Bucurii de Neclintit Tematici: Credința Războiul spiritual

25 Iulie / Strategia Satanei și apărarea ta

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Fiți treji, și vegheați! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită. Împotriviți-vă lui tari în credință (1 Petru 5:8-9).

Cei doi mari vrăjmași ai sufletelor noastre sunt păcatul și Satana. Iar păcatul este cel mai rău vrăjmaș, pentru că singurul fel în care Satana ne poate distruge este să ne facă să păcătuim și să ne împiedice să ne pocăim. Singurul lucru care ne va condamna va fi păcatul neiertat. Nu Satana.

Dumnezeu ar putea să îi dea suficient spațiu ca el să ne necăjească, așa cum s-au petrecut lucrurile în cazul lui Iov, sau chiar dându-i voie să ne ucidă, la fel cum a făcut în cazul sfinților din Smirna (Apoc. 2:10), dar Satana nu ne poate condamna și nu ne poate fura viața veșnică. Singura cale prin care el ne poate aduce răni de moarte ține de influențarea noastră să păcătuim și de împiedicarea noastră să ne pocăim. Ceea ce este tocmai ce vrea el să facă.

Așadar, principala preocupare a Satanei este să susțină, să promoveze, să ajute, să gâdile și să confirme înclinația noastră spre păcat. Și să ne împiedice să ajungem la credință și pocăință.

Vedem acest lucru exemplificat în Efeseni 2:1-2: „Voi erați morți în greșelile și în păcatele voastre, în care trăiați odinioară… după domnul puterii văzduhului”. Păcătuirea se petrece „după” puterea Satanei în lume. Când el aduce răul moral în lume, o face prin păcat. Când noi păcătuim, ne mișcăm în interiorul sferei lui. Intrăm în acord cu el. Când păcătuim, îi facem loc diavolului (Efes. 4:27).

Singurul lucru care ne va condamna în ziua judecății va fi păcatul neiertat – nu boala, necazurile, persecuțiile, intimidările, stafiile sau coșmarurile. Satana știe acest lucru. De aceea, el nu se concentrează în primul rând pe a-i speria pe creștini folosindu-se de fenomene ciudate (deși există o mulțime de astfel de lucruri), ci pe cum ar putea să îi corupă pe creștini prin capricii fără valoare și prin gânduri rele.

Satana vrea să ne prindă în momentul când credința noastră nu este fermă, când ea este vulnerabilă. Pare logic ca lucrul pe care Satana vrea să îl distrugă să fie și instrumentul împotrivirii noastre față de eforturile lui. Iată de ce Petru spune: „Împotriviți-vă lui tari în credință” (1 Petru 5:9). Acesta este și motivul pentru care Pavel spune că „scutul credinței” poate „stinge toate săgețile arzătoare ale celui rău” (Efes. 6:16).

Calea prin care ne împotrivim diavolului presupune să întărim exact ceea ce el vrea cel mai mult să distrugă – credința noastră.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus