Bucurii de Neclintit

2 mai / Dumnezeu Își demonstrează dragostea

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Dar Dumnezeu Își arată [demonstrează] dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi (Rom. 5:8).

Observați că termenul „demonstrează” este la timpul prezent, iar „a murit” la timpul trecut. „Dumnezeu Își demonstrează dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi”.

Timpul prezent are implicația că această demonstrare este un act continuu, care se petrece și astăzi. Și va continua să se petreacă și mâine.

Timpul trecut – „a murit” – are implicația că moartea lui Hristos a avut loc odată pentru totdeauna, și că ea nu se va repeta. „Hristos, de asemenea, a suferit odată pentru păcate, El, Cel neprihănit, pentru cei nelegiuiți, ca să ne aducă la Dumnezeu” (1 Petru 3:18).

De ce a folosit Pavel timpul prezent în expresia „Dumnezeu Își demonstrează dragostea”)? Eu m-aș fi așteptat ca el să spună că „Dumnezeu Și-a demonstrat (la timpul trecut) dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi”. Oare, atunci când a avut loc, moartea lui Hristos nu a fost demonstrarea dragostei lui Dumnezeu? Și acea demonstrare nu s-a făcut în trecut?

Cred că soluția ne este dată la câteva versete mai devreme. Pavel tocmai spusese că „necazul aduce răbdare, răbdarea aduce biruință în încercare, iar biruința aceasta aduce nădejdea. Însă nădejdea aceasta nu înșeală” (Rom. 5:3-5).

Cu alte cuvinte, scopul tuturor lucrurilor prin care Dumnezeu ne trece este nădejdea. El vrea ca noi să fim neclintiți în nădejde, chiar când trecem prin toate necazurile.

Dar cum putem fi astfel?

Pavel răspunde în următoarea frază: „pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat” (Rom. 5:5). Dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre. Timpul acestui verb ne arată că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre în trecut (la convertirea noastră) și ea este încă prezentă și activă.

Dumnezeu Și-a demonstrat dragostea față de noi prin faptul că L-a dat – în trecut – pe Fiul Său să moară, odată pentru totdeauna, pentru păcatele noastre (Rom. 5:8). Dar El știe și că această dragoste din trecut trebuie experimentată ca o realitate prezentă (azi și mâine) dacă vrem să avem răbdare, caracter și nădejde.

​De aceea, El nu doar că a demonstrat dragostea Sa la Calvar; El continuă să o demonstreze acum, prin Duhul, în inimile noastre. El face acest lucru deschizându-ne ochii inimilor ca să gustăm și să vedem strălucirea Crucii, și garanția pe care ea ne-o dă că nimic nu ne va despărți de dragostea lui Dumnezeu în Hristos Isus (Rom. 8:38-39).

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus