Seria „Întrebări cruciale” Tematici: Isus Hristos Persoana lui Hristos

Cuvântul făcut trup

Declarația Ligonier privind Cristologia

Ligonier Ministries 36 pagini

Descriere

Cine este Isus Cristos? Aproape orice persoană adultă și‑a format o anume opinie despre Isus. Aceste opinii pot fi superficiale, neinformate sau chiar vădit eretice. Nu doar opiniile despre Isus contează, ci adevărul despre El contează… și contează veșnic.

Cei care poartă numele de creștini mărturisesc că Îl urmează pe Cristos ca ucenici ai Lui. Ei mărturisesc o cristologie – o doctrină despre Cristos – ce reflectă perspectiva lor despre Cristos. Această cristologie poate fi exprimată implicit sau explicit. Ea poate reprezenta profunzimea revelației biblice și a reflectării creștine istorice asupra Scripturii, sau poate fi ceva nou și deconectat de Cuvântul lui Dumnezeu. Dar nimeni care pretinde că este creștin nu este lipsit de o cristologie.

Întrucât urmarea lui Cristos este centrală pentru creștinism, biserica s‑a străduit de‑a lungul secolelor să Îl proclame pe Cristosul istoriei și al Scripturii, nu pe Cristosul imaginației noastre. În mărturisirile istorice de credință, cum ar fi Crezul de la Niceea, Definiția de la Calcedon, Catehismul Heidelberg și Mărturisirea de Credință de la Westminster, creștinii au formulat învățătura biblică despre Cristos.

Aceste afirmații sunt deseori neglijate și înțelese greșit în vremurile noastre, ceea ce conduce la o confuzie larg răspândită despre Persoana și lucrarea lui Cristos. Scrisă spre gloria lui Cristos și spre zidirea poporului Său, Declarația Ligonier privind Cristologia urmărește să prezinte succint cristologia istorică, ortodoxă1 și biblică a bisericii creștine, într‑o formă simplă de mărturisit, de ajutor în a învăța care este credința de durată a bisericii, și capabilă să slujească drept mărturisire comună care să îi ralieze în misiune pe credincioșii din diferitele biserici. Această declarație nu înlocuiește crezurile și mărturisirile de credință istorice ale bisericii, ci este o declarație adițională, care formulează clar învățătura lor colectivă despre cine este Cristos și ce a făcut El. Fie ca El, Cristos, să o folosească pentru Împărăția Sa!

Cuprins

Prefață

Declarație

Afirmații și negații, cu trimiteri din Scriptură

Eseu explicativ cu sugestii de utilizare

Recenzii

Informații despre carte

Preț

GRATUIT

Format

electronic, Acrobat Reader PDF

Nr. pagini

36

Data publicării

2022

Descarcă

Dacă nu știți cum să descărcați și să citiți fișierele PDF, Epub sau Mobi, găsiți instrucțiuni aici (întrebările 14-16).​

Seria „Întrebări cruciale”

Din aceeași serie:

Sus