Bucurii de Neclintit Tematici: Perseverența sfinților Viață creștină

12 Ianuarie – Cheia experienței

John Piper

Ascultă Pauză

Un mesaj devoțional de John Piper, parte din seria Bucurii de Neclintit.
© 2021, Asociația MAGNA GRATIA. Toate drepturile rezervate.

Dumnezeu poate să vă umple cu orice har, pentru ca, având totdeauna în toate lucrurile din destul, să prisosiți în orice faptă bună (2 Cor. 9:8).

Noi știm că a avea credința în harul viitor al lui Dumnezeu este cheia prin care practicăm generozitatea, pentru că, în 2 Corinteni, Pavel ne pune înainte această făgăduință minunată: „Dumnezeu poate să vă umple cu orice har, pentru ca, având totdeauna în toate lucrurile din destul, să prisosiți în orice faptă bună” (2 Cor. 9:8).

Cu alte cuvinte, dacă vrei să fii eliberat de nevoia de a-ți ascunde banii, dacă vrei să fii bogat (bogat în har!) pentru orice lucrare bună, atunci pune-ți credința în harul viitor. Crede făgăduința că „Dumnezeu poate să vă umple cu orice har” în fiecare moment viitor tocmai cu acest scop.

Am spus mai devreme că această credință în harul viitor este „cheia pentru practicarea” generozității, dar nu vreau să neg că există și o cheie istorică. Există o cheie a experienței și o cheie a istoriei. Când vorbește despre harul pe care l-au primit, Pavel le reamintește corintenilor despre cheia istorică a harului: „Căci cunoașteți harul Domnului nostru Isus Hristos. El, măcar că era bogat, S-a făcut sărac pentru voi, pentru ca prin sărăcia Lui, voi să vă îmbogățiți” (2 Cor. 8:9).

Fără această lucrare istorică a harului, ușa generozității care Îl înalță pe Hristos va rămâne închisă. Acel har trecut este o cheie indispensabilă a dragostei.

Dar observă felul cum harul trecut lucrează în acest verset. El este făcut fundamentul (Hristos S-a făcut sărac) harului viitor (pentru ca noi să fim îmbogățiți). Astfel, cheia istorică a generozității noastre operează prin așezarea unei temelii la cheia practică a credinței în harul viitor.

Astfel, cheia experiențială către dragoste și generozitate este aceasta: pune-ți credința ferm în harul viitor – nume că „Dumnezeu poate (în viitor) să te umple de tot harul (viitor)” – astfel ca nevoile tale să fie împlinite și să fii în măsură să prisosești în dragoste generoasă.

​Eliberarea de lăcomie vine din credința adânc aducătoare de împlinire în harul viitor al lui Dumnezeu.

Din devoționalul „Bucurii de Neclintit”

Sus