Bucurii de Neclintit Tematici: Căsnicia Familia creștină

18 Octombrie / Bucuria lui Isus în căsnicie

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită” (Efes. 5:25-27).

Motivul pentru care există atât de mult dezastru în căsnicii nu ține de faptul că soții și soțiile caută plăcerea proprie, ci că ei nu o caută în plăcerea celuilalt. Mandatul biblic dat soților și soțiilor este să caute propria bucurie în bucuria celuilalt.

Cu greu poate exista un pasaj biblic mai hedonist despre căsnicie cum este cel din Efeseni 5:25-30. Soților li se spune să își iubească soțiile în felul în care Hristos a iubit Biserica.

Cum a iubit-o El? Versetul 25 spune că El „S-a dat pe Sine pentru ea”. Dar de ce? Versetul 26 spune: „ca s-o sfințească” și s-o curețe. De ce a vrut El să facă asta? Versetul 27 ne dă răspunsul: „ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită!”

Aa, deci asta este! „Pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea” (Evrei 12:2). Care bucurie? Bucuria căsătoriei cu mireasa Lui, Biserica. Bucuria înfățișării Bisericii înaintea Sa în strălucirea procurată cu sânge.

Isus nu dorește să aibă o soție murdară și nesfântă. De aceea, El a fost dispus să moară ca să o sfințească și să o curețe pe cea cu care S-a logodit, ca s-o înfățișeze înaintea Lui o mireasă „slăvită”. El a obținut dorința inimii Sale dându-Se pe Sine să sufere spre binele miresei Lui.

Apoi Pavel aplică acest lucru la soți, în versetele 28-30: „Tot așa trebuie să-și iubească și bărbații nevestele, ca pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta, se iubește pe sine însuși. Căci nimeni nu și-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, ca și Hristos Biserica; pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui și os din oasele Lui”.

Isus le-a spus soților și soțiilor – și oricui altcuiva – „Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 22:39). Căsnicia este un loc extraordinar unde să aplicăm această poruncă. Ea nu este doar „ca” în felul în care te iubești pe tine însuți. Dar tu te iubești pe tine. Când iubești persoana cu care Dumnezeu te-a făcut un singur trup, te iubești pe tine însuți. Altfel spus, cea mai mare bucurie a ta se găsește în a-i face cea mai mare bucurie celuilalt, soțului sau soției tale.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus