Tematici: Apologetică Religiile lumii Categorie: Apologetică

Tehnologia mântuiește?

Nini Lazar

Având de lucru undeva prin zona Piata Sfânta Vineri (mai nou botezata Corneliu Coposu) si obisnuind sa ma uit pe unde merg (recunosc, obicei capatat dupa câteva scaltoace primite de la tatal meu în copilarie), m-am oprit blocat în sinea gândului meu principal la vederea unei reclame impunatoare, viu colorata si cu un îndemn mobilizator care suna cam de genul: “Înroleaza-te voluntar umanitar!”

Nici nu m-am dezmeticit bine ca m-a si abordat o persoana zâmbitoare, care, vorbind o româneasca vadit stricata, m-a poftit într-un fel de librarie-birou, înainte sa apuc sa citesc ce scria pe reclama jos de tot, cu litere mici. Înauntru, tehnica de media de ultima ora, teveuri cu plasma, ultrasubtiri, alaturi pe niste piese de mobilier scump o droaie de brosuri. Frumos colorate, din hârtie lucioasa, cu titluri incintante: “Cum sa îti cresti copiii”, “Cum sa rezolvi conflictele”, “Cum sa ai succes la serviciu”, “Cum sa ai o casnicie fericita”…Nici nu stiam pe ce sa pun mâna prima data.

Gazda ma invita politicos sa citesc câteva pliante lipite pe pereti, si, greseala fatala pentru el, vad o sigla care aducea a elemente francmasonice, însa mai jos, cu litere ceva mai mici, scria “scientology movement”, adica, altfel spus “biserica scientologica”. Ca un om informat, fac repede conexiunea si îl întreb pe individul care m-a poftit înauntru: “Scrie undeva pe la voi de Domnul Iisus Hristos ?”. Mi se raspunde sec: “Daca stiti ungureste, ne putem întelege mai bine” si continua sa îmi explice ca aceasta “biserica” scientologica a pus la punct o tehnologie revolutionara prin care oamenii pot scapa de absolut toate problemele. Preiau repede mingea aruncata la fileu si întreb: “Cum sa fac sa ajung în Rai? Cum sa am viata vesnica?”. Mi se raspunde la fel de sec: “Prin tehnologia noastra”. Întrebat în ce consta tehnologia magica, omul ezita din nou motivând ca nu stie bine româneste si ca am nevoie de initiere pentru a întelege mecanismul. Am insistat: “Cum adica, voi ziceti ca se poate ajunge în Cer fara Hristos?”. Replica veni ferm: “Da, de aceea am pus la punct aceasta tehnologie”. Intervin brutal: “Exista vreo Biblie pe aici?”“Nu, mi se raspunde, noi nu folosim asa ceva”. Încerc sa prezint ceea ce spune Scriptura legat de câte cai duc la cer si câte în iad, însa bariera lingvistica pare din nou de netrecut. Vadit, gazda mea evita raspunsuri la obiect atunci când subiectul depasea zona de confort proprie.

A aparut apoi un românas. Rasuflu usurat. În sfârsit cineva care nu se mai poate plânge ca nu întelege ce vreau sa spun. Dar m-am înselat amarnic. Noul personaj, altfel un credincios ortodox autodeclarat si cu credinta mostenita din generatie în generatie, încerca sa ma convinga ca Iisus Hristos nu a fost decât un simplu om, ca iadul nu exista, ca Dumnezeu este o idee frumoasa si doar atât, si ca faptele lui bune îl vor salva, desi nu prea stia de la ce o sa îl salveze aceste fapte bune, atâta timp cât plecase de la premisa ca iadul nu exista. Nu citise niciodata nimic din Scriptura, nici macar din curiozitate, cu toate astea îmi dadea lectii despre crestinismul “aplicat”, pus în practica în biserica lui scientologica.

Foarte repede mi-am dat seama ca tehnologia pusa la punct de biserica lui scientologica chiar functioneaza. L-a scapat pe omul nostru de toate problemele. Si asta pentru ca, odata fiindu-i spalat creierul, omul nostru nu mai avea nici o problema. Cel putin pe lumea asta.

În aceasta stare de inocenta redescoperita cu ajutorul tehnologiei revolutionare pusa ingenios la punct de un anume Lafayette Ronald Hubbart si urmat de Tom Cruise, John Travolta, Chick Corea, Sonny Bono si altii ca ei, omului nostru i se pune înainte faptul ca pentru a-si recapata o stare de curatie sufleteasca (sa zicem un echivalent al neprihanirii), trebuie sa puna la dispozitia “Bisericii Scientologice” întreaga lui avere. Nesansa românilor fara avere este ca, dupa regulile scientologilor, doar starurile hollywoodiene pot ajunge la acest deziderat, factura pentru evitarea spalarii totale a creierului fiind greu de platit de oamenii de rând.

Pe scurt, scientologii cred (daca mai sunt capabili de asta dupa aplicarea tehnologiei), pe scurt, urmatoarele erezii de baza (sunt multe tare, am retinut doar câteva):

– Dumnezeu este o idee frumoasa. Atât. Cugetatorii scientologi au toata libertatea sa creada daca exista sau nu vreun dumnezeu. Pentru scientologi, nu este important daca exista Dumnezeu si ce ar implica asta.

– Omul, dupa scientologi, este de fapt o fiinta eterna, natura omului fiind buna si perfecta (???). Atâta doar ca omul, jucându-se de-a lumea, a ajuns sa nu mai constientizeze starea lui perfecta. Probabil ca tehnologia “scientoloaga” este pusa la punct tocmai de persoane inconstiente de perfectiunea lor.

– Despre mântuire se vorbeste putin, dar se face mult la scientologi. Adica nu se prea dau detalii cu privire la tehnologie, fiind secret de serviciu. Totusi, am aflat ca obedientii obisnuiti, proaspetii recruti, urmeaza un ritual de initiere, prin care sunt “convinsi” de starea lor curata, nepacatoasa, apoi, daca si contul bancar este alimentat la timp, trec prin mai multe trepte ierarhice de sfintenie.

– Scientologii declara sus si tare ca tehnologia lor le conduce adeptii catre un nivel de moralitate mult superior celui corespunzator altor religii sau legi umane. Cu toate acestea, marturia lor (vezi viata lui John Travolta, Tom Cruise si altii) ar cam spune ca tehnologia lor mai da gres câteodata. De altfel, când am întrebat pe gazda mea cum deosebeste binele de rau, n-a prea stiut sa raspunda. Probabil ca era în starea de inocenta la acel moment …. Mai mult, scientologilor li se permite sa îsi trateze criticii ca si cum ar fi dusmanii lor. Interesant nivel superior al moralei…

– Iisus Hristos este absent aproape total din învatatura si “tehnologia” scientologica.

Dincolo de nota uneori satirica, dar grava, a relatarilor, as dori sa atrag atentia credinciosilor din România asupra pericolului din ce în ce mai mare al amagirilor religioase, a organizatiilor cultice care promoveaza tot felul de hristosi falsi si conducând astfel multi oameni în ratacire si catre pierzarea vesnica. Printre acestea se afla si “biserica scientologica”, recent aterizata în România prin grija, toleranta si indiferenta liderilor spirituali care au azi preocupari prea elevate ca sa se mai uite în jurul lor catre gaurile negre care atrag catre ele mii si mii de oameni, conducându-i în ghearele nemiloase ale iadului.

Daca îti pasa de ce se întâmpla cu destinele vesnice ale celor care îti sunt dragi, macar avertizeaza-i sa se fereasca de lupii cu blana de oaie. Trimite acest articol mai departe!

Sus