Bucurii de Neclintit Tematică: Bucurie

30 Septembrie / Cea mai eliberatoare descoperire

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Încolo, frații mei, bucurați-vă în Domnul” (Fil. 3:1).

Nimeni nu m-a învățat vreodată că Dumnezeu este glorificat prin bucuria noastră în El – că bucuria în Dumnezeu este acel lucru care face ca lauda noastră să fie o onoare adusă lui Dumnezeu, nu un act de ipocrizie.

Dar Jonathan Edwards a spus acest lucru atât de clar și categoric:

„Dumnezeu Se mai glorifică pe Sine înaintea ființelor create în două modalități: (1) descoperindu-Se… în mintea lor; (2) descoperindu-Se în inimile lor și în bucuria și desfătarea lor în descoperirile de Sine ale Lui… Dumnezeu nu este proslăvit doar când vedem gloria Lui, ci și când ne bucurăm în ea…

Când cei care o văd se desfată în ea: Dumnezeu este mai proslăvit decât dacă ei doar o văd… Cel care mărturisește propria idee despre slava lui Dumnezeu nu Îl proslăvește pe Dumnezeu atât de mult ca acela care își mărturisește și acordul față de ea și își exprimă desfătarea în ea”.

Aceasta a fost pentru mine o descoperire uimitoare. Eu trebuie să caut bucuria în Dumnezeu dacă vreau să Îl proslăvesc ca Realitatea peste măsură de prețioasă din Univers. Bucuria nu este o simplă opțiune alături de închinare. Ea este o componentă esențială a închinării. Ea este chiar esența închinării – să ne bucurăm de gloriile lui Dumnezeu.

Noi avem un nume pentru cei care își aduc laudele la Dumnezeu dar nu au nicio plăcere în ceea ce ei laudă. Noi spunem despre astfel de oameni că sunt fățarnici [sau ipocriți]. Isus a spus: „Fățarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, când a zis: ,Norodul acesta se apropie de Mine cu gura și mă cinstește cu buzele, dar inima lui este departe de Mine’” (Matei 15:7-8). Acest fapt – că lauda autentică înseamnă plăcerea supremă și că cel mai înalt țel al omului este să bea adânc din această plăcere în slava lui Dumnezeu – a fost probabil cea mai eliberatoare descoperire de care am avut parte vreodată.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus