Bucurii de Neclintit Tematică: Persoana lui Hristos

24 Octombrie / Hristos este ca lumina soarelui

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„El, care este oglindirea slavei Lui și întipărirea Ființei Lui” (Evrei 1:3).

Isus Se raportează la Dumnezeu în felul în care lumina se raportează la strălucire, sau în felul în care razele de soare se raportează la soare.

Țineți minte că orice analogie dintre Dumnezeu și lucrurile naturale este imperfectă și se va distorsiona dacă insistăm pe ea. Cu toate acestea, gândiți-vă, de exemplu, că nu există niciun moment în care soarele să nu emită raze de lumină și căldură. Soarele și razele lui nu pot fi separate una de alta. Strălucirea este coeternă cu slava. Hristos este coetern cu Dumnezeu Tatăl.

Strălucirea este slava care radiază. Ea nu este esențialmente diferită de slavă. Hristos este Dumnezeu care ne este descoperit ca separat, dar, în esența Lui, El nu este diferit de Tatăl.

Astfel, strălucirea este produsă veșnic, ca să zicem așa, dar slava nu este creată, nici făcută. Dacă pui în lumina soarelui un calculator solar, numerele apar pe ecranul calculatorului. Ai putea spune că acestea sunt create de soare, dar ele nu sunt ceea ce soarele este. Dar razele soarelui sunt o extensie a soarelui. Astfel, Hristos vine veșnic din Tatăl, dar El nu a fost creat, nici făcut.

Noi vedem soarele văzând razele lui. Tot așa, Îl vedem pe Dumnezeu Tatăl văzându-L pe Fiul. Razele soarelui ajung pe pământ la circa 8 minute după ce ele sunt emise de soare, iar sfera de foc pe care o vedem pe bolta cerească este imaginea – reprezentarea exactă – a soarelui; nu pentru că ea ar fi o pictură a soarelui, ci pentru că ea este soarele care strălucește și își răspândește razele.

Așadar, ți-am prezentat această Persoană măreață ca să poți avea încredere în El, să Îl iubești și să te închini Lui. El este viu și stă la dreapta lui Dumnezeu având toată puterea și autoritatea, și, într-o zi, va veni cu mare slavă. El ocupă acel loc înălțat pentru că El este Dumnezeu Fiul, „oglindirea [strălucirea] slavei Lui și întipărirea Ființei Lui”.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus