Bucurii de Neclintit Tematici: Domnia lui Hristos Domnia lui Hristos Suveranitatea lui Dumnezeu

8 August / Stăpân peste întreaga natură

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Se aruncă sorțul în poala hainei, dar orice hotărâre vine de la Domnul” (Prov. 16:33).

Dacă este să folosim limbajul modern, am spune că „se aruncă zarurile pe masă, dar orice rezultat este hotărât de Dumnezeu”.

Cu alte cuvinte, nu există evenimente atât de neînsemnate ca El să nu le rânduiască așa încât să slujească planurilor Lui. „Nu se vând oare două vrăbii la un ban?”, a spus Isus. „Totuși, niciuna dintre ele nu cade pe pământ fără voia Tatălui vostru. Cât despre voi, până și perii din cap, toți vă sunt numărați” (Matei 10:29-30).

Orice zar care se aruncă în Las Vegas, orice vrabie care moare într-o mie de păduri – toate acestea se petrec la porunca lui Dumnezeu.

În cartea Iona, Dumnezeu îi poruncește unui pește să înghită un om (1:17), unei plante să crească așa încât să îl umbrească (4:6), și unui vierme să omoare avea plantă (4:7).

Iar mult dincolo de viața peștilor și a viermilor, stelele își ocupă locul și și-l păstrează la porunca lui Dumnezeu.

„Ridicați-vă ochii în sus, și priviți! Cine a făcut aceste lucruri? Cine a făcut să meargă după număr, în șir, oștirea lor? El le cheamă pe toate pe nume; așa de mare este puterea și tăria Lui, că una nu lipsește” (Isaia 40:26).

De aceea, cu cât mai mult sunt controlate de El evenimentele naturale din această lume – de la vreme la dezastre, la boli, la dizabilități și la moarte.

El întărește legea Lui;

stelele pe traiectoriile lor

și soarele strălucește ascultător pe orbita lui;

dealurile și munții,

râurile și izvoarele,

adâncimile oceanului

Îl proclamă ca Dumnezeu.

(“Let All Things Now Living”, Katherine Davis)

Așadar, haideți să ne umplem de uimire și să fim liniștiți, știind că niciun eveniment natural nu este în afara planurilor înțelepte și bune ale lui Dumnezeu, nici în afara controlului Lui perfect.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus