Bucurii de Neclintit Tematică: Suveranitatea lui Dumnezeu

23 Octombrie / Cuvântul final și decisiv al lui Dumnezeu

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„După ce le-a vorbit în vechime părinților noștri prin proroci, în multe rânduri și în multe chipuri, Dumnezeu, la sfârșitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul” (Evrei 1:1-2).

Zilele de pe urmă încep odată cu venirea Fiului în lume. „La sfârșitul acestor zile, [Dumnezeu] ne-a vorbit prin Fiul”. Și noi trăim în zilele de pe urmă începând din vremea lui Hristos – adică zilele de pe urmă ale istoriei, așa cum o știm noi, înainte de întemeierea finală și completă a Împărăției lui Dumnezeu.

Ideea autorului Epistolei către Evrei este aceasta: Cuvântul pe care Dumnezeu l-a spus prin Fiul Său este Cuvântul decisiv. Prin planul Fiului Său, acel cuvânt a fost surprins pentru veacurile care aveau să vină în scrierile Noului Testament. El ni l-a lăsat explicit în acest sens, pentru ca nicio generație de oameni să nu ajungă să își închipuie care ar putea fi cuvântul hotărâtor al lui Dumnezeu. Acest cuvânt nu va fi urmat în acest veac de vreun cuvânt mai mare sau de unul înlocuitor. Acesta este Cuvântul lui Dumnezeu – Persoana lui Isus, învățătura lui Isus și lucrarea lui Isus, surprins prin inspirație divină în scrierile apostolice pe care noi le intitulăm Noul Testament.

Când eu mă plâng că nu aud Cuvântul lui Dumnezeu, când simt o dorință de a auzi glasul lui Dumnezeu și ajung frustrat că El nu vorbește în modalități după care eu tânjesc, ce anume spun prin asta? Spun oare că am epuizat de studiat acest Cuvânt final și decisiv care mi s-a descoperit atât de complet și infailibil în Noul Testament? Am încheiat oare de studiat acest Cuvânt? A devenit el atât de mult o parte din mine încât să îmi modeleze ființa și mi-a dat viață și călăuzire?

Sau l-am tratat superficial, frunzărindu-l ca pe un ziar, trecând prin el ca printr-o serie scurtă de articole pe internet, sondându-l la suprafață, ca și când aș gusta doar din el – după care m-am decis că vreau ceva diferit, ceva mai mult? Mă tem că mă fac vinovat de asta mai mult decât sunt gata să recunosc.

Dumnezeu ne cheamă să auzim Cuvântul Lui final, decisiv și inepuizabil – să medităm la el, să îl studiem, să îl memorăm și să insistăm necontenit asupra lui, îmbibându-ne în el până ce saturează centrul ființei noastre.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus