Bucurii de Neclintit

7 aprilie / Ce înseamnă să te rogi pentru dușmanii tăi

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Iubiți-i pe vrăjmașii voștri… și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc” (Matei 5:44).

Rugăciunea pentru dușmanii tăi este una dintre cele mai profunde forme de dragoste, pentru că ea arată că vrei cu adevărat ca lucruri bune să aibă loc în viețile lor.

Ai putea să faci lucruri drăguțe pentru vrăjmașii tăi, dar fără a avea vreo dorință adevărată ca să le meargă bine. Dar rugăciunea pentru ei este făcută în prezența lui Dumnezeu, care îți cunoaște inima, iar rugăciunea înseamnă să mijlocești înaintea lui Dumnezeu pentru ei.

Se poate să te rogi pentru convertirea lor. Se poate să te rogi pentru pocăința lor. Se poate să te rogi să fie treziți ca să își vadă dușmănia din inimi. Se poate să te rogi ca să fie opriți din spirala lor în jos, în păcat, chiar dacă asta ar însemna să fie loviți de boală sau de vreo nenorocire. Dar rugăciunea la care Isus se referă aici țintește întotdeauna binele lor.

Tocmai asta a făcut Isus când era pe cruce: „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!” (Luca 23:34).

Și exact asta a făcut Ștefan când era omorât cu pietre: „Apoi a îngenuncheat și a strigat cu glas tare: ‚Doamne, nu le ține în seamă păcatul acesta!’” (F.A. 7:60).

Isus nu ne cheamă doar să le facem bine vrăjmașilor noștri, cum ar fi să îi salutăm sau să ajutăm la împlinirea nevoilor lor (Matei 5:47); El ne cheamă și să le dorim tot binele, și să exprimăm aceste dorințe în rugăciune, chiar dacă vrăjmașii nu mai roiesc în jurul nostru.

Inimile noastre ar trebui să dorească mântuirea lor, prezența lor alături de noi în Rai și fericirea lor veșnică. Fie ca Dumnezeu să ne dea harul să ne rugăm cum s-a rugat apostolul Pavel pentru poporul evreu, chiar dacă mulți dintre ei i-au făcut viața foarte grea:

​„Dorința
inimii mele și rugăciunea mea către Dumnezeu pentru Israeliți, este să fie mântuiți (Rom. 10:1).

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus