Bucurii de Neclintit Tematici: Harul lui Dumnezeu Harul lui Dumnezeu în mântuire

9 Septembrie / Harul trebuie să fie fără plată

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Ce lucru ai, pe care să nu-l fi primit? Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și cum nu l-ai fi primit?” (1 Cor. 4:7).

Imaginează-ți mântuirea ca pe o casă în care trăiești.

Ea îți conferă protecție. Ea este aprovizionată cu hrană și apă, care îți vor ajunge o veșnicie. Ea nu se degradează și nu se prăbușește. Ferestrele ei se deschid către priveliști de slavă împlinitoare în orice fel.

Dumnezeu a zidit-o cu costul imens al Fiului Său, iar El ți-a dat-o clar și fără plată.

Contractul de „cumpărare” este denumit „noul legământ”. Termenii lui sună astfel: „Această casă va deveni și va rămâne a ta dacă o vei primi ca dar și îți vei găsi desfătarea în Tatăl și în Fiul, întrucât Ei vor locui alături de tine în casă. Nu vei pângări casa lui Dumnezeu adăpostind în ea alți dumnezei, nici nu îți vei îndrepta inima umblând după alte comori, ci îți vei găsi mulțumirea în părtășia lui Dumnezeu în această casă”.

Oare nu ar fi o nebunie să răspunzi afirmativ la acest contract, după care să angajezi un avocat ca să îți schițeze un calendar de amortizare cu plăți lunare, cu speranța că, într-un fel, vei ajunge să echilibrezi balanța și să plătești pentru casă?

Nu ai mai trata casa ca pe un dar, ci ca pe o achiziție. Dumnezeu n-ar mai fi Binefăcătorul necondiționat. Iar tu ai fi înrobit de un nou set de cerințe pe care n-ai fi visat vreodată să le iei asupra ta.

Dacă harul este fără plată – ceea ce este chiar sensul harului – nu îl putem vedea ca pe un lucru care trebuie plătit.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus