Bucurii de Neclintit Tematică: Familia creștină

22 Octombrie / Hedonism pentru soți și soții

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Și după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot așa și nevestele să fie supuse bărbaților lor în toate lucrurile. Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea” (Efes. 5:24-25).

Există un model de dragoste în căsnicie care a fost rânduit de Dumnezeu.

Rolurile soțului și soției nu sunt identice. Soțul este chemat să își preia îndatoririle de la Hristos, Capul Bisericii. Soția trebuie să își preia îndatoririle specifice de la modelul lăsat de Dumnezeu pentru Biserică, în supunerea ei față de Hristos.

Procedând astfel, rezultatele păcătoase și dăunătoare ale căderii în păcat încep să se inverseze. Căderea a distorsionat rolul de lider iubitor al bărbatului, transformându-l într-o stăpânire ostilă în anumiți bărbați, și într-o indiferență leneșă în alții. Căderea a distorsionat supunerea inteligentă și de bunăvoie a femeii, transformând-o într-un servilism manipulator în anumite femei, și într-o nesupunere obraznică în altele.

Răscumpărarea pe care am anticipat-o când Mesia a venit în final în Isus Hristos nu a constat din distrugerea ordinii create a rolului de lider iubitor și a celui de supunere de bunăvoie, ci dintr-o restaurare a acestei ordini. Dragi soții, răscumpărați-vă supunerea decăzută modelând-o după intenția lui Dumnezeu pentru Biserica bucuroasă! Dragi soți, răscumpărați-vă rolul decăzut de lideri, modelându-l după intenția lui Dumnezeu pentru Hristosul care a iubit generos!

Eu cred că în Efeseni 5:21-33 se găsesc aceste două lucruri: (1) imaginea hedonismului creștin în căsnicie, și (2) direcția pe care ar trebui să o ia impulsurile lui.

Dragi soții, căutați-vă bucuria în bucuria soților voștri afirmând și onorând rolul rânduit de Dumnezeu pentru ei ca lider sau „cap” al relației dintre voi. Dragi soți, căutați-vă bucuria în bucuria soțiilor voastre acceptând responsabilitatea de a conduce la fel cum Hristos a condus Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea.

Eu vreau să mărturisesc despre bunătatea lui Dumnezeu manifestată în viața mea. Eu am descoperit ideea de hedonism creștin în același an când m-am căsătorit, adică în 1968. De atunci încoace, în ascultare de Isus Hristos, eu și Noël am căutat pe cât de pasionat am putut cele mai adânci și mai durabile bucurii. Cu toate imperfecțiunile, uneori cu jumătate de inimă, dar noi am căutat bucuria noastră în bucuria reciprocă, unul în celălalt.

Și putem să mărturisim amândoi după aproape 50 ani de căsnicie că, pentru cei care se căsătoresc, aceasta este calea pe care am căutat împlinirea dorinței inimilor noastre. Pentru noi, căsnicia a fost ca o matrice pentru hedonismul creștin. În timp ce fiecare caută bucuria în bucuria celuilalt și își împlinește rolul rânduit de Dumnezeu, taina căsniciei ca o pildă a lui Hristos și a Bisericii se manifestă spre gloria Lui și spre marea noastră bucurie.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus