Bucurii de Neclintit Tematică: Anxietatea

10 Septembrie / Cum să lupți cu îngrijorarea

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuși îngrijește de voi” (1 Petru 5:7).

Psalmul 56:3 spune: „Ori de câte ori mă tem, eu mă încred în Tine”.

Observați că el nu spune: „Eu nu mă lupt niciodată cu teama”. Frica lovește, iar lupta începe. De aceea, Biblia nu spune că adevărații credincioși nu au nicio anxietate. Nu, ci Biblia ne spune cum să luptăm împotriva lor când ele lovesc.

De exemplu, 1 Petru 5:7 spune: „Aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El însuși îngrijește de voi”. El nu spune că nu vei simți niciun fel de îngrijorări. El spune că, atunci când le ai, să le arunci asupra lui Dumnezeu. Când noroiul îți stropește parbrizul și, pentru puțin timp, nu mai vezi șoseaua înaintea ta și începi să fii atacat de îngrijorare, deschizi ștergătoarele și apeși pe butonul care aruncă apă pe parbriz.

Tot așa, răspunsul meu față de cei care trebuie să se lupte zilnic cu sentimente de anxietate este acesta: mai mult sau mai puțin, este normal ce trăiești. Cel puțin așa este pentru mine, încât din adolescență. Problema este aceasta: cum luptăm cu îngrijorarea?

Iar răspunsul la această întrebare este că luptăm împotriva necredinței și luptăm pentru credința în harul viitor. Iar felul în care duci această „luptă bună” (1 Tim. 6:12; 2 Tim. 4:7) constă din a medita la asigurările pe care Dumnezeu le dă despre harul viitor și din a cere ajutorul Duhului Său.

Ștergătoarele sunt făgăduințele lui Dumnezeu care îndepărtează noroiul necredinței, iar fluidul de spălare este ajutorul Duhului Sfânt. Lupta de a fi eliberat de păcat – inclusiv de păcatul îngrijorării – este dusă prin „Duhul și prin credința adevărului” (2 Tes. 2:13).

Lucrarea Duhului și lucrarea adevărului. Aceștia sunt marii ziditori ai credinței. Fără lucrarea de înmuiere a inimii făcută de Duhul Sfânt, ștergătoarele Cuvântului nu fac decât să treacă peste bulgării orbitori ai necredinței de pe parbriz.

Ambii sunt necesari: Duhul și Cuvântul. Noi citim făgăduințele lui Dumnezeu și ne rugăm cerând ajutorul Duhului Lui. Iar când parbrizul se curăță astfel că putem vedea binele pe care Dumnezeu îl plănuiește pentru noi (Ier. 29:11), credința noastră devine mai puternică, iar aceasta alungă îngrijorarea.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus