Bucurii de Neclintit

5 Iulie / Dă-I răzbunarea ta lui Dumnezeu

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Preaiubiților, nu vă răzbunați singuri; ci lăsați să se răzbune mânia lui Dumnezeu; căci este scris: „Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti”, zice Domnul (Rom. 12:19).

De ce este aceasta o făgăduință atât de crucială în biruința noastră asupra înclinației de a hrăni în noi amărăciune și dorința de răzbunare? Motivul ține de faptul că această făgăduință răspunde la unul dintre cele mai puternice impulsuri care stau în spatele mâniei – un impuls cu totul greșit.

În multe cazuri, este adevărat că oamenii ne greșesc. De aceea, nu este cu totul greșit să simțim în noi că trebuie să se facă dreptate. Greșit este să simțim că trebuie ca noi să facem dreptate, și să ne simțim amărâți câtă vreme acest lucru nu se petrece. Aceasta ar fi o greșeală mortală.

În perioada când studiam la seminar, eu și Noël ne aflam într-un mic grup de cupluri care începuseră să dezvolte relații destul de profunde la nivel personal. Într-o seară, am discutat despre iertare și mânie. Una dintre tinerele soții din grup a spus că ea n-ar putea și nu o va ierta niciodată pe mama ei pentru ceea ce îi făcuse în copilărie.

Am vorbit apoi despre unele dintre poruncile și avertismentele biblice despre atitudinea neiertătoare.

Fiți buni unii cu alții, miloși, și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Hristos (Efes. 4:32).

Dar dacă nu le iertați oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre (Matei 6:15).

Dar acea femeie nu părea dispusă să cedeze. De aceea, am avertizat-o că, dacă avea să își mențină acea atitudine de amărăciune neiertătoare, chiar sufletul ei era în pericol. Totuși, ea era foarte încăpățânată și nu voia să o ierte pe mama ei.

Harul judecății lui Dumnezeu ne este făgăduit aici, în Romani 12, ca un mijloc de a ne ajuta să depășim o astfel de atitudine ucigătoare de răzbunare și amărăciune.

Argumentul lui Pavel este că putem fi siguri că toate lucrurile greșite și toate relele vor fi rezolvate de Dumnezeu, și că putem să lăsăm aceste lucruri în mâinile Lui, pentru că răzbunarea este a Domnului. Ca să ne motiveze să abandonăm dorințele noastre răzbunătoare, El ne dă o făgăduință: „Eu voi răsplăti, zice Domnul”.

​Făgăduința care ne eliberează de o atitudine neiertătoare, plină de amărăciune și răzbunătoare este făgăduința că Dumnezeu va rezolva totul. El va soluționa lucrurile mai drept, mai îndurător și mai complet decât am putea să o facem noi vreodată. El pedepsește toate păcatele. Nimeni nu scapă, orice ar face. Fie El le pedepsește în Hristos, pe cruce, pentru cei care se pocăiesc și își pun credința în El, fie în Iad, în cazul celorlalți. De aceea, putem face pasul înapoi și să Îl lăsăm pe Dumnezeu să Își facă lucrarea Lui perfectă.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus