Bucurii de Neclintit

1 februarie / Incluși în legământ

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Acolo voi înălța puterea lui David, îi voi pregăti o candelă unsului Meu, îi voi îmbrăca cu rușine pe vrăjmașii lui, și peste el va străluci cununa lui” (Ps. 132:17-18).

Cine va beneficia de pe urma promisiunilor pe care Dumnezeu i le-a făcut lui David?

Iată din nou ce spune Psalmul 132:17-18: „Acolo voi înălța puterea lui David, îi voi pregăti o candelă unsului Meu, îi voi îmbrăca cu rușine pe vrăjmașii lui, și peste el va străluci cununa lui”.

Acum leagă asta de pasajul din Isaia 55:1, 3: „Voi toți cei însetați, veniți la ape, chiar și cel ce n-are bani!… Eu voi încheia cu voi un legământ veșnic, ca să întăresc îndurările Mele față de David”.

Iată cum aș parafraza eu acea promisiune de această parte a crucii: oricine vine la Dumnezeu prin Isus Hristos, Fiul Său, însetând după ceea ce Dumnezeu este pentru noi în Hristos, mai degrabă decât depinzând de cine suntem sau ce facem noi, Dumnezeu va face un legământ cu acea persoană.

Îți aduci aminte felul în care se sfârșește Biblia în Apocalipsa 22:17? „Celui ce îi este sete, să vină; cine vrea, să ia apa vieții fără plată!” Aici nu este vorba doar despre evreii din vremea lui Isaia. Aici este vorba de toți cei care vin la Hristos pentru a-și stăvili stătea sufletului. „Voi încheia un legământ veșnic!”

Ce legământ? Un legământ definit și garantat de dragostea sigură a lui Dumnezeu pentru David. Isaia 55:3 spune: „Eu voi încheia cu voi un legământ veșnic, ca să întăresc îndurările Mele față de David”. Prin asta, eu înțeleg că sunt inclus în legământul davidic. Ceea ce David primește, și eu primesc în Hristos Isus.

Dar ce anume include acel legământ?

O candelă care va răsări pentru mine. Cu alte cuvinte, puterea cea mare va lupta pentru mine și mă va proteja. Va exista o candelă pregătită de Dumnezeu pentru mine. Altfel spus, lumina mă va înconjura și întunericul nu mă va birui. Va exista o cunună pentru mine. Altfel spus, voi domni împreună cu Fiul lui David și voi sta împreună cu El pe scaunul Lui de domnie: „Celui ce va birui, îi voi da să șadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie” (Apoc. 3:21).

Este uimitor că voi beneficia de pe urma promisiunilor făcute lui David. Dumnezeu vrea ca noi să fim uimiți. El vrea să umple de uimire devoțiunile noastre atunci când vedem puterea, autoritatea și siguranța cu care suntem iubiți de Dumnezeu.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus