Bucurii de Neclintit Tematică: Bucurie

8 Noiembrie / Noi onorăm lucrurile de care ne bucurăm

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.

© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

„Dacă îți vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ți faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfințești pe Domnul, slăvindu-L, și dacă-l vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale și nededându-te la flecării, atunci te vei putea desfăta în Domnul, și Eu te voi sui pe înălțimile țării” (Isaia 58:13-14).

Este posibil să Îl căutăm pe Dumnezeu fără să Îl glorificăm. Dacă vrem să Îl onorăm pe Dumnezeu căutându-L, trebuie să Îl căutam pentru bucuria părtășiei cu El.

Gândește-te la Sabat ca la o ilustrație a acestui adevăr. Domnul Își mustră poporul pentru că umblau după plăcerile lor în ziua pusă de El deoparte ca sfântă. „Oprește-ți piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ți faci plăcerile tale în ziua Mea cea sfântă”. Dar ce vrea El să spună? Vrea să spună oare că nu ar trebui să căutăm să avem bucurie în ziua Domnului? Nu, pentru că următorul lucru pe care îl spune este acesta: „Sabatul să fie desfătarea ta”. Iar apoi, în versetul 14: „să îți găsești desfătarea în Domnul” [ESV]. Astfel, ceea ce El critică este că ei își găseau desfătarea în treburile lor făcute în ziua Sabatului, în loc să își găsească desfătarea în frumusețea Dumnezeului lor și în odihna și sfințenia ilustrate de această zi.

El nu mustră hedonismul lor, ci slăbiciunea acestuia. C. S. Lewis spunea: „Noi ne lăsăm mult prea ușor mulțumiți cu starea noastră”. Acei oameni și-au îndreptat privirile către interese seculare, cinstindu-le mai presus de Domnul.

Observați că a trata Sabatul ca pe o „desfătare” este o exprimare similară cu a spune că ziua cea sfântă a Domnului este ceva onorabil. „Dacă… numești Sabatul o desfătare și ziua cea sfântă a Domnului onorabilă…” [ESV]. Asta înseamnă pur și simplu că onorezi ceea ce îți place. Sau proslăvești ceea ce te bucură.

Bucuria în Dumnezeu și proslăvirea lui Dumnezeu sunt unul și același lucru. Planul Lui veșnic și plăcerea noastră veșnică se unesc într-o experiență unică a închinării. Pentru asta este lăsată ziua Domnului. Ba chiar pentru asta ne este lăsată întreaga viață.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus