Bucurii de Neclintit Tematică: Anxietatea

13 Septembrie / Șapte motive să nu te îngrijorezi (Partea a III-a)

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Nu vă îngrijorați dar, zicând: ‚Ce vom mânca?’ Sau: ‚Ce vom bea?’ Sau: ‚Cu ce ne vom îmbrăca?’ Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc știe că aveți trebuință de ele. Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Nu vă îngrijorați dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăși. Ajunge zilei necazul ei” (Matei 6:31-34).

Pe parcursul ultimelor două zile am văzut că pasajul biblic din Matei 6:25-34 conține cel puțin șapte făgăduințe formulate de Isus pentru a ne ajuta să ducem lupta cea bună împotriva necredinței și pentru a fi eliberați de îngrijorare. Astăzi ne vom îndrepta atenția către ultimele trei făgăduințe.

A cincea făgăduință este aceasta: „Nu vă îngrijorați dar, zicând: ‚Ce vom mânca?’ Sau: ‚Ce vom bea?’ Sau: ‚Cu ce ne vom îmbrăca?’ Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc știe că aveți trebuință de ele” (Matei 6:31-32).

Să nu îți imaginezi că Dumnezeu nu știe care sunt nevoile tale. El le cunoaște pe toate. Și El este „Tatăl tău ceresc”. El nu te privește indiferent, de la distanță. Lui Îi pasă. El va acționa pentru acoperirea nevoilor tale la momentul potrivit.

A șasea făgăduință: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33).

Dacă te vei consacra cauzei Lui în lume, în loc să te tot freamăți legat de nevoile materiale personale, El Se va asigura că vei avea tot ce este necesar ca să faci voia Lui și să Îi dai slavă. Asta înțeleg eu din expresia „și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra”. Toată hrana, apa și hainele – și orice altceva – de care ai nevoie ca să faci voia Lui și să Îl proslăvești. Ceea ce poate însemna că planul Lui este să mori pentru El, dar El îți va da tot ce vei avea nevoie ca să faci acest lucru spre slava Lui.

Aceasta este o făgăduință asemănătoare celei din Romani 8:32: „nu ne va da [Dumnezeu] fără plată, împreună cu El [Hristos], toate lucrurile?” După care ne spune: „Cine ne va despărți pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia sau sabia? După cum este scris: ‚Din pricina Ta suntem dați morții toată ziua; suntem socotiți ca niște oi de tăiat’. Totuși, în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit” (Rom. 8:35-37). Foametea și lipsa de îmbrăcăminte pot să vină, pentru că noi vom avea tot ce ne va trebui ca să fim mai mult decât biruitori.

A șaptea făgăduință: „Nu vă îngrijorați dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăși. Ajunge zilei necazul ei” (Matei 6:34).

Dumnezeu va avea grijă să nu fii încercat în vreo zi mai mult decât poți suporta (1 Cor. 10:13). El va lucra pentru tine, așa încât „puterea ta să țină cât zilele tale” (Deut. 33:25).

Fiecare zi își are necazul ei, dar niciodată mai mult decât poți duce prin harul Lui. Fiecare zi va avea îndurări care se înnoiesc în fiecare dimineață, îndurări suficiente pentru necazul acelei zile (Plâng. 3:22-23). El nu așteaptă de la tine nicio faptă bună pentru care El nu îți dă tot harul de care ai nevoie (2 Cor. 9:8).

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus