem dacă ai împlinit sau ai încălcat poruncile.

Ai minţit măcar o dată în viaţă? Oh, cine n-a minţit…Dacă ai spus măcar o minciună (Porunca 9), atunci, conform Legii lui Dumnezeu ești un mincinos. Poţi să nu fii de acord, dar ca să fii criminal e nevoie de o singură crimă. Doar una. Așa e și cu minciuna. Mulţi zic că minciuna nu e păcat grav, dar Biblia spune că “toţi mincinoşii vor avea partea lor în iazul de foc” (Apoc. 21:8). 

Ai furat vreodată ceva? (Porunca 8). Dacă ai răspuns “Nu”, dă-mi voie să nu te cred, pentru că tocmai ai recunoscut că ești mincinos. Biblia spune că “nici hoţii... nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu” (1Cor. 6:10). 

Ai făcut vreodată adulter sau curvie? (Porunca 7)? Domnul Isus Hristos a spus: “oricine se uită la o femeie ca s-o poftească, a şi comis adulter cu ea în inima lui” (Matei 5:28) și că “nici un curvar nu va moşteni Împărăţia lui Dumnezeu” (1Cor. 6:9-10). Probabil că ţi-ai spus mereu că dacă ar merita cineva Iadul, atunci ucigașii ar fi aceia (Porunca 6). Dar iată cum definește Dumnezeu crima: “oricine se mânie pe aproapele său” (Matei 12:36) și “oricine urăşte pe aproapele său este un ucigaş şi nici un ucigaş nu are viaţa veşnică” (1Ioan 3:15). Ești uimit, nu-i așa? Mai mult, Isus Hristos a spus că oricine își va dispreţui aproapele spunându-i “prostule“ sau “nebunule”, “va cădea sub pedeapsa focului gheenei” (Matei 5:22). Câte astfel de crime ai făcut? 

Dumnezeu vede şi va judeca faptele, gândurile, vorbele şi atitudinile tale.

Ce crezi despre tine, ai respectat toate aceste porunci întreaga ta viaţă? Dacă ești sincer cu tine și cu Dumnezeu, trebuie să recunoști că nu le-ai împlinit. De altfel, nu ai fi singurul în această situaţie, căci Biblia spune că “Nu este nici un om neprihănit, niciunul măcar. Nu este nici unul care să aibă pricepere. Nu este nici unul care să caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu.. (Rom. 3:10-12) și “toţi au păcătuit, şi sînt lipsiţi de slava lui Dumnezeu” (Rom. 3:23).

CARE ESTE DIAGNOSTICUL PENTRU TINE?


Picture“DAR EU SUNT O PERSOANĂ BUNĂ”

Am văzut deja că în ce privește păcatele tale, ţi-ar fi greu să pretinzi că n-ai încălcat Cele 10 Porunci. Biblia spune că “cine păzeşte toată Legea (Poruncile) dar greşeşte într-o singură Poruncă,  se  face  vinovat  de  toate” (Iacov 2:10), iar apoi că “Blestemat este oricine nu stăruieşte în toate lucrurile scrise în cartea Legii, ca să le facă.” (Gal. 3:10). Altfel  spus,  este suficient  să  încalci  o  singură  poruncă  și  ești  blestemat din punct de vedere spiritual, ești blestemat din cauza păcatului, mort spiritual, şi meriţi pedeapsa veşnică.

Dacă gândești că ai făcut totuși și fapte bune, și că Dumnezeu va compensa pe cele bune cu cele rele, atunci greşeşti! Ce judecător cinstit ar elibera un hoţ doar pentru că ar fi dat din banii furaţi săracilor? Gândește-te că ai fi păcătuit cu gândul, vorba, atitudinea ori fapta de 5 ori/zi. Până la vârsta de 70 de ani ai acumulat deja 127.750 păcate. Crezi că un judecător cinstit ar trece cu vederea tot atâtea infracţiuni pentru că ai fi făcut și fapte bune? Dumnezeu nu va face asta.

Poate că îţi spui că odată ce îţi pare rău și ceri iertare, Dumnezeu este milostiv și iubitor și te va ierta. Greşit din nou! Mergi la un judecător cinstit și încearcă să îi ceri să te ierte pentru încălcarea legii, spunându-i că îţi pare rău și că nu vei repeta greșeala. Te va ierta el doar pentru că îţi pare rău? Sigur că nu, pentru că oricărui infractor trebuie să îi pară rău și să își dorească să nu repete greșeala, însă nu este scutit de pedeapsă. Doar un judecător corupt ar putea să te ierte, iar Dumnezeu NU poate fi un judecător corupt. De aceea, El va pedepsi pe fiecare mincinos, fiecare hoţ, criminal, adulter, blasfemiator şi aşa mai departe. Iar locul pentru ispășirea pedepsei este IADUL, pentru vecie.

Aşadar, te îngrijorează faptul că vei ajunge în Iad? Ar trebui, căci Isus Hristos a spus că iadul este atât de groaznic încât ar fi mai bine să rămâi fără vedere decât să mergi în iad pentru toată veşnicia (Marcu 9:43-48). Este o pedeapsă veșnică și un chin fără sfârșit. Biblia descrie în cuvinte înfricoșătoare soarta oamenilor care vor fi condamnaţi la chin veșnic pentru păcatele lor; ea spune că iadul este un iaz care “arde cu foc şi pucioasă”, că oamenii și demonii vor fi chinuiţi și “munciţi zi şi noapte, în vecii vecilor”, că “fumul chinului lor se suie în sus în vecii vecilor şi nici ziua, nici noaptea n-au odihnă” (Apoc.). Acolo, în iad, suferinţa va fi fără sfârșit. După mii de ani, când vei crede că, gata, se va încheia chinul tău, vei descoperi că nici n-a început bine. De aceea, este înţelept să știi ce te așteaptă după moarte și să te salvezi cât mai este timp. 

Dar dacă toţi oamenii sunt păcătoşi, cum atunci vorbeşte Biblia despre unii care vor ajunge în Rai?


EXISTĂ VINDECARE*

În dragostea Lui nemărginită faţă de oameni, Dumnezeu S-a întrupat pe pământ în persoana lui Isus Hristos, Fiul Său. Isus Hristos a trăit aici o viaţă fără păcat, apoi a murit pe cruce pentru a plăti pedeapsa pe care noi ar trebui să o plătim pentru păcatele noastre, luând asupra Lui pedeapsa care ar trebui să te condamne la Iad. Apoi a înviat, învingând moartea!

Biblia spune: “cine ascultă cuvintele Mele, şi crede în Cel ce M-a trimis, are viaţa veşnică, şi nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viaţă” (Ioan 5:24) și “Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit, măcar că eram morţi în greşelile noastre, ne-a adus la viaţă împreună cu Hristos (prin har sunteţi mântuiţi)” (Efes. 2:4-5). 

Mântuirea este o favoare, un dar de la Dumnezeu: “Căci PRIN HAR aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi, ci este DARUL LUI DUMNEZEU. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni” (Efes. 2:8-9). 

Dacă noi am putea obţine mântuirea prin fapte bune, botez sau orice altceva, ar fi fost inutilă suferinţa și moartea lui Hristos: “căci dacă neprihănirea se capătă prin Lege, degeaba a murit Hristos” (Gal. 2:21). 

Domnul Isus a spus: “Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14:6). Nu poţi ajunge în Rai decât prin credinţa în jertfa Lui.

Ce ar trebui să faci pentru a avea viaţa veșnică și a nu fi judecat de Dumnezeu? Biblia spune “Pocăiţi-vă şi întoarceţi-vă la Dumnezeu, ca să vi se şteargă păcatele”. Adică să îţi pară atât de rău de păcatele tale încât să renunţi la ele. Dacă te pocăiești (îţi mărturisești și te lași de păcatele tale) și îţi pui încrederea în jertfa lui Isus Hristos pentru mântuirea ta, nu vei mai merge în Iad pentru că El a plătit pentru tine odată pentru totdeauna.

Nu-ţi spune “bine, o să mă mai gândesc” în loc să răspunzi acestei chemări. Biblia spune: “Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile!” (Evrei 4:7). Ar fi ca și cum ai ignora să iei tratamentul vindecător pentru boala mortală de care tocmai ai fost diagnosticat. Ce vei face tu astăzi?

Dacă te-ai hotărât să te pocăieşti şi să crezi în Isus Hristos ca Mântuitor şi Domn al tău, fii zi de zi recunoscător Lui şi onorează-L citind zilnic Biblia, rugându-te Lui, împlinind Cuvântul Lui, Biblia, trăind o viaţă plăcută Salvatorului tău. Caută o biserică unde e predicat adevărul din Biblie.
_________________________
* Boala Ebola încă nu are vindecare.

Sus