de Charles Haddon Spurgeon (Sword and Throwel, 1876)

Creștinul minimal! Cine este el? Este creștinul care merge către cer cu cel mai ieftin ritm posibil. Este creștinul care vrea să capete tot ce poate de pe urma acestei lumi, dar să nu aibă de înfruntat condamnarea celor lumești. Este creștinul care își propune să aibă cât de puțină credință se poate, dar fără să îi lipsească în totalitate.

Creștinul minimal merge la închinare și dimineața și seara… dacă nu plouă, dacă nu este prea cald ori prea frig, sau dacă nu este somnoros ori dacă nu are vreo durere de cap de la faptul că mâncat prea mult la cină. El ascultă pe predicator cu tot respectul și se alătură în rugăciune și cântări. Creștinul minimal aplică adevărul cu mare scrupulozitate… uneori propriei persoane, dar mai des vecinilor lui.

Creștinul minimal este foarte prietenos tuturor faptelor bune. Le urează de bine, dar nu prea stă în puterea lui să facă prea mult. El privește la școala duminicală ca la o instituție admirabilă și de folos… în special pentru cei neglijați și pentru neștiutori. Totuși, nu este foarte convenabil pentru el să participe la lecțiile acesteia, căci afacerile și slujba lui sunt atât de presante în decursul săptămânii, încât el are cu adevărat nevoie de Duminică pentru a o folosi ca zi de odihnă; cu atât mai puțin se gândește că ar putea fi în stare să fie învățător de școală duminicală. Sunt atât de multe persoane mai bine pregătite pentru a face această importantă lucrare, încât el ajunge chiar să implore biserica să fie scuzat că nu se implică. Creștinul minimal este foarte prietenos cu lucrarea de evanghelizare și misiune, cu lucrarea de răspândire a literaturii creștine, și își aduce bănuțul la cutia milei pentru acestea – dar este destul de incapabil să ajute cu ceva în aceste lucrări, căci preocupările lui de zi cu zi sunt peste măsură de importante. El crede că se fac de departe „prea multe solicitări” de donații pentru lucrare, dar el dăruiește, dacă nu suficient cât să îi salveze reputația, măcar câtva pe aproape de asta. Mai mult, el își dorește să participe la toate evenimentele de strângere de fonduri, și niciodată nu se depășește pe sine în asta.

Creștinul minimal nu este clar într-o mulțime de aspecte. Distracțiile și dansul, jocurile de societate și cele de noroc, ca și petrecerile la modă îl preocupă mult. El nu poate vedea care este pericolul din acestea sau din alte modalități de distracții care sunt la modă. Nu vede nimic în Biblie care să fie împotriva lor. El nu vede de ce creștinul n-ar avea voie să danseze ori să se ducă la un concert. De altfel, el cunoaște mai multe persoane onorabile care fac așa ceva; sau, cel puțin, așa spune el. De ce n-ar fi și el între ei? El stă atât de aproape de linia de separare între poporul lui Dumnezeu și oamenii din lume, încât este greu de spus de ce parte a ei se găsește el în realitate.

O, fratele meu, ești cumva dintre cei care încearcă să umble după așa ceva? Ia aminte, ca nu cumva să te trezești în final că vei încerca să ajungi în Rai cu o religie minimală, dar să îl ratezi cu totul; ca nu cumva să câștigi întreaga lume, dar să îți pierzi sufletul. Adevărata evlavie implică purtarea crucii și lepădarea de sine. Și dacă nu vei fi părtaș acestora, credința ta este falsă!

Sus