Bucurii de Neclintit Tematică: Rodnicie

11 Octombrie / Nu putem face nimic

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Eu sunt Viță, voi sunteți mlădițele. Cine rămâne în Mine, și în cine rămân Eu, aduce multă roadă; căci despărțiți de Mine, nu puteți face nimic” (Ioan 15:5).

Să zicem că ai fi total paralizat și nu ai putea să faci nimic altceva decât să vorbești. Și să zicem că un prieten puternic și vrednic de încredere ți-ar promite că va locui cu tine și că va face orice ai nevoie să fie făcut. Cum l-ai lăuda pe acest prieten dacă un străin ar veni să te viziteze?

Ai lăuda generozitatea și puterea lui încercând să te dai jos din pat și să îl iei în cârcă? Nu! Ai spune, „prietene, te rog, vino să mă ridici, și pune o pernă sub mine așa încât să îl pot vedea pe oaspetele meu. Și, te rog, poți să îmi pui ochelarii la ochi?”

Astfel, vizitatorul tău ar afla din cererile tale că ești neajutorat și că prietenul tău este puternic și bun. Tu îl lauzi pe prietenul tău având nevoie de el, cerându-i ajutorul și contând pe el.

În Ioan 15:5, Isus spune: „despărțiți de Mine, nu puteți face nimic”. Așadar, noi suntem cu adevărat paralizați. Fără Hristos, noi nu suntem în stare de niciun lucru bun care să Îl înalțe pe Hristos. Pavel spune în Romani 7:18: „nimic bun nu locuiește în mine, adică în firea mea pământească”.

Dar Ioan 15:5 spune și că Dumnezeu dorește ca noi să facem mult bine care să Îl înalțe pe Hristos, anume să aducem roade: „Cine rămâne în Mine, și în cine rămân Eu, aduce multă roadă”. Așadar, ca Prietenul nostru puternic și de încredere – „v-am numit prieteni” (Ioan 15:15) – El făgăduiește să facă pentru noi și prin noi ceea ce noi nu putem face prin puterile noastre.

De aceea, cum Îl glorificăm noi pe El? Isus ne dă răspunsul în Ioan 15:7: „Dacă rămâneți în Mine, și dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereți orice veți vrea, și vi se va da”. Ne rugăm! Îi cerem lui Dumnezeu să facă pentru noi, prin Hristos, ceea ce noi nu putem face prin noi înșine, anume să aducem roade.

Ioan 15:8 ne dă rezultatul: „Dacă aduceți multă roadă, prin aceasta Tatăl Meu va fi proslăvit”.

Așadar, cum este glorificat Dumnezeu prin rugăciune? Rugăciunea este admiterea deschisă că, fără Hristos, noi nu putem face nimic. Iar rugăciunea este întoarcerea de la noi la Dumnezeu, cu încrederea că El ne va furniza ajutorul de care avem nevoie.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus