Bucurii de Neclintit Tematici: Banii și administrarea banilor Carnalitate, lumesc

26 Iulie / Ce înseamnă să iubești banii

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor (1 Tim. 6:10).

Ce a vrut Pavel să spună când a scris aceste lucruri? Sigur că el nu voia să spună că, de fiecare dată când păcătuiești, banii sunt la mijloc. O mulțime de păcate sunt săvârșite când noi nu ne gândim la bani.

Sugestia mea este următoarea: el voia să spună că toate relele din lume vin dintr-un anume fel de inimă, anume acel fel de inimă care iubește banii.

Așadar, ce înseamnă să iubești banii? Nu să admiri bancnotele sau monezile de cupru sau argint. Pentru a ști ce înseamnă să iubești banii, trebuie să te întrebi: Ce sunt banii? Eu aș răspunde în felul următor la această întrebare: banii sunt pur și simplu un simbol al resurselor omenești. Banii arată ce poți obține de la om – de la alte ființe omenești – nu de la Dumnezeu.

Moneda lui Dumnezeu este harul, nu banul: „Voi toți cei însetați, veniți la ape, chiar și cel ce n-are bani! Veniți și cumpărați bucate, veniți și cumpărați vin și lapte, fără bani și fără plată!” (Isaia 55:1). Banul este moneda resurselor omenești. Așadar, inima care iubește banii este o inimă care își ancorează nădejdile, își caută plăcerile și își pune încrederea în ceea ce resursele omenești pot oferi.

De aceea, dragostea de bani este, în esență, același lucru cu credința în bani – credința (încrederea, confidența, siguranța) că banii vor împlini nevoile tale și te vor face fericit.

Iubirea de bani este alternativa la credința în harul viitor al lui Dumnezeu. Ea este credința în resursele omenești viitoare – acele lucruri pe care le poți obține sau ți le poți asigura prin bani. Astfel, iubirea de bani sau încrederea în bani este sinonimul necredinței în făgăduințele lui Dumnezeu. Isus a spus în Matei 6:24 că „nimeni nu poate sluji la doi stăpâni… Nu puteți sluji [și] lui Dumnezeu și lui Mamona [banului]”.

Nu poți avea încredere și în Dumnezeu și în bani în același timp. Credința în unul înseamnă necredință în celălalt. O inimă care iubește banii – care se bazează pe bani ca să își obțină fericirea – nu se bazează pe tot ceea ce Dumnezeu este pentru noi în Isus, ca împlinirea sufletelor noastre.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus