Bucurii de Neclintit Tematică: Rugăciunea

20 Octombrie / Prima prioritate a rugăciunii

John Piper

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Iată dar cum trebuie să vă rugați: ‚Tatăl nostru care ești în ceruri! Sfințească-se Numele Tău’” (Matei 6:9).

În rugăciunea Domnului, Isus ne învață că prima prioritate în rugăciune este să Îi cerem Tatălui nostru ceresc să facă așa încât Numele Lui să fie sfințit. În noi. În Biserică. În lume. Pretutindeni.

Observați că aceasta este o cerere. Nu este o declarație sau aclamație. Nu este o expresie a laudei, ci o cerere. Mulți ani am citit greșit Rugăciunea Domnului, înțelegând-o ca și cum ar fi început cu laudă: „Lăudați-L pe Dumnezeu, Numele Domnului fie sfințit, respectat și onorat!” Dar textul nostru nu este o aclamație. Este o cerere. Este o cerere adresată lui Dumnezeu ca El să facă așa încât Numele Lui să fie sfințit.

Este ca în celălalt text biblic, din Matei 9:38, în care Isus ne spune să ne rugăm Domnului secerișului ca El să trimită lucrători la secerișul Său. Nu încetează să mă uimească faptul că noi, lucrătorii, ar trebui să fim învățați să apelăm la stăpânul fermei, care cunoaște ogorul mai bine decât noi, cerându-i să adauge mai multe mâini care să lucreze.

Dar oare nu vedem același lucru aici, în Rugăciunea Domnului, în care Isus ne spune să Îi cerem lui Dumnezeu, care este infinit de gelos pentru onoarea Numelui Său, să facă așa încât Numele Lui să fie sfințit, adică onorat, respectat și înălțat ca suprem de prețios?

Ei bine, acest lucru ne poate uimi, dar despre asta vorbim. Și pasajul acesta ne învață două lucruri.

Unul este că rugăciunea nu Îl determină pe Dumnezeu să facă lucruri pe care El nu vrea să le facă. El are orice intenție ca Numele Lui să fie sfințit. Nimic nu este mai presus de asta pe lista priorităților lui Dumnezeu. Dar noi totuși Îi cerem asta.

Celălalt este că rugăciunea este felul în care Dumnezeu aliniază prioritățile noastre la cele ale Lui. Dumnezeu vrea să facă lucruri mari ca urmare a rugăciunilor noastre, când rugăciunile noastre sunt consecința planurilor Lui mărețe.

Adu-ți inima în linie cu gelozia lui Dumnezeu pentru sfințirea Numelui Său, și te vei ruga cu efecte deosebite. Fă ca prima și cea mai hotărâtoare rugăciune a ta să fie pentru sfințirea Numelui lui Dumnezeu, și rugăciunile tale se vor alimenta din puterea geloziei lui Dumnezeu pentru Numele Lui.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus