Tematici: Apologetică Martorii lui Iehova Categorie: Apologetică

Isus sau Efraim? Pe scurt despre erezia Iehovistă

Nini Lazar

“Caci un Copil ni s-a nascut, un Fiu ni s-a dat, si domnia va fi pe umarul Lui; Il vor numi: Minunat, Sfetnic, DUMNEZEU tare, PARINTELE vesniciilor, Domn al pacii” (Isaia 9:6)

Daca a fost vreodata ceva de admirat la secte si sectanti, a fost zelul lor iesit din comun, insistenta cu care bat, si bat, si bat, poate-poate vor reusi sa tarasca in eroare vreun suflet. Si, din nefericire, din cand in cand, au succes, in plasa lor veninoasa cazand oameni care au ignorat studierea atenta a Scripturii, au ignorat marturia propriei lor constiinte, lasandu-se amagiti de acesti lupi in blana de oaie.

Este o doamna dintre Martorii lui Iehova, care, initial, a batut la usa locuintei unde stau cu familia, si a lasat niste reviste frumos colorate. A primit in schimb cateva tractate evanghelistice tiparite alb-negru, nu foarte atractive, e drept, prin comparatie cu revistele “Treziti-va!” si “Turnul de Veghere”. Mai bine le-ar fi spus “Adormiti-va!” si “Prapastia fara priveghere”. Dupa catva timp, a batut din nou la usa, fiind insotita de o tanara, membra a aceleiasi organizatii, dorind o discutie pe teme religioase.

N-am stat de vorba prea mult, insa am avut grija sa afle ca fac parte din marea multime a celor care au nevoie de un Mantuitor pentru pacatele lor, explicandu-le concret, pe baza propriilor cuvinte si a recunoasterii, ca se califica perfect pentru statura de mincinoase, adultere in inima, blasfemiatoare, hoate, criminale (prin ganduri), dispretuitoare la adresa parintilor, inchinatoare la idoli etc., folosind Cele 10 Porunci, “indrumatorul nostru catre Hristos” (Galateni 3:24). Cand am finalizat prezentarea Evangheliei, cele doua “martore” au inceput sa imi explice ca dansele se asteapta la o guvernare noua aici pe pamant, o guvernare care va schimba soarta omenirii. Mi-au explicat apoi ca guvernul nu va locui printre oameni, pe pamant, ci il va administra pe acesta direct din rai, loc in care nu va avea acces orice muritor de rand, ci numai 144.000 de priviliegiati. La intrebarea: “si, cum poate fi cineva membru in acest guvern?”, mi s-a raspuns sec ca lista e foarte probabil inchisa, cei 144.000 fiind credinciosi “martori” din toate timpurile si din toate neamurile. Cum s-ar spune, si-au taiat singure creanga de sub picioare, pentru ca le-am confruntat imediat cu Apocalipsa 7:4-8, care arata clar ca acei 144.000 vor fi exclusiv evrei, cate 12.000 din fiecare semintie a lui Israel.

Prinse pe picior gresit, doamnele s-au ridicat brusc si au spus ca nu vor sa deranjeze, ca deja au stat prea mult timp (nu trecusem de 10 minute de discutie), ca eu aduc in discutie subiecte care le depasesc pe dansele, asa incat doresc sa se retraga si eventual sa revina dupa ceva vreme.

Cea tanara a renuntat probabil, asa incat cea mai in varsta, de altfel o doamna politicoasa si cu un aer distins, a ramas cumva singura in dorinta de a ne convinge sa devenim “martori”. Intr-un fel, am fost martori, dar din pacate doar martorii unui exemplu graitor cu privire la cat de departe se poate merge in erezie din ignoranta si credulitate. Desi doamna a aflat intre timp ca suntem credinciosi practicanti, ca studiem Scriptura (nu doar o citim ca pe o lectura), n-a renuntat. Am stabilit ca prima tema de discutie mantuirea, fiind impreuna de acord ca este primul lucru de interes pentru om in ce priveste viata lui spirituala. 

Nici n-am apucat sa discutam bine cum stau lucrurile in ce priveste mantuirea, si evident ca problema doctrinei dumnezeirii Mantuitorului Isus Hristos a devenit pivotul discutiei. Si din nou, la auzirea pasajului din Ioan 14:8-9 (“Doamne, a zis Filip, arata-ne pe Tatal si ne este de ajuns. Isus i-a zis: De atata vreme sunt cu voi, si nu M-ai cunoscut, Filipe?”) si in lipsa altor argumente credibile, doamna iehovista s-a ridicat in stilul de acum consacrat, a clamat ca are nevoie de un “time-out”, ca nu vrea sa deranjeze, asa ca discutia s-a intrerupt brusc. Si nici nu s-a mai reluat de atunci, doar ca doamna cu pricina a trecut “in fuga” intr-o zi special ca sa lase alta revista, continand informatii care se pretind o negare a doctrinei trinitatii, si implicit si a celei privitoare la dumnezeirea Mantuitorului Isus Hristos. Documentul respectiv, intitulat “Trebuie sa crezi in Trinitate? Este oare Isus Cristos Dumnezeul Atotputernic?”, este un esec lamentabil de a ataca doctrina respectiva.

Nu am de gand sa analizez aici in detaliu ereziile iehoviste, intrucat au scris altii mult mai documentat si mult mai pe larg in acest sens, ci o sa prezint doar cateva dintre motivele pentru care brosura respectiva nu merita atentie prea multa.

1. Autorii folosesc tactica “poti linge unde ai scuipat, cata vreme obtii rezultatele”. Exemplu: Martorii lui Iehova nu folosesc niciodata alte traduceri ale Bibliei cu exceptia Traducerii Lumii Noi (in esenta fiind o traducere eretica, facuta special pentru a promova doctrinele sectei). Cu toate acestea, in brosura pe care o analizam, se folosesc din plin versete din alte traduceri, iar orice citat din Biblia Cornilescu sau Biblia Ortodoxa sunt marcate clar in text, chiar de la prima pagina. Alt exemplu: desi in toate materialele de propaganda iehoviste, sunt atacate pe fata alte confesiuni din zona crestina si pretins crestina, precum catolicismul, ortodoxia si protestantismul, totusi sunt folosite cu maiestrie o sumedenie de surse de informatii care, la prima vedere, ar apartine acestor culte, insa la o privire mai atenta se vede clar ca sunt enciclopedii care nu au nimic de a face cu religia….

2. Autorii dezinformeaza, folosind asocierea unor cuvinte care au semnificatie diferita in functie de limba si contextul cultural. Exemplu: Se spune pe prima pagina ca “Biserica Ortodoxa Greaca considera Trinitatea drept doctrina fundamentala a crestinismului”, dupa care in urmatoarea fraza se ofera un citat dintr-o lucrare publicata in limba engleza si intitulata “Our Orthodox Christian Faith”…Se ignora cu buna stiinta astfel faptul ca vorbitorii protestanti de limba engleza, atunci cand folosesc termenul “orthodox christianity” fac referire in mod clar la crestinismul biblic, nu la crestinismul ortodox rasaritean…

3. Autorii folosesc surse exclusiv laice pentru a sustine invataturi eretice, in dezacord cu Scriptura. Exemplu: Primele 12 pagini abunda de citate din diverse enciclopedii laice, care ar sugera ideea ca Trinitatea nu a fost un concept insusit de biserica primara, lucru care este profund fals. Insa metoda este uluitoare: este oferita autoritate de adevar absolut unor documente laice, fara a examina catusi de putin daca nu cumva Biblia invata ca Trinitatea este o doctrina corecta si adevarata. Fiti atenti ce concluzioneaza autorii brosurii iehoviste dupa 12 pagini de citate din enciclopedii: “Asadar, dovezile biblice si istorice arata in mod clar ca Trinitatea nu a fost cunoscuta in epoca biblica si ca a ramas tot la fel timp de secole”. Care dovezi biblice? Ca am avut parte numai de citate din enciclopedii…Si de ce nu ar fi la fel de pertinente si alte citate din aceleasi enciclopedii, care spun ca profetii Martorilor lui Iehova au esuat lamentabil in predictiile lor cu privire la sfarsitul lumii, dar si ca liderul si infiintatorul sectei a fost un om certat cu legea, un pungas si un delapidator??? 

4. Autorii prezinta fotografii despre care pretind ca sunt reprezentari ale conceptului trinitatii in alte religii, de unde, trag ei concluzia, crestinismul ar fi imprumutat aceasta doctrina. Aveti alaturi un exemplu din “geniul ganditor iehovist”, o fotografie reprezentand pare-se triada babiloniana Istar-Sin-Samas. Daca dumneavoastra aveti impresia unei trinitati in imaginea de mai jos, inseamna ca eu ar trebui sa ma caut pe la Spitalul de reparat neuronii. 

E limpede de la o posta ca imaginea reprezinta un imparat si doi slujitori pledand in fata lui, iar deasupra imparatului sunt soarele si luna, avand evident semnificatia ca autoritatea imparatului este continua, atat ziua cat si noaptea. De unde atata trinitate?

5. Autorii pretind ca folosesc exclusiv instrumente ce tin de logica, ignorand sute de pasaje similare ale Scripturii, pe care este evident ca nu le-ar putea explica folosind aceeasi abordare. Exemplu: ei spun ca este ilogic sa ne imaginam cum ar fi posibil ca trei persoane sa se gaseasca intr-una, insa daca am folosi acelasi rationament, atunci ar inseamna sa consideram neadevarate mii de intamplari ale Scripturii care ne prezinta pe Dumnezeu-Fiul facand minuni. Cum a putut vindeca Iisus un orb din nastere doar cu praf si saliva? Cum a facut Dumnezeu ca Iona sa stea in burta balenei 3 zile, si totusi sa iasa de acolo viu si nevatamat? Cum a facut Dumnezeu sa intoarca timpul inapoi? Cum a inmultit Isus painile si pestii? Cum a fost posibil ca Isus sa puna la loc fara interventie chirurgicala si macar fara ac si ata urechea soldatului atacat de Petru? Cum l-a inviat Isus pe Lazar?

6. Autorii frizeaza logica si bunul simt elementar, pretinzand ca daca anumite cuvinte nu exista in Biblie, atunci conceptele sau doctrinele legate de acele cuvinte nu sunt biblice. Exemplu: ei spun ca daca expresia “trinitate” nu exista in Biblie, atunci insasi doctrina trinitatii nu este biblica…Nici nu stiu cum sa calific o astfel de declaratie…Nici cuvantul “automobil” nu exista in Biblie, dar asta nu inseamna ca a avea automobil ar fi nebiblic….Nici cuvantul “tigara” nu exista in Biblie, si totusi stim cu totii ca fumatul nu are decat efecte daunatoare organismului, prin urmare acest viciu este in acelasi timp pacat si deci este nebiblic. De altfel, iehovistii refuza inrolarea in armata, cu toate ca nu exista nici un verset care sa opreasca pe crestini sa faca acest lucru, atunci cand este nevoie sau cand este impus de lege si nu contravine poruncii lui Dumnezeu. Mai mult, stim ca Domnul Hristos a vindecat chiar pe robul unui ofiter roman, dar nu a lasat militarului sa inteleaga deloc ca ar fi fost in pacat ca si slujitor in armata…

7. Autorii spun despre unele persoane ca apart la o anumita confesiune si le citeaza ca fiind reprezentative pentru acea confesiune, desi stiu ca in realitate acele persoane au fost niste eretici. De exemplu, se face referire la “teologul protestant Karl Barth”, desi multi dintre protestanti cunosc bine faptul ca Barth a fost un eretic, ca a trait in pacat convietuind cu secretara sa desi era casatorit in acelasi timp, si apoi ca multe din ideile sale au apartinut de fapt secretarei sale (amanta sa). In cazul altora, precum Jean Calvin, autorii au selectat franturi de fraze si le-au asociat in mod intentionat pentru a sugera cumva ca insasi parintii reformei au avut dubii in legatura cu doctrina trinitatii. Fals.

Ma opresc aici in ce priveste obiectiile cu privire la modalitatea de abordare din brosura iehovista.

In ce priveste subiectul dumnezeirii Mantuitorului Iisus Hristos, as dori doar sa va directionez catre cateva articole excelente care demonteaza fara echivoc ereziile iehoviste, si care se gasesc la urmatoarele adrese de internet:

a) Intrebari si raspunsuri pentru Martorii lui Iehova 

b) Traducerea Lumii Noi a Martorilor lui Iehova supusa examinarii

c) Paradisul amanat, si iarasi amanat

d) Pe ce a murit Iisus: pe o cruce sau pe un stalp?

e) 3 texte preferate ale Martorilor lui Iehova pentru negarea dumnezeirii lui Iisus Hristos

f) 4 primejdii reprezentate de catre organizatia Martorilor lui Iehova

g) Adevaruri care ar trebui stiute despre Martorii lui Iehova

As vrea in final sa va dau un pont. 

Cand un iehovist se va napusti sa va arate Coloseni 1:15, pretinzand ca Hristos ar fi in mod literal “cel dintai nascut din toata zidirea”, rugati acea persoana sa verifice Ieremia 31:9, care spune ca “Efraim este intaiul Meu nascut”. Asadar, cine este intaiul nascut: Isus sau Efraim? Culmea este ca, daca vom compara Ieremia 31:9 cu Geneza 41:51-52, aflam ca nici macar Efraim nu fusese, in mod fizic, intaiul nascut, Manase fiind acela. 

Realitatea biblica din Coloseni 1:15 impune studierea termenului grecesc “prototokos” utilizat in acest verset pentru a descrie expresia “intai nascut”. Termenul are semnificatia de intaietate in ce priveste stima si drepturile ce trebuie acordate persoanei “intai nascute”, dupa cum stim bine ca era statuat in societatea evreiasca. Asadar, Isus Hristos este Dumnezeu si El merita sa fie Cel mai stimat, Cel mai respectat si mai adorat de oameni, fiind “intaiul nascut”, adica Acela care merita respectul suprem.

Sus