Bucurii de Neclintit

2 februarie / Ciclul iertării

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„și ne iartă nouă păcatele noastre, fiindcă și noi iertăm oricui ne este dator; și nu ne duce în ispită” (Luca 11:4).

Cine iartă pe cine mai înainte?

(1) Pe de o parte, Isus spune: „ne iartă nouă păcatele noastre, fiindcă și noi iertăm oricui ne este dator” (Luca 11:4).

(2) Pe de altă parte, Pavel afirmă: „Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi” (Col. 3:13).

Când Isus ne învață să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ierte, „fiindcă și noi iertăm”, El nu spune că noi am face prima mutare în iertare. Mai degrabă lucrurile stau în felul următor: Dumnezeu ne-a iertat atunci când noi am crezut în Hristos (F.A. 10:43). Apoi, din experimentarea aceasta zdrobită, bucuroasă, recunoscătoare și plină de nădejde a iertării, noi le oferim altora iertare.

Această atitudine iertătoare are sensul că am fost iertați și mântuiți. Altfel spus, iertarea pe care le-o acordăm altora arată că avem credință. Noi suntem uniți cu Hristos, iar în inima noastră locuiește Duhul Sfânt prin har, care ne umple de smerenie.

Dar noi totuși păcătuim (1 Ioan 1:8, 10). De aceea, noi continuăm să ne îndreptăm către Dumnezeu cerând aplicarea proaspătă a lucrării lui Hristos pentru noi – aplicarea proaspătă și repetată a iertării. Noi nu putem face acest lucru cu vreo încredere, dacă hrănim în noi un duh de neiertare. (Amintește-ți de pilda robului neiertător din Matei 18:23-35. El a refuzat să-l ierte pe colegul său slujitor, care îi datora 10 $, deși lui îi fuseseră iertate 10 milioane. Prin duhul său neiertător, el demonstrase că mila pe care regele i-o arătase nu l-a schimbat cu nimic.)

Isus ne protejează de această nebunie învățându-ne să ne rugăm: „ne iartă nouă păcatele noastre, fiindcă și noi iertăm oricui ne este dator” (Luca 11:4). Iată de ce Isus spune că noi cerem iertare fiindcă iertăm. Este ca și cum ai spune, „Tată, continuă să-mi dai îndurările procurate de Hristos, pentru că prin aceste îndurări am fost iertat, și, de aceea, am abandonat răzbunarea și le dau altor oameni ceea ce Tu mi-ai dat mie”.

​Mă rog ca astăzi să cunoști într-un fel proaspăt iertarea lui Dumnezeu și ca harul să curgă din inima ta în manifestări de iertare față de alții. Și fie ca acea experimentare suavă a harului în viața ta să îți dea o siguranță în plus că, atunci când mergi la Dumnezeu pentru a primi iertare proaspătă, câștigată cu sânge, să știi că El te vede ca pe un copil iertat și iertător.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus