Bucurii de Neclintit Tematică: Boala și suferința

29 Iulie / Planul lui Dumnezeu pentru martiri

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Fiecăruia dintre ei i s-a dat o haină albă, și li s-a spus să se mai odihnească puțină vreme, până se va împlini numărul tovarășilor lor de slujbă și al fraților lor, care aveau să fie omorâți ca și ei (Apoc. 6:11).

Vreme de aproape trei sute de ani, creștinii au crescut într-un sol care a fost îmbibat de sângele martirilor.

Până în vremea împăratului Traian (cca. 98 d.Hr.), persecuția era permisă, dar nu era legală. De la Traian până la Decius (cca. 250 d.Hr.), persecuția a devenit legală. De la Decius, care i-a urât pe creștini și s-a temut de impactul lor asupra reformelor sale, și până la primul edict al toleranței, emis în anul 311, persecuția nu era doar permisă, ci și răspândită și generalizată.

Un autor a descris astfel situația din această a treia perioadă:

Groaza s-a răspândit pretutindeni în adunări; iar numărul lapsi [cei care au renunțat la credință când au fost amenințați]… a fost uriaș. Totuși, n-au lipsit cei care au rămas fermi și au suferit ca martiri, în loc să cedeze; și, pe măsură ce persecuția a crescut și a devenit mai intensă, entuziasmul creștinilor și puterea rezistenței lor au devenit tot mai mari.

Astfel, vreme de trei sute de ani, a fi creștin era un act de un risc imens pentru viața, averea și familia ta. Acesta era un test care scotea la iveală ce iubeai mai mult. Iar intensitatea extremă a acelui test era martirajul.

Iar dincolo de acel martiraj era un Dumnezeu suveran care a spus că există un număr rânduit de martiri. Ei au un rol special în plantarea și împuternicirea Bisericii. Ei au un rol special în închiderea gurii Satanei, care spune constant că poporul lui Dumnezeu nu Îl slujește doar pentru că viața lor se tot îmbunătățește. Aceasta este ideea din Iov 1:9-11.

Martirajul nu este ceva accidental. El nu Îl surprinde pe Dumnezeu. Nu este ceva neașteptat. Și categoric nu este o înfrângere strategică pentru cauza lui Hristos.

El poate părea ca o înfrângere. Dar el face parte dintr-un plan ceresc pe care niciun strateg omenesc nu l-ar fi conceput vreodată și nici nu l-ar putea concepe. Iar acest plan va triumfa pentru toți cei care îndură până la sfârșit prin credința în harul atotsuficient al lui Dumnezeu.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus