Bucurii de Neclintit Tematică: Nașterea/întruparea lui Hristos

16 Decembrie / Cel mai de succes eșec al lui Dumnezeu

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„De aceea și Dumnezeu L-a înălțat nespus de mult, și I-a dat Numele, care este mai presus de orice nume; pentru ca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pământ și de sub pământ, și orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul” (Fil. 2:9-11).

Crăciunul a marcat începutul celui mai de succes eșec al lui Dumnezeu. El a fost întotdeauna încântat să Își arate puterea printr-o aparentă înfrângere. El face retrageri tactice pentru a câștiga victorii strategice.

În Vechiul Testament, Iosif, unul dintre cei 12 fii ai lui Iacov, a primit promisiunea gloriei și a puterii în visul său (Gen. 37:5-11). Totuși, pentru a obține acea victorie, el a trebuit să devină sclav în Egipt. Și, ca și cum acel lucru nu ar fi fost suficient, când situația lui s-a îmbunătățit ca urmare a integrității sale, el a ajuns mai rău decât un sclav – un întemnițat.

Dar totul fusese plănuit – plănuit de Dumnezeu spre binele lui și al familiei sale, și în final spre binele întregii lumi! Acolo, în închisoare, el îl întâlnește pe brutarul faraonului, care îi povestește în final lui faraon despre Iosif, iar acesta îl pune lider în Egipt. Iată cum se împlinește visul lui Iosif. Frații lui s-au plecat înaintea sa, iar el i-a salvat de la înfometare. Ce cale improbabilă către glorie!

Dar aceasta este calea lui Dumnezeu – chiar pentru Fiul Său. El S-a golit de Sine și a luat chip de rob. El a fost un întemnițat – și a fost chiar executat. Dar, asemenea lui Iosif, Isus Și-a păstrat integritatea. „De aceea și Dumnezeu L-a înălțat nespus de mult, și I-a dat Numele, care este mai presus de orice nume; pentru ca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi” (Fil. 2:9-10).

Iată calea lui Dumnezeu și pentru noi. Nouă ni se promite glorie – dacă vom suferi împreună cu El, așa cum se spune în Romani 8:17. Calea în sus merge în jos. Calea înainte este înapoi. Calea către succes trece prin eșecuri rânduite divin. Ele vor arăta întotdeauna și se vor simți asemenea eșecului. Dar dacă Iosif și Isus ne învață vreun lucru de acest Crăciun, ceea ce ei ne învață este aceasta: Satana și oamenii păcătoși vor să ne facă rău, dar „Dumnezeu a schimbat răul în bine…” (Gen. 50:20).

Voi, sfinți temători, fiți curajoși

Norii de care mult v-ați temut

Sunt plini de îndurare și se vor revărsa

În binecuvântări asupra capetelor voastre.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus