Tematică: Rodnicie Categorie: Biserica și lucrarea bisericii

Munca asidua. Exemplul lui Spurgeon

Jim Elliff

Charles Haddon Spurgeon, renumitul predicator din Londra anilor 1800, a fost nu doar un lider special, dar si unul care a lucrat din greu. În timpul cât majoritatea pastorilor de azi ar scrie câteva email-uri, s-ar lupta cu schita unei predici si ar sterge emailurile neimportante, Spurgeon ar fi finalizat deja o multime de treburi.

De exemplu, Spurgeon predica în fiecare saptamâna de mai multe ori (adesea si de 10 ori), se ocupa de instruirea pastorilor de la seminarul teologic, scria mai multe sute de scrisori („Sunt cufundat pâna la gât în scrisori”), conducea întâlnirea saptamânala a prezbiterilor bisericii, conducea întâlnirea obisnuita de rugaciune, consilia numeroase persoane proaspat credincioase pregatindu-i pentru botez (în medie, în permanenta avea circa 30 de persoane la cateheza), citea volume întregi din scrierile teologilor puritani, edita atât versiunea scrisa a predicilor sale cât si revista “Sabia si Mistria”, scria câteva capitole la una dintre cele peste 150 de carti ale sale, lua pozitie hotarâta împotriva unor erezii, oficia înmormântarea câtorva membri ai bisericii, se ocupa ca multii sai oaspeti sa fie bine primiti, si vizita copiii de la orfelinatul înfiintat de biserica locala.

De altfel, el a scris ca „un om nu poate fi lenes si în acelasi timp sa fie în compania placuta a lui Hristos. Hristos merge de fel repede, si pentru ca ai lui sa poata sa Îi vorbeasca, trebuie ca si ei sa tina pasul cu El, altfel în curând Îi vor pierde prezenta„.

Spurgeon si-a demonstrat dedicarea si harnicia în lucrare înca de când a început sa predice la vârsta de 18 ani la Waterbeach. La început, biserica sa avea numai 40 de membri, însa curând a crescut la 100, fara sa punem la socoteala numerosii oaspeti care participau la serviciile bisericii. „Mâine voi împlini 18 ani si sper ca Duminica sa predic pentru a 188-a oara de când am început lucrarea de predicare acum un an si jumatate„, scria Spurgeon. Pâna la vârsta de 20 de ani, Spurgeon deja predicase de aproximativ 500 ori.

Odata el a exclamat: „Pacatul de a nu face nimic este aproape cel mai mare dintre toate pacatele, pentru ca este prezent în majoritatea oamenilor….Oribila lene! Doamne, elibereaza-ne de acest pacat!

Dar nu se poate ca prea multa munca pentru Hristos si Biserica va afecta negativ familia ta? Este adevarat, orice pastor si lucrator crestin dedicat trebuie sa acorde atentie acestui lucru. Dar la fiecare lider crestin care munceste prea mult, exista mult prea multe alte persoane care fac extrem de putin.

Cândva ma întorceam acasa dupa mai multe zile de lucrare publica, trist cumva pentru ca trebuia ca a doua zi sa plec din nou de acasa. Asa ca ma lamentam fata de sotia mea si de fiul meu. Dupa ce mi-a ascultat plângerea, fiul meu m-a abordat cu urmatoarele cuvinte: „Tati, trebuie sa te duci din urmatoarele 3 motive: primul, ca Dumnezeu ti-a spus sa faci asta; al doilea, pentru ca uneori te întorci cu daruri [însemnând ca uneori bisericile, în generozitatea lor, trimit ceva copiilor lucratorilor]; si al treilea, ca oamenii au nevoie sa auda ce ai de spus.” Si nu erau deloc niste sfaturi gresite care veneau de la fiul meu de 9 ani.

Am tacut apoi, realizând ca fiul meu nu era atât de afectat de munca mea. În fapt, cred ca a fost extrem de important pentru copiii mei sa observe un tata care crede în ceea ce predica si ca este dornic sa munceasca din greu pentru a duce mesajul mai departe. Curând copiii mei au ajuns sa ma ajute în lucrarea pe care o faceam, si le placea acest lucru. Si m-am straduit sa îi implic cât mai mult.

Veteranul pastor Vernon Higham a spus despre liderii trezirii din Tara Galilor: „Lucrarea pentru Dumnezeu a ajuns sa fie respectata, nicidecum dispretuita”.

Spurgeon a spus cândva ca el a crezut în dictonul lui Adam Clark – „Ucide-te prin munca, apoi roaga-te sa fii viu din nou„.

Stiu ca Spurgeon a murit de tânar. Munca asidua l-a afectat. Dar avem noi vreo alta optiune?

Daca as avea un mesaj pe care sa vi-l trimit de pe patul meu de suferinta, ar fi acesta-daca vreti sa nu fiti plini de regrete când veti fi nevoiti sa ajungeti ca mine, lucrati asiduu cât va sta în putere sa faceti acest lucru. Daca doriti sa faceti ca un pat de suferinta sa fie pe cât de moale este posibil, nu îl împachetati cu gânduri jelitoare ca ati pierdut timpul pe care l-ati avut la dispozitie la vremea când erati sanatosi si în putere. Oamenii mi-au spus cu ani în urma, “Tu vei ajunge sa te distrugi predicând de 10 ori pe saptamâna” si asa mai departe. Da, este adevarat ca asa s-a întâmplat dar sunt bucuros de asta. As face din nou acelasi lucru, daca ar fi sa o iau de la capat. Daca as avea 50 de trupuri fizice, m-as bucura sa le distrug pe toate ca urmare a slujirii Domnului meu Isus Hristos. Voi, tinerilor, care sunteti puternici, coplesiti-l si învingeti-l pe cel rau luptând pentru Domnul câta vreme puteti. Nu veti regreta niciodata ca ati facut tot ce v-a stat în putinta pentru binecuvântatul nostru Domn si Stapân. Adunati cât mai mult in fiecare zi si nu amânati nici o lucrare pentru mâine. ‘Orice gaseste mâna ta sa faca, fa lucrul cu toata placerea ta.'”
___________
Prin harul lui Dumnezeu sunt ce sunt. Si harul Lui fata de mine n-a fost zadarnic; ba înca am lucrat mai mult decât toti: totusi nu eu, ci harul lui Dumnezeu, care este în mine.” 1 Corinteni 15:10

Citate din Spurgeon preluate din “Citându-l pe Spurgeon”, Anthony J. Ruspantini (Baker: Grand Rapids, 1993).

Tradus si folosit cu permisiune.
Toate drepturile rezervate – 1994 Christian Communicators Worldwide, Inc.
201 Main, Parkville, MO 64152 USA www.CCWtoday.org.

Sus