Bucurii de Neclintit

2 iunie / Cine sunt copiii lui Avraam?

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Toate familiile pământului vor fi binecuvântate în tine” (Gen. 12:3).

Tu, cel care îți pui nădejdea în Hristos și Îl urmezi în ascultarea credinței, ești urmașul lui Avraam și moștenitor al făgăduințelor legământului lui.

În Geneza 17:4, Dumnezeu i-a spus lui Avraam: „Iată legământul Meu, pe care-l fac cu tine: vei fi tatăl multor neamuri”. Dar cartea Geneza arată clar că Avraam n-a fost tatăl multor neamuri într-un sens fizic sau politic. De aceea, probabil că sensul făgăduinței lui Dumnezeu a fost că o mulțime de popoare vor ajunge cumva să se bucure de binecuvântările de a fi urmașii lui, chiar dacă nu erau înrudite fizic cu Avraam.

Nu încape îndoială că acesta a fost sensul avut în vedere de Dumnezeu în Geneza 12:3, când i-a spus lui Avraam: „toate familiile pământului vor fi binecuvântate în tine”. De la bun început, Dumnezeu avusese în vedere faptul că Isus Hristos avea să fie urmaș al lui Avraam, și că oricine crede în Hristos, devine un moștenitor al făgăduinței făcute lui Avraam. Pavel spune în Galateni 3:29 că, „dacă sunteți ai lui Hristos, sunteți ‚sămânța’ lui Avraam, moștenitori prin făgăduință”.

Așadar, când Dumnezeu i-a spus lui Avraam, în urmă cu 4000 de ani, „Iată legământul Meu, pe care-l fac cu tine: vei fi tatăl multor neamuri”, El a deschis calea pentru oricare dintre noi, indiferent de poporul din care facem parte, prin care să devenim copii ai lui Avraam și moștenitori ai făgăduințelor lui Dumnezeu. Tot ce trebuie să facem este să fim părtași credinței lui Avraam – adică să ne punem nădejdea în făgăduințele lui Dumnezeu, în așa fel încât, dacă ascultarea o cere, să putem renunța până și la cele mai dragi avuții ale noastre, așa cum Avraam a fost gata să renunțe la Isaac.

Noi nu devenim moștenitorii făgăduințelor date lui Avraam prin a-I sluji lui Dumnezeu, ci fiind încrezători că Dumnezeu lucrează pentru noi. „Întărit prin credința lui, [Avraam] I-a dat slavă lui Dumnezeu, deplin încredințat că El ce făgăduiește, poate să și împlinească” (Rom. 4:20-21). Iată de ce Avraam a putut să asculte de Dumnezeu chiar și atunci când ascultarea părea ca o stradă înfundată. El a avut încredere că Dumnezeu poate face imposibilul –cum ar fi să îl învieze pe fiul său din morți.

Credința în făgăduințele lui Dumnezeu – sau, cum am spune azi, credința în Hristos, care este confirmarea făgăduințelor lui Dumnezeu – este calea prin care poți deveni un copil al lui Avraam; ascultarea este dovada autenticității acelei credințe (Gen. 22:12-19). De aceea, Isus spune în Ioan 8:39: „Dacă ați fi copii ai lui Avraam, ați face faptele lui Avraam”.

Copiii lui Avraam sunt oameni din toate popoarele, care își pun nădejdea în Hristos, asemenea lui Avraam pe muntele Moria, așa că nu sunt opriți în ascultarea lor nici dacă ar fi nevoie să piardă cele mai prețioase lucruri pe care le au pe pământ.

​Tu, cel care nădăjduiești în Isus Hristos și Îl urmezi în ascultarea credinței, faci parte dintre urmașii lui Avraam și moștenitorii făgăduințelor legământului făcut de Dumnezeu cu el.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus