Bucurii de Neclintit

17 iunie / Ce fel de rugăciune Îi place lui Dumnezeu?

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Iată spre cine Îmi voi îndrepta privirile: spre cel ce suferă și are duhul mâhnit, spre cel ce se teme de cuvântul Meu” (Isaia 66:2).

Primul semn distinctiv al inimii îndreptățite este că ea tremură la Cuvântul Domnului.

Isaia 66 tratează problema unora care se închină într-un fel plăcut lui Dumnezeu și a unora care se închină într-un fel care nu Îi este plăcut. Versetul 3 îi descrie pe cei răi, care își aduc jertfele: „Cine junghie un bou ca jertfă, nu este mai bun decât cel ce ucide un om”. Jertfele lor sunt o urâciune pentru Dumnezeu – echivalente crimei. De ce?

Dumnezeu explică de ce în versetul 4: „când am chemat Eu, n-au răspuns, și când am vorbit Eu, n-au ascultat”. Jertfele lor erau urâciuni înaintea lui Dumnezeu pentru că oamenii erau surzi față de glasul Lui. Dar cum rămâne cu cei ale căror rugăciuni au fost auzite de Dumnezeu? El spune în versetul 2: „Iată spre cine Îmi voi îndrepta privirile: spre cel ce suferă și are duhul mâhnit, spre cel ce se teme [tremură, lit. ESV] de cuvântul Meu”.

De aici, eu trag concluzia că primul semn distinctiv al celor drepți, ale căror rugăciuni sunt pe placul lui Dumnezeu, este că ei tremură la Cuvântul lui Dumnezeu. Aceștia sunt oamenii către care Domnul Își va îndrepta privirile.

De aceea, rugăciunea celui neprihănit, care este pe placul lui Dumnezeu, vine dintr-o inimă care, la început, se simte săracă în prezența lui Dumnezeu. Ea tremură la auzirea Cuvântului lui Dumnezeu, pentru că se simte atât de departe de idealul lui Dumnezeu, atât de vulnerabilă în fața judecății Lui, și atât de neajutorată și întristată de eșecurile ei.

​Este ceea ce David a spus în Psalmul 51:17: „Jertfele plăcute lui Dumnezeu sunt un duh zdrobit: Dumnezeule, Tu nu disprețuiești o inimă zdrobită și mâhnită”. Primul lucru care face ca o rugăciune să fie acceptabilă înaintea lui Dumnezeu este zdrobirea și smerirea celui care se roagă. El tremură la Cuvântul Lui.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus