Bucurii de Neclintit Tematică: Studiul Bibliei

20 Ianuarie – Bătălia pentru memorie

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2021, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Iată ce mai gândesc în inima mea, și iată ce mă face să mai trag nădejde: Bunătățile Domnului nu s-au sfârșit, îndurările Lui nu sunt la capăt” (Plâng. 3:21-22).

Unul dintre marii dușmani ai nădejdii este să uităm de făgăduințele lui Dumnezeu. Reamintirea este o lucrare deosebită. Petru și Pavel au spus că au scris epistole cu acest scop (2 Petru 1:13Rom. 15:15).

Principalul Ajutător în a reaminti ce trebuie să știm este Duhul Sfânt (Ioan 14:26). Dar asta nu înseamnă că ar trebui să fii pasiv. Ești responsabil doar pentru lucrarea ta de reamintire. Iar primul care are nevoie să își aducă aminte ești tu.

Mintea are această putere mare: ea poate vorbi cu sine pe calea aducerii aminte. Mintea poate fi chemată „la a gândi”, așa cum spune textul: „Iată ce mai gândesc în inima mea, și iată ce mă face să mai trag nădejde: Bunătățile Domnului nu s-au sfârșit” (Plâng. 3:21-22).

Dacă nu „ne gândim” la ceea ce a spus Dumnezeu despre Sine și despre noi, ne vom prăbuși. O, câte astfel de experiențe dureroase n-am avut! Nu te bălăci în noroiul mesajelor lumești în mintea ta, mesaje precum: „Eu nu pot…”; „ea n-ar putea…”; „ei niciodată nu…”, „n-am reușit niciodată…”

Ideea nu este că aceste lucruri ar fi adevărate sau false. Mintea ta va găsi întotdeauna o cale de a le face să fie adevărate, dacă nu „te vei gândi” la ceva mai măreț. Dumnezeu este Dumnezeul imposibilului. A te gândi cum să ieși dintr-o situație imposibilă nu este la fel de eficace ca atunci când îți amintești că Dumnezeu face lucruri imposibile.

Fără să ne amintim de măreția, harul, puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu, ne vom prăbuși în pesimism total. „Eram prost și fără judecată, eram ca un dobitoc înaintea Ta” (Ps. 73:22).

Întoarcerea deosebită de la disperare la nădejde din Psalmul 77 vine prin aceste cuvinte: „Dar tot voi lăuda lucrările Domnului, căci îmi aduc aminte de minunile Tale de odinioară; da, mă voi gândi la toate lucrările Tale, și voi lua aminte la toate isprăvile Tale” (Ps. 77:11-12).

​Iată care este marea bătălie a vieții noastre. Și te asigur că este și a ta. Bătălia de a ne aduce aminte! Mie. Apoi altora.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus