Bucurii de Neclintit Tematică: Nașterea/întruparea lui Hristos

25 Decembrie / Trei daruri

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Copilașilor, vă scriu aceste lucruri, ca să nu păcătuiți. Dar dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihănit. El este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre; și nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi… Copilașilor, nimeni să nu vă înșele! Cine trăiește în neprihănire, este neprihănit, cum El însuși este neprihănit. Cine păcătuiește, este de la diavolul, căci diavolul păcătuiește de la început. Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului” (1 Ioan 2:1-2; 3:7-8). 

Gândește-te împreună cu mine la următoarea situație remarcabilă. Dacă Fiul lui Dumnezeu a venit ca să te ajute să te oprești din a păcătui – să distrugă lucrările diavolului – și dacă El a venit să moară astfel ca, atunci când totuși păcătuiești, să existe o jertfă de ispășire, o îndepărtare a mâniei lui Dumnezeu, ce implică atunci acest lucru pentru viața ta?

Trei lucruri, iar ele sunt minunate dacă le ai. Iată-le pe scurt, prezentate ca niște daruri de Crăciun.

Darul 1: Un scop clar al vieții

Prima implicație este că ai un scop clar al vieții. Într-un sens, el este acesta: nu păcătui – nu face ceea ce Îl dezonorează pe Dumnezeu. „Vă scriu aceste lucruri, ca să nu păcătuiți” (1 Ioan 2:1). „Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului” (1 Ioan 3:8).

Dacă întrebi, „poți să ne prezinți acest lucru într-o notă pozitivă, nu ca pe o interdicție?”, răspunsul este următorul: „Da, totul este condensat în 1 Ioan 3:23”. Acesta este un rezumat deosebit a ceea ce ni se cere în întreaga epistolă a lui Ioan. Observă singularul „porunca” – „Și porunca Lui este să credem în Numele Fiului Său Isus Hristos, și să ne iubim unii pe alții, cum ne-a poruncit El”. Aceste două lucruri sunt atât de strâns legate între ele pentru Ioan, încât el le numește o singură poruncă: crede în Isus și iubește-i pe ceilalți. Acesta este scopul tău. Aceasta este esența vieții creștine. Credința în Isus și iubirea semenilor în felul în care Isus și apostolii Lui ne-au învățat să îi iubim. Crede în Isus și iubește-i pe oameni. Iată primul dar, un scop al vieții.

Darul 2: Nădejdea că eșecurile noastre vor fi iertate

A doua implicație a adevărului dublu că Hristos a venit să distrugă păcătuirea noastră și să ne ierte păcatele este următoarea: progresăm în biruința asupra păcatelor noastre având nădejdea că eșecurile noastre vor fi iertate. Dacă nu ai nădejdea că Dumnezeu îți va ierta eșecurile, vei renunța imediat ce vei începe lupta cu păcatul.

Mulți vă gândiți la anumite schimbări ce trebuie făcute în anul nou pentru că ați căzut în anumite păcate și vreți să scăpați de ele. Poate că vrei să mănânci diferit. Poate să te distrezi diferit. Poate să dăruiești diferit. Poate să îți tratezi soțul sau soția diferit. Sau poate să aveți timp devoțional în familie. Sau să ai un alt program de somn și de exercițiu fizic. Sau să ai curaj în evanghelizare. Dar te zbați, gândindu-te dacă îți va folosi în vreun fel. Ei bine, iată al doilea dar de Crăciun: Hristos nu a venit doar să distrugă lucrările diavolului, păcătuirea noastră; El a venit și să fie un Apărător pentru noi, pentru că trecem prin eșecuri în lupta noastră.

De aceea, te implor să lași ca adevărul că eșecul nu va fi hotărâtor pentru finalul tău să îți dea nădejde în luptă. Păzește-te, însă! Dacă transformi harul lui Dumnezeu într-o permisiune pentru păcat și îți spui, „păi, dacă pot eșua și nu contează, atunci de ce să mă mai deranjez să lupt cu păcatul?” – dacă spui asta și chiar pui în practică acest fel de a gândi, probabil că nu ești născut din nou, astfel că ar trebui să te cutremuri. Dar sper că majoritatea nu sunteți într-o astfel de situație. Majoritatea doriți să luptați cu păcatele persistente din viețile voastre. Iar ceea ce Dumnezeu îți spune este aceasta: lasă ca faptul că Hristos îți acoperă greșelile să îți hrănească nădejdea în luptă. „Vă scriu aceste lucruri, ca să nu păcătuiți. Dar dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor [Apărător], pe Isus Hristos, Cel neprihănit”.

Darul 3: Hristos ne va ajuta

În final, a treia implicație a adevărului dublu că Hristos a venit să distrugă păcătuirea noastră și să ne ierte păcatele este următoarea: Hristos ne va ajuta cu adevărat în lupta noastră. El te va ajuta cu adevărat. El este de partea ta. El nu a venit să distrugă păcatul pentru că ar fi ceva distractiv în el. El a venit să îl distrugă pentru că păcatul este fatal. El este o lucrare amăgitoare a diavolului, și ne va distruge dacă nu luptăm împotriva lui. Iar Hristos a venit ca să ne ajute, nu ca să ne rănească.

Iată, așadar, al treilea dar de Crăciun pentru tine: Hristos va ajuta la biruința ta asupra păcatului. 1 Ioan 4:4 spune: „Cel ce este în voi, este mai mare decât cel ce este în lume”. Isus este viu; Isus este atotputernic; Isus trăiește în noi prin credință. Iar Isus este de partea noastră, nu împotriva noastră. El te va ajuta în lupta ta cu păcatul de-a lungul noului an. Încrede-te în El!

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus