Bucurii de Neclintit

21 aprilie / Cheia pentru o dragoste radicală

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

​„Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni și vor spune tot felul de lucruri rele și neadevărate împotriva voastră! Bucurați-vă și veseliți-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot așa i-au prigonit pe prorocii care au fost înainte de voi” (Matei 5:11–12).

Una dintre întrebările pe care le-am pus în timp ce predicam din Matei 5:44 despre iubirea vrăjmașilor a fost aceasta: Cum să îi iubești pe cei care te răpesc și apoi te ucid?

Cum putem face așa ceva? De unde vine puterea dragostei de acest fel? Doar gândește-te cât de uimitor este așa ceva în lumea reală! Ar putea exista ceva care să demonstreze mai bine realitatea, puterea și credincioșia lui Hristos?

Eu cred că Isus ne dă mai devreme, în același capitol, cheia pentru această dragoste radicală, jertfitoare de sine, descrisă în Matei 5:44.

În Matei 5:11-12, El vorbește din nou despre persecuție, la fel ca atunci când a spus: „Iubiți-i pe vrăjmașii voștri… și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc” (Matei 5:44). Ceea ce este remarcabil în aceste versete este că Isus spune că ești capabil nu doar să suporți felul rău în care ești tratat de vrăjmașul tău, ci chiar să te bucuri în timp ce ești prigonit. „Ferice va fi de voi când… oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni… Bucurați-vă și veseliți-vă”.

Acest lucru pare să treacă chiar dincolo de rugăciunea și binefacerea față de vrăjmașii noștri. Dacă aș putea face acest lucru imposibil omenește – anume să mă bucur când sunt persecutat – atunci ar fi posibil să îi iubesc pe persecutorii mei. Dacă poate exista minunea bucuriei în mijlocul ororii nedreptății, a durerii și a suferinței, atunci poate exista și minunea dragostei față de persecutori.

Isus ne dă cheia bucuriei în aceste versete. El spune: „Bucurați-vă și veseliți-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri”. Cheia bucuriei este credința în harul viitor al lui Dumnezeu – adică să fii satisfăcut cu tot ceea ce Dumnezeu promite să fie pentru tine. El spune: „Bucurați-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri”. Bucuria noastră în persecuție este bucuria Cerului care se revarsă peste acel moment de groază, și ne eliberează ca să putem iubi. Astfel, această bucurie este puterea care ne eliberează ca să-i iubim pe vrăjmașii noștri când ei ne prigonesc.

Și dacă acest lucru este adevărat, implicit porunca de a iubi este și o poruncă de a ne îndrepta gândurile către lucrurile de sus – tot ceea ce Dumnezeu promite să fie pentru noi – nu către lucrurile de pe pământ (Col. 3:2).

​Porunca de a ne iubi vrăjmașii este una care ne cere să ne găsim nădejdea și împlinirea cea mai profundă în Dumnezeu și răsplata Lui cea mare – harul Lui viitor. Cheia pentru o dragoste radicală este credința în harul viitor. În mijlocul agoniei noastre, trebuie să fim convinși că dragostea lui Dumnezeu „prețuiește mai mult decât viața” (Ps. 63:3). Nu îți câștigi răsplata Cerului iubindu-ți vrăjmașul, ci prețuirea răsplății Cerului îți dă puterea de a-ți iubi vrăjmașul.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus