Bucurii de Neclintit

20 mai / Cum să-ți urăști viața

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Adevărat, adevărat, vă spun, că, dacă grăuntele de grâu, care a căzut pe pământ, nu moare, rămâne singur; dar dacă moare, aduce multă roadă. Cine își iubește viața, o va pierde; și cine își urăște viața în lumea aceasta, o va păstra pentru viața veșnică (Ioan 12:24-25).

„Cine își urăște viața în lumea aceasta, o va păstra pentru viața veșnică”. Ce vrea să spună acest lucru?

Cel puțin că nu trebuie să te preocupi prea mult cu viața ta în această lume. Cu alte cuvinte, nu înseamnă prea mult ce se petrece cu viața ta în această lume.

Dacă oamenii te vorbesc de bine, nu contează prea mult.

Dacă te urăsc, nu contează prea mult.

Dacă ai o mulțime de lucruri, nu contează prea mult.

Dacă ai puține, nu contează prea mult.

Dacă ești persecutat sau oamenii mint despre tine, nu contează prea mult.

Dacă ești faimos sau nimeni nu a auzit de tine, nu contează prea mult.

Dacă ai murit împreună cu Hristos, toate aceste lucruri nu contează prea mult.

Dar cuvintele lui Isus sunt chiar mai radicale de atât. Isus nu ne cheamă doar să îndurăm experiențele de viață pe care nu le alegem, ci și să facem o alegere în a-L urma: „Dacă Îmi slujește cineva, să Mă urmeze” (Ioan 12:26). Unde? El mergea către Ghetsimani, către cruce.

Isus nu ne spune doar că, dacă lucrurile merg rău, să nu ne fremătăm, pentru că oricum am murit împreună cu El. El ne spune: alege să mori împreună cu Mine. Alege să îți urăști viața în această lume în felul în care Eu am ales crucea.

La acest lucru se referea Isus când a spus că, „Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea, și să Mă urmeze” (Matei 16:24). El ne cheamă să alegem crucea. Iar oamenii nu puteau face decât un singur lucru la cruce. Ei mureau pe ea. „Ia-ți crucea” înseamnă aceasta: „Cazi pe pământ și mori asemenea bobului de grâu”. Alege acest lucru.

​Dar de ce? De dragul dedicării radicale în lucrare: „Dar eu nu țin numaidecât la viața mea, ca și cum mi-ar fi scumpă, ci vreau numai să-mi sfârșesc cu bucurie calea și slujba, pe care am primit-o de la Domnul Isus, ca să vestesc Evanghelia harului lui Dumnezeu” (F.A. 20:24). Este ca și cum l-aș auzi pe Pavel spunând: „Nu contează ce se petrece cu mine – dacă pot trăi spre gloria harului lui Dumnezeu”.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus