Bucurii de Neclintit Tematică: Cercetare de sine

14 Ianuarie – Fereastra inimii

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2021, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Uitați-vă dar cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea păcătoșilor o împotrivire așa de mare față de Sine, pentru ca nu cumva să vă pierdeți inima, și să cădeți de oboseală în sufletele voastre (Evrei 12:3).

Una dintre cele mai remarcabile abilități ale minții omului este capacitatea de a-și îndrepta atenția către ceea ce alege. Este ca atunci când ne oprim și le spunem minților noastre, „gândește-te la asta, nu la aceea”. Ne putem focaliza atenția pe o idee, imagine, problemă sau nădejde.

Aceasta este o putere uimitoare, pe care mă îndoiesc că animalele o au. Probabil că ele nu se gândesc la sine, ci mai degrabă sunt conduse de impuls și instinct.

Ai neglijat această armă strașnică în arsenalul tău de război cu păcatul? Biblia ne cheamă în repetate rânduri să folosim acest dar remarcabil. Haideți să luăm acest dar de pe raft, să îl desprăfuim și să îl folosim.

De exemplu, Pavel spune în Romani 8:5-6: „cei ce trăiesc după îndemnurile firii pământești, se gândesc la lucrurile firii pământești; pe când cei ce trăiesc după îndemnurile Duhului, se gândesc la lucrurile Duhului. Și mintea îndreptată către lucrurile firii pământești este moarte, pe când mintea îndreptată către lucrurile Duhului este viață și pace” (traducerea mea).

Acest lucru este uimitor. Lucrurile către care îți îndrepți mintea determină viața sau moartea.

Mulți dintre noi am devenit prea pasivi în a căuta schimbarea, desăvârșirea și pacea. Am sentimentul că, în vremurile noastre terapeutice, am căzut pradă unei gândiri pasive prin care doar „vorbim despre problemele noastre” sau „ne ocupăm de problemele noastre” ori „descoperim rădăcinile zdrobirii noastre în familiile de unde provenim”.

Dar eu văd în Noul Testament o abordare mult mai agresivă și activă. Pune-ți mintea. „Gândiți-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ” (Col. 3:2).

Emoțiile noastre sunt guvernate în mare măsură de lucrurile la care ne gândim, la care insistăm în mințile noastre. De exemplu, Isus ne-a spus să biruim emoția anxietății gândind: „Uitați-vă cu băgare de seamă… Uitați-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii” (Luca 12:24, 27).

Mintea este fereastra inimii. Dacă lăsăm ca mințile noastre să stea constant în întuneric, inima se va simți întunecată. Dar dacă deschidem larg fereastra minții noastre înspre lumină, inima va simți acea lumină.

​Mai presus de orice, această capacitate deosebită a minților noastre de a se focaliza și de a gândi ne este dată ca să ne gândim la Isus (Evrei 12:3). Așadar, haideți să facem următorul lucru: „Uitați-vă dar cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea păcătoșilor o împotrivire așa de mare față de Sine, pentru ca nu cumva să vă pierdeți inima, și să cădeți de oboseală în sufletele voastre”.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus