Bucurii de Neclintit Tematică: Nașterea/întruparea lui Hristos

10 Decembrie / Aur, tămâie și smirnă

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Când au văzut ei steaua, n-au mai putut de bucurie. Au intrat în casă, au văzut Pruncul cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu fața la pământ, și I s-au închinat; apoi și-au deschis vistieriile, și I-au adus daruri: aur, tămâie și smirnă” (Matei 2:10-11).

Dumnezeu nu este slujit de mâini omenești, ca și cum ar avea nevoie de vreun lucru (F.A. 17:25). Darurile magilor nu au fost aduse în semn de ajutor sau ca să împlinească vreo nevoie. Un monarh ar fi dezonorat dacă vizitatori străini ar veni cu pachete pentru acoperirea nevoilor lui.

Aceste daruri nu sunt nici o formă mascată de mită. Deuteronom 10:17 spune că Dumnezeu nu ia mită. Atunci ce sens au ele? Cum se închinau magii?

Darurile date oamenilor bogați, cărora nu le lipsește nimic, sunt ecouri și instrumente care intensifică dorința celui care le aduce de a arăta cât de puternică este persoana căreia îi sunt dăruite. Într-un sens, darurile aduse lui Hristos sunt asemenea postului – a te duce la El fără ceva pentru a arăta că Hristos este mai prețios decât ceea ce I-ai putea aduce.

Când Îi dai lui Hristos un astfel de dar, este ca și cum ai spune: „Bucuria pe care o caut [observă Matei 2:10, „Când au văzut ei steaua, n-au mai putut de bucurie”] nu este speranța că mă voi îmbogăți schimbând daruri cu Tine sau negociind o anume plată. Am venit la Tine nu pentru ceea ce Tu ai, ci pentru Tine însuți. Iar acum intensific această dorință și o demonstrez dăruindu-Ți lucruri în nădejdea că mă voi bucura mai mult de Tine. Dăruindu-Ți ceea ce Tu nu ai nevoie și de care eu m-aș putea bucura, spun cu mai mare intensitate și autenticitate că ‚Tu ești comoara mea, nu aceste lucruri’”.

Cred că asta înseamnă să te închini lui Dumnezeu cu daruri de aur, tămâie și smirnă, sau orice alt lucru pe care I l-ai putea dărui lui Dumnezeu.

Fie ca Dumnezeu să trezească în noi o dorință după Hristos însuși. O, de am spune din inimă: „Doamne Isuse, Tu ești Mesia, Împăratul lui Israel. Toate popoarele vor veni și se vor pleca înaintea Ta. Dumnezeu stăpânește lumea ca ea să vadă că Tu primești închinare. De aceea, oricare ar fi împotrivirea cu care mă voi întâlni, Îți voi recunoaște cu bucurie autoritatea și demnitatea, și îmi voi aduce darurile ca semn prin care declar că doar Tu îmi poți împlini inima”.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus