Bucurii de Neclintit

12 iunie / Ajută necredinței mele!

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2022, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Prin harul, care mi-a fost dat, eu îi spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine; ci să aibă simțiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credință pe care a împărțit-o Dumnezeu fiecăruia (Rom. 12:3).

În contextul acestui verset, Pavel este preocupat ca oamenii să nu se gândească la ei înșiși având „o părere mai înaltă decât se cuvine”. Remediul său final pentru această mândrie este să spună că nu doar că darurile spirituale sunt lucrarea harului necondiționat al lui Dumnezeu în viețile noastre, ci și că tocmai credința este instrumentul prin care noi folosim aceste daruri. „…Potrivit cu măsura de credință pe care a împărțit-o Dumnezeu fiecăruia”.

Asta înseamnă că dispare orice temei posibil al laudei de sine. Cum ne putem lăuda cu noi înșine, dacă chiar ceea ce ne face beneficiarii darurilor este de asemenea un dar?

Acest adevăr are un impact profund asupra felului cum ne rugăm. Isus ne dă exemplul în Luca 22:31-32. Înainte ca Petru să se lepede de trei ori de El, Isus i-a spus: „Simone, Simone, Satana v-a cerut să vă cearnă ca grâul. Dar Eu M-am rugat pentru tine, ca să nu se piardă credința ta; și după ce te vei întoarce la Dumnezeu, să îi întărești pe frații tăi”.

Isus se roagă ca Petru să fie susținut în credință chiar în timp ce acesta urma să treacă prin păcatul lepădării de Isus, pentru că El știe că Dumnezeu este Cel care dă credința. Astfel, ar trebui să ne rugăm în felul în care Isus S-a rugat – pentru noi înșine și pentru alții – ca Dumnezeu să ne susțină credința.

Astfel, omul care avea un fiu epileptic a spus: „Cred, Doamne! Ajută necredinței mele!” (Marcu 9:24). Aceasta este o rugăciune bună. Ea recunoaște că, fără Dumnezeu, noi nu putem să credem așa cum ar trebui.

​Haideți să ne rugăm zilnic: „O, Doamne, îți mulțumesc pentru credința mea. Susține-o Tu! Întărește-o! Adâncește-o! N-o lăsa să eșueze! Fă-o să fie puterea vieții mele, astfel ca, în tot ce fac, Tu să primești gloria ca marele Dătător al credinței! Amin”.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus