O retrospectivă a anului 2024 la Editura MAGNA GRATIA
Dragi prieteni,
În mesajul lui devoțional pentru ultima zi din an, John Piper spunea că, pentru el, sfârșitul unui an este ca sfârșitul vieții. Și, dacă suntem sinceri, poate că așa ar trebui să îl percepem fiecare dintre noi – ca un moment al cernerii celor 365 de zile scurse, al cercetării de sine, al mulțumirii (și avem pentru ce să fim mulțumitori), al “resetării” priorităților (și toți avem nevoie din când în când de asta), al rugăciunii. Dar mai presus de orice, sfârșitul de an marchează pentru noi, cei credincioși, ajungerea mai aproape cu un an de revenirea Domnului și Mântuitorului nostru drag Isus Hristos, după care tânjim și pe care o dorim atât de mult.
O privire retrospectivă peste agenda editurii din anul 2024
Am vrea să vă împărtășim la final de an câteva dintre binecuvântările pe care le-am primit de la Dumnezeu în acest an, ca să vă bucurați împreună cu noi.
Anul 2024 a fost un an binecuvântat în multe privințe, toate fiind motive de mulțumire și recunoștință pentru lucrarea lui Dumnezeu și pentru fiecare dintre voi, cei care vă rugați pentru noi și ne susțineți în lucrarea MAGNA GRATIA.
În primul rând, am avut harul să observăm și o creștere constantă a numărului de vizitatori. Astfel, în total, portalul nostru a fost vizitat anul acesta de 5,5 milioane de ori, cu aproape un milion mai mult decât anul trecut. Mai mult, numărul descărcărilor de cărți și reviste s-a dublat față de anul 2023.
De asemenea, am avut harul să publicăm 68 de noi titluri, abordând teme foarte variate. Astfel, am început anul cu 4 noi titluri din seria Întrebări despre Biserică, serie care a ajuns până la sfârșitul anului la 38 de titluri și care tratează succint aspecte legate de membralitatea în biserică, slujirea pastorală, rolul și slujirea femeilor în biserica locală, și multe altele. Între titlurile din această serie care au atras cei mai mulți cititori sunt următoarele:
- Este Dumnezeu suveran cu adevărat?, de Conrad Mbewe
- Este Iadul real?, de Dane Ortlund
- Cum să lupt cu păcatul și ispita?, de J. Garrett Kell
- Cum pot să îi încurajez pe păstorii mei?, de Carmyn Zamora
Am continuat cu trei cărți pentru copii de George Wanger, respectiv Dorințele copiilor, Gândurile copiilor și Ispitele copiilor, la care s-au adăugat ulterior, în a doua parte a anului, alte trei cărți pentru copii, de data aceasta scrise de William S. Plumer, anume Predici, Adevăruri și Învățături pe înțelesul copiilor.
Am publicat apoi câteva titluri din autorii clasici, precum
- În părtășie cu Trinitatea, de John Owen,
- O expunere a credinței reformate, de Heirich Bullinger,
- Decăzut. Doctrina depravării totale, de A.W. Pink,
- Un ghid pentru rugăciune, de Isaac Watts, și
- Perseverența sfinților, de A.W. Pink.
La acestea s-au adăugat câteva titluri ale unor autori contemporani, precum:
- Isus, Evanghelistul, de Richard D. Phillips
- Cum să citești Biblia supranatural, de John Piper
- O ambiție sfântă. Să-L propovăduiesc pe Hristos acolo unde El n-a fost vestit, de John Piper
- Ce trebuie să știe orice creștin despre mișcarea dreptății sociale, de Jeff Johnson, și
- Cum să te pregătești pentru căsătorie, de John Piper
În plus, am a întregit seria Întrebări cruciale de R.C. Sproul cu trei noi titluri: Care sunt numele lui Dumnezeu?, Este mânia întotdeauna un păcat? și A fost Reforma necesară?
Am publicat apoi serie de mărturisiri de credință și catehisme istorice reformate, precum Canoanele de la Dort și Mărturisirea belgiană de credință, pe care le-am regrupat apoi în volumul Noi credem și mărturisim, unde am inclus marile crezuri apostolice, mărturisirile de credință istorice reformate și câteva catehisme clasice – o colecție unică în peisajul publicistic evanghelic din România.
Tot în acest an am marcat debutul seriei Mentorat, o serie de ghiduri de studiu tematic, în cadrul căreia am publicat primele două titluri – Mentoratul. Cum să găsești și să fii un mentor, de Beau Hughes, și Ce înseamnă să fii creștin, de Mitchell L. Chase – la care dorim să adăugăm anul viitor peste 30 de alte titluri.
Către finalul anului am mai publicat volumul devoțional de Charles Spurgeon intitulat Pe aripi de har și volumul clasic al lui William Reid intitulat Sângele lui Isus.
Revista Vestitorul Evangheliei Harului a împlinit anul acesta 8 ani de la primul număr, iar în 2024 am publicat patru noi numere, pe următoarele teme: Providența lui Dumnezeu (27), Credința (28), Pacea lui Hristos (29) și Închinarea în familie (30). Numărul abonaților a crescut constant, astfel că am ajuns să distribuim ultimul număr al revistei în format tipărit la peste 1150 de abonați, în creștere cu aproape 60% față de numărul abonaților la sfârșitul anului 2023.
Programul de lectură pentru slujitorii Cuvântului („Lucrători Încercați”) tocmai a încheiat anul al patrulea de existență, și suntem foarte bucuroși că avem peste 350 de participanți la acest proiect, și că vedem binecuvântarea specială a lui Dumnezeu peste această inițiativă, participanții simțindu-se mai echipați pentru slujirea lui Hristos prin cărțile pe care le primesc gratuit și le studiază în cadrul programului.
Planuri de viitor
Pentru anul 2025 ne propunem ca, prin harul lui Dumnezeu, să consolidăm vizibilitatea lucrării noastre în mediul evanghelic printr-o mai bună prezență în mediul online, și dorim de asemenea să ne continuăm eforturile pe publicarea de resurse de calitate pentru studiu individual și de grup. Avem multe titluri în planul editorial, mare parte din autorii creștini clasici, precum A.W. Pink, Charles H. Spurgeon, J.C. Ryle, J.R. Miller, Thomas Watson, Jonathan Edwards, John Flavel și alții, dar și din câțiva autori din perioada modernă și contemporană.
Dorim să creștem de asemenea vizibilitatea revistei noastre trimestriale Vestitorul Evangheliei Harului, astfel că ne așteptăm ca numărul abonaților să crească și acest an.
Cu cei peste 350 de participanți la programul de lectură pentru lideri, vom atinge stadiul de maturitate al programului, prilej cu care vom putea evalua oportunitatea unor eventuale schimbări în lista cărților din program, dar ne așteptăm de asemenea ca interesul pentru program să continue să crească de la un an la altul, mai ales prin încurajările și mărturia celor deja înscriși, așa cum, de altfel, se petrece deja.
Sunt multe alte lucruri pe care am vrea să le împărtășim cu voi, dar nu vrem să vă răpim prea mult din timp. Vrem să continuăm să Îl slujim pe Dumnezeu în chemarea pe care El ne-a dat-o ca familie și lucrare, și ca El să primească toată slava în vecii vecilor!
Vă mulțumim din inimă pentru rugăciunile, încurajările și susținerea voastră, și vă dorim un an 2025 plin de prezența lui Dumnezeu, în Hristos Isus, spre lauda slavei harului Său!